Hrănim Zen-ul sănătos

Top 5 plante pentru anxietate și depresie

Anxietatea și depresia încep încet, încet, să iasă din categoria subiectelor tabu și să fie recunoscute de tot mai mulți oameni, la nivel global. Bărbați și femei dau dovadă de curaj din ce în ce mai des și povestesc despre lupta lor cu atacurile de panică, anxietatea sau depresia. Un moment de vulnerabilitate pe care și-l asumă din dorința de a arăta și altora că nu sunt singuri și că totul se poate gestiona cu deschidere, optimism și specialiști.

Pe blogul nostru nu dorim să înlocuim consultul unui specialist – pe care îl recomandăm mereu – ci doar să te provocăm să cauți mereu și soluții simple, aflate la îndemână: gestul acela de a te descălța și de a simți pământul sub picioare într-o zi senină de vară, plimbarea aia prin ploaie într-o toamnă caldă și ploioasă, o reconectare cu întreg Universul prin meditații care te vor ajuta să te simți recunoscător pentru ce trăiești, și pahare pline de… plante, de rodul organic al pământului, lipsit de orice intervenție umană.

Și despre acele plante povestim în acest articol. Fitoterapeuții ne oferă top 5 plante cu care îți poți îmbunătății starea de spirit.

Disclaimer: dacă iei antidepresive, te rugăm să te consulți cu medicul tău înainte de a introduce ceva nou în tratamentul tău

SUNĂTOAREA – FLOAREA MIRACULOASĂ DE AUR

foto credit: ECHINACEASEEDS.CO.UK

Susținut de cercetări științifice ample, în special din Germania, unde se consumă anual aproximativ 3 milioane de rețete pentru Hypericum (sunătoare) și aproape 66 de milioane de doze de preparate pe bază de Hypericum, acest tratament botanic vechi, preferatul fitoterapeuților din prezent și din secolele trecute, începe să fie utilizat în medicina occidentală pentru anxietate nervoasă și tulburări de somn.

Studiile arată că sunătoarea poate fi la fel de eficientă ca antidepresivele în tratarea depresiei ușoare până la moderate – și are mai puține efecte secundare. Multe studii au descoperit că sunătoarea tratează cu succes simptomele depresiei ușoare mai eficient decât un placebo, cu efecte secundare mai puține și fără să afecteze libidoul, așa cum se întâmplă în cazul antidepresivelor.

Nu au fost efectuate studii medicale privind dozarea și eficiența depresiei severe. De asemenea, sunătoarea a fost cercetată cu succes pentru a ajuta la vindecarea rănilor, dezechilibrelor hormonale, cum ar fi SPM (sindrom premenstrual) și menopauză, precum și la ajutorul cu SAD (tulburare afectivă sezonieră).

Se recomandă un consum de cel puțin o lună – până la șase luni. Sunătoarea nu are reacții adverse cunoscute.

Atenție: În cazul în care iei deja antidepresive pe bază de rețetă, nu modifica doza și nici nu le combina cu sunătoarea fără a consulta mai întâi medicul.

RHODIOLA – RĂDĂCINA DE AUR

foto credit: BULKSUPERFOODS.EU

Rhodiola a primit destul de multă publicitate, deoarece este un antidepresiv important în studiile clinice. Rhodiola este, de asemenea, un adaptogen binecunoscut, ceea ce înseamnă că reglează sistemul endocrin (răspunsul nostru la stres). De asemenea, susține sistemul limbic, cunoscut și ca centrul emoțiilor noastre.

Sistemul limbic este compus din glande principale despre care se spune că sunt glandele percepției care influențează în mod direct conștiința noastră, unele dintre ele fiind hipocampusul, amigdala, hipotalamusul, glandele pituitare. Acest sistem răspunde direct la norepinefrină, serotonină și dopamină și, prin urmare, contribuie la rezultate pozitive în emoție, memorie, dispoziție, plăcere, energie și conducere.

Ca și în cazul altor adaptogeni, Rhodiola acționează asupra sistemului nervos central pentru a spori acțiunile neurotransmițătorilor precum norepinefrina, dopamina și serotonina, aspecte cheie pentru a experimenta fericirea, claritatea, bucuria și o dispoziție elevată. Rhodiola este, de asemenea, bine cunoscută pentru stimularea și protejarea funcției cerebrale.

Rhodiola nu conține reacții adverse cunoscute.

MUCUNA – BOABE PENTRU STIMULAREA DISPOZIȚIEI

foto credit: BLOG.DAVESPREY.COM

Mucuna este poate unul dintre cele mai importante alimente și medicamente antidepresive ale naturii. Mucuna pruriens este extraordinar de bogată în L-Dopa, aminoacidul găsit în corpul nostru cunoscut a fi precursorul dopaminei și o serie de alte substanțe neurochimice, precum epinefrina, norepinefrina și serotonina.

Mai multe studii au demonstrat că nivelurile sănătoase de dopamină, împreună cu prezența altor neurotransmițători cheie, precum epinefrina și norepinefrina, pot preveni boala Parkinson. Mucuna este, de asemenea, cunoscută pentru stimularea producției de hormoni și libidou, ceea ce poate ajuta la combaterea depresiei în multe cazuri, dacă nivelul hormonal scăzut sau dezechilibrat este un factor care contribuie.

Mucuna este, de asemenea, destul de bogată într-o serie de vitamine și minerale, și din acest motiv și din altele, este consumată zilnic în multe culturi indigene din întreaga lume, fiind un aliment extrem de sigur și eficient pentru combaterea depresiei.

Dopamina scăzută în centrele emoționale ale creierului poate determina incapacitatea de a simți plăcere, fiind un aspect obișnuit în depresie. Dopamina scăzută în zonele cognitive poate declanșa o lipsă de motivație, entuziasm și scop de suferă persoanele cu anumite forme de depresie.

Mucuna ar putea avea interacțiuni cu antidepresivele, te rugăm să consulți medicul înainte de utilizare. Alte reacții adverse rare sunt greața și disconfortul abdominal.

ARBORELE DE MĂTASE – ARBORELE FERICIRII ETERNE

foto credit: PIXABAY

Florile și scoarța arborelui de mătase sunt printre cele mai apreciate dintre plantele botanice chineze utile pentru ameliorarea anxietății, stresului și depresiei. Recent, câțiva fitoterapeuți și acupunctori chinezi au numit-o chiar „Prozac pe bază de plante”. Utilizarea sa a fost documentată pentru prima oară în Shen Nong Ben Cao (Divine Husbandman’s Classic of the Materia Medica) în secolul al II-lea pentru proprietățile sale de susținere și calmare profundă, precum și pentru calitățile sale tonice. În mod tradițional, chinezii recomandă utilizarea sa pentru oricine suferă de durere și tristețe ca urmare a unei pierderi sau traume serioase.

Atât coaja cât și florile sunt utilizate ca sedativ calmant. Clasificată în Materia Medica chinezească ca o plantă pentru calmarea spiritului, „se consideră că scoarța ancorează spiritul, în timp ce florile îl luminează.” (ND Michael Tierra).

Florile au fost, de asemenea, utilizate pentru tratamentul insomniei, anxietății, tracului, lipsei de entuziasm, amneziei și confuziei în medicina tradițională orientală, precum și pentru depresie și melancolie.

Nu există efecte secundare cunoscute.

ASHWAGANDHA – RĂDĂCINA CARE AJUTĂ LA RELAXARE

foto credit: UNSPLASH

Ashwagandha, cunoscută sub numele de „ginseng indian”, este considerată una dintre cele mai mari „antidepresive” ale naturii datorită efectului său calmant puternic asupra sistemului nervos central și endocrin.

Luată zilnic, ashwagandha poate scădea semnificativ nivelul cortizonului, stresului, anxietății și simptomele depresive. Unii fitoterapeutici declară că este mai bună decât medicamentele antidepresive, deoarece stabilizează dispoziția, ameliorează insomnia și revitalizează organismul fără efecte secundare sau simptome de sevraj. Mai mult, poate gestiona greutatea și poftele de la pacienții care suferă de stres cronic. Luați zilnic 3 – 6 g pulbere de rădăcină de ashwagandha pentru cele mai bune rezultate, dar mai întâi consultați un medic Ayurvedic.

Ashwagandha este indispensabilă în tratarea diverselor afecțiuni ale sistemului nervos central, în special epilepsie, stres și boli neurodegenerative. De asemenea, a fost studiată pentru efectele sale de stabilizare a dispoziției, pentru susținerea reglării hormonilor, precum și pentru prevenirea insomniei și a tristeților sezoniere.

Într-un studiu asupra persoanelor care suferă de stres cronic, s-a constatat că rădăcinile de ashwagandha ar putea reduce nivelul cortizolului cu 28% în doar 2 luni. Ar putea îmbunătăți simptomele stresului și, în unele cazuri, ar putea chiar să prevină stresul. Doza clinică clasică de ashwagandha pentru depresie este de 250 – 500 mg pe zi timp de cel puțin o lună. În general, Ashwagandha este foarte sigură, deși poate crește nivelul hormonilor tiroidieni, ceea ce ar putea cauza oboseală, anxietate, lipsa respirației și alte probleme.

Articol preluat de pe thechalkboardmag.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *