Ceaiuri de răsfăț Produse organice HelloBio

Ceaiul Matcha și povestea sa fascinantă. Ghidul începătorilor

Ceaiul Matcha nu este sortimentul de ceai pe care să îl găsești peste tot. Cu o istorie bogată şi o ceremonie de preparare specială, Matcha pare să se păstreze pentru cunoscători. Povestea ceaiului îţi va apărea în cale fix atunci când vei avea nevoie de ea. Iar atunci când vei afla toate beneficiile pe care ţi le poate aduce, te vei întreba cum de nu ai auzit până acum de acest ceai deosebit!

Ceaiul Matcha este un trend hot peste tot în lume. foto: unsplash

Ceaiul Matcha şi restul lumii

În ultimii ani, la nivel global, ceaiul Matcha a devenit un trend hot.

Celebrităţile sunt cele care au reuşit să îl aducă în atenţia tuturor. Drake a ţinut prima pagină a ziarelor când a anunţat că investeşte în MatchaBar-uri din Statele Unite, Madonna a recunoscut că foloseşte ceaiul Matcha înainte de concerte, pentru a-şi asigura energia iar Lady Gaga mărturiseşte în interviurile sale că a început să bea matcha pentru a se opri din fumat. Şi a reuşit!

Pe lângă promovarea făcută de vedetă, adaugă pozele delicioase postate pe Instagram de food bloggers sau baristas care au găsit metode inventive de a prepara reţete cu Matcha și vei înțelege motivul pentru care Matcha este noul trend la nivel mondial.

Ceaiul Matcha este deseori prezent în postările de pe Instagram. foto: Unsplash

Iată doar câteva motive pentru care ceaiul Matcha a devenit un MUST pentru persoanele dornice să adopte un stil de viaţă mai sănătos. Şi asta pentru că un ceai Matcha:

  • are de peste 130 de ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde la plic;
  • îmbunătățește metabolismul și arde caloriile;
  • calmează mintea și relaxează corpul;
  • este bogat în fibre, clorofilă și vitamine;
  • oferă vitamina C, seleniu, crom, zinc și magneziu;
  • previne bolile;
  • scade colesterolul și glicemia.

Dar să nu ne grăbim. Avem comori de scos la iveală și o poveste de dus mai departe: cea a ceaiului Matcha, arma secretă a călugărilor japonezi.

Istoria ceaiului Matcha

Ceaiul Matcha, acest super-aliment aprobat de millennials, are o istorie bogată în spate. Matcha este un tip special de ceai verde, de calitate superioară. Este considerat superior datorită proceselor sale de cultivare și de producție. Își are originea în China dar matcha pe care o știm noi astăzi provine din Japonia.

Dacă ar fi să traducem numele ceaiului, matcha înseamnă “pudră de ceai”. Cei care au descoperit această pudră au fost călugării japonezi, care au inclus ceaiul în ceremoniile și practicile lor spirituale. Călugării au descoperit că un consum zilnic de ceai Matcha le stimulează mintea dar, în același timp, o și calmează. Aceste efecte au ajutat călugării să își păstreze stările meditative pentru mai multe ore, truc folosit și în zilele noastre.

Soiurile matcha de cea mai bună calitate sunt cultivate astăzi în Japonia, acolo unde în ultimii aproximativ 1000 de ani matcha s-a impus ca element de bază în cadrul ceremoniei ceaiului. În prezent, nu poți aminti de cultura culinară a Japoniei fără matcha, ingredient folosit pentru băuturile lor, calde sau reci, dar și pentru prăjituri, smoothie-uri sau produse de patiserie.

Ceaiul Matcha este folosit și pentru prepararea prăjiturilor. foto: Unsplash

De la începutul secolului XXI, matcha a devenit din ce în ce mai popular în rândul persoanelor care pledează pentru un stil de viață responsabil, câștigând reputația unuia dintre cele mai sănătoase suplimente alimentare.

Cum ia naștere ceaiul Matcha

Diferența dintre matcha și celelalte tipuri de ceai verde constă în modul de obținere. Atunci când se aproprie recoltarea, planta primește un tratament “preferențial” – este umbrită. Cu 21 de zile înainte de recoltare, cultivatorii cresc gradul de umbrire a plantei, până ce această nu mai are niciun pic de lumină. Reacția plantei este normală: intră în panică și compensează lipsa luminii crescând nivelul de clorofilă și de aminoacizi. Iată de ce matcha este campioană la nivelul de aminoacizi! Acest truc de umbrire a fost descoperit întâmplător, atunci când plantațiile trebuiau protejate de cenușa unui vulcan. Ca și în viață, un hazard lasă în urmă o revelație, o lecție menită să te ajute pe mai departe.

Datorită procesului de umbrire, matcha are mai mulți aminoacizi. foto: Unsplash

După cele 21 de zile de umbrit începe recoltarea frunzelor închise la culoare. Toate se opăresc timp de 15-20 de secunde, pentru a opri oxidarea și se lasă la uscat. Urmează cea mai migăloasă parte a procesului, cea în care se scot nervurile la fiecare frunză în parte. În acest moment, planta poartă numele de Tencha. Ultimul pas – măcinarea frunzelor cu ajutorul pietrelor. Un proces lent, la temperatură mică, în care 30 de grame de matcha se obțin într-o oră.

30 de grame de matcha se obțin într-o oră. foto: Unsplash

Așadar, atunci când bem matcha, consumăm frunze întregi de ceai verde și, astfel, furnizăm organismului nostru toate substanțele nutritive conținute în ceai (aminoacizi, minerale, vitamine, fibre și antioxidanți). În cazul ceaiului obținut în mod normal, doar 10-20% din aceste componente sunt absorbite de organism (în funcție de tipul de ceai), deoarece majoritatea nu sunt solubile. Aceasta este diferența fundamentală între matcha și toate celelalte ceaiuri.

Ceaiul Matcha: o experiență inedită, o provocare ce merită încercată

Nimeni nu poate contesta beneficiile pe care ceaiul Matcha le aduce sănătății. Pe lângă cea mai mare valoare cunoscută de antioxidanți prezentă într-un aliment, ceaiul matcha te ajută să slăbești, are proprietăți anticancerigene puternice, îmbunătățește starea de spirit și ajută la concentrare. Despre toate beneficiile ceaiului, te invităm să citești aici.

Vrem însă să te avertizăm: gustul matcha nu este unul obișnuit. Un ceai altfel, cu atât de multe proprietăți benefice organismului tău nu vrea niciodată să îți ofere un gust comun. Unii îl percep ca pe un gust dulceag, alții ca pe unul astringent, pentru unii este mai blând, pentru alții este intens. Fiecare călătorie diferă. Trebuie doar să o începi. Rămâi deschis și nu uita că fiecare sorbitură te aduce mai aproape de nemurire. Vorbim totuși despre peste 1300 de antioxindați pe gram!

Pregătit să experimentezi? Îți recomandăm să începi cu un sortiment de matcha destinat celor care descoperă pentru prima dată gustul ceaiului japonez. Produsul îl găsești aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *