Ceaiuri de răsfăț Produse organice HelloBio

8 beneficii extraordinare pe care ceaiul Matcha le oferă organismului tău

Despre ceaiul matcha am putea povesti fără încetare. Ni se pare fascinant cum un singur aliment poate oferi atâtea beneficii. Acest ceai japonez încetineşte îmbătrânirea, ne relaxează, ne face mai vigilenţi, ne calmează mintea, ne ajută să medităm mai mult, ne întăreşte sistemul imunatar, reduce inflamaţiile din organism, vindecă acneea, luptă chiar şi împotriva cancerului! Nu degeaba matcha a primit titulatura de SuperAliment şi este acum în trendurile mondiale. Atenţie însă: te poți bucura de toate aceste beneficii doar dacă ele vin la pachet cu un stil de viață responsabil și echilibrat.

Matcha aduce nenumărate beneficii organismului nostru. foto: unsplash

Ceaiul Matcha are cel mai mare număr de antioxidanţi

Matcha este apreciată în special pentru numărul mare de antioxidanţi! Aceştia sunt responsabili de neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi, a căror apariţie este favorizată, printre altele, de stres, mâncare nesănătoasă și poluare. Pe lângă asta, antioxidanţii restabilesc echilibrul organismului, încetinesc procesele de îmbătrânire și susțin sistemul imunitar. Cantități mari de antioxidanți pot fi găsite și în fructe sau legume proaspete, dar, conform cercetărilor, matcha conține cea mai mare concentraţie dintre toate alimentele!

Matcha ajută metabolismul și te poate scăpa de kilogramele în plus

Ceaiul Matcha este o sursă bogată de catehine, cu multiple beneficiii pentru organismul nostru. Ele sunt cele care pot reduce nivelul de colesterol din sânge, precum şi riscului de ateroscleroză, dar au şi efecte antibacteriane și antivirale.

Un derivat al catehinelor numit “galatul de epigalocatechină”, cunoscut în engleză după acronimul EGCG, este un antioxidant deosebit de puternic, ce se regăseşte în ceaiul matcha. Acest compus organic ne ajută să avem o viaţă mai sănătoasă pe nenumărate planuri: are o activitate anti-tumorală puternică, ne ajută să avem dinţi mai sănătoşi şi este un aliat de nădejde atât în prevenirea bolilor cardiovasculare cât și a obezităţii.

Matcha te ajută să slăbești. foto: unsplash

Unul dintre studiile realizate pe EGCG și publicat în cadrul Jurnalului de Endocrinologie a arătat că şobolanii de laborator care au fost injectaţi zilnic cu EGCG au avut o scădere în greutate de 21%. Şi asta într-o singură săptămână.

De asemena, un studiu publicat în 2005 în Jurnalul American de Nutriție a descoperit că participanții care au băut zilnic ceai verde, pe parcursul a 12 săptămâni, au pierdut aproape de două ori mai multe multe kilograme față de cei care nu au băut. Iar rezultatele s-au văzut indiferent dacă participanţii au ţinut sau nu o dietă.

Ceaiul Matcha îmbunătățește sistemul imunitar

În sezonul rece îţi recomandăm să îţi începi ziua cu un ceai matcha, mai ales că poate înlocui cu succes şi cafeaua. Studiile au arătat că un consum zilnic de matcha îmbunătăţeşte considerabil sistemul imunitar.

Abilitatea ceaiului Matcha de a îndepărta bacteriile și virusurile se datorează în mare măsură nivelurilor sale ridicate de polifenoli, catehine (în special EGCG, care reduce inflamația și combate agenții patogeni), flavonoidele și antioxidanții.

Cercetările au arătat că Matcha are efecte pozitive și în lupta împotriva cancerului, foto: unsplash

Un aliat în lupta împotriva cancerului

Un studiu recent de la Universitatea Salford a arătat că matcha este foarte eficientă în uciderea celulelor responsabile de cancerul mamar. Iar în cadrul studiilor realizate la Centrul de Cercetare Biomedical oamenii de ştiinţă au constatat că matcha a fost capabilă chiar să și stopeze răspândirea cancerului în organism. Şi asta folosind doar o concentraţie de 0,2 mg/mL.

Matcha energizează corpul și relaxează mintea

Teanina este aminoacidul pentru care ceaiul matcha este atât de apreciat. Și asta pentru că teanina are două efecte extraordinare – ne ajută să fim mai vigilenți, mai focusați și să ne concentrăm mai bine în timp ce ne relaxează mintea și reduce orice tip de anxietate. Acesta este motivul pentru care, în ultimii 1000 de ani, ceaiul matcha este folosit de călugării japonezi în practicile lor spirituale, reușind să se bucure de o minte clară și liniștită pe parcursul mai multor ore de meditație, după cum deja am povestit aici.

Explicația? Teanina stimulează emisferele alfa ale creierului responsabile pentru relaxarea noastră, fără a da și o stare de somnolență. Un ceai matcha are de patru ori mai multă teanină comparativ cu pliculețele de ceai verde.

Îmbunătățește memoria și puterea de concentrare

Nutriționiștii recomandă teanina și datorită efectului său benefic asupra menținerii unui nivel adecvat de dopamină și serotonină în organism, substanțe care sunt cruciale pentru bunăstare, creativitate și dorință de a ne asuma provocări. Un nivel adecvat de serotonină ne oferă un somn odihnitor și reglează tensiunea arterială. În ceea ce privește dopamina, conform studiilor recente, aceasta stă la baza proceselor motivaționale, responsabile de dorința noastră de a acționa, de a învăța și de a cunoaște.

Protejează pielea

Catehinele sunt eficiente și în lupta împotriva îmbătrânirii pielii, reducând inflamația cauzată de razele UV și vindecând acneea. Nu ai nevoie decât de câteva picături de apă şi poţi obţine o mască perfectă pentru răsfăţul tău de seară.

Matcha crește nivelul energiei și rezistența corpului

Legenda spune că matcha era băutura energizantă favorită a samurailor. Nivelul de energie după ce bei o ceașcă de matcha poate persista peste șase ore. În ciuda conținutului de cofeină din matcha, consumatorii nu vor experimenta efectele secundare tipice consumului de cafea, precum hiperactivitate, presiune ridicată și nervozitate. Și asta pentru că la matcha cofeina este distribuită în sânge în doze regulate.

Ceaiul Matcha favorizează detoxifierea naturală

Conținutul ridicat de clorofilă din matcha este esențial în curățarea organismului de toxine. Clorofila favorizează detoxul printr-un proces complex: se fixează de metalele grele pentru plumbul sau mercurul dar și de pesticide sau reziduri de la medicamente. Apoi se asigură ca toate acestea vor fi primele eliminate din organism. Cantitatea mare de clorofilă din frunze crește ca urmare a procesului special de producție a ceaiului, care implică umbrirea plantelor cu trei săptămâni înainte de recoltare. Datorită acestui fapt, adevărata matcha din Japonia are o culoare frumoasă de verde intens. Toate detaliile despre cum se obține matcha, plus alte informații interesante, găsești aici.

Iar dacă te-am convins că trebuie să încerci acest superaliment, te provocăm să testezi Matcha Imperial de la Infused, o matcha de calitate superioară, unică pe piața din România. Descoperă produsul aici.

Surse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *