Bogată în nutrienți precum proteine, fibre, minerale și acizi grași, quinoa este un aliment aproape indispensabil pentru orice regim alimentar.
Într-o perioadă în care dieta fără gluten este adoptată de un număr tot mai mare de persoane, quinoa este o alternativă interesantă din punct de vedere nutrițional. Poate fi consumată sub diferite forme: cereale, făină, paste sau pâine. Potrivit site-ului LiveScience, quinoa se regăsește sub aproape 120 de specii și 1.800 de soiuri diferite.
Ce o face specială? Quinoa conține o cantitate destul de impresionantă de proteine, minerale, acizi grași, fibre, antioxidanți și vitamine. Datorită acestor ingrediente, quinoa ar ajuta în special în lupta împotriva riscurilor inflamatorii prin stimularea producției de microbi „buni” din intestin. De asemenea, ar fi benefică persoanelor cu diabet de tip 2 și hipertensiune.
Fibrele, pe care quinoa i le oferă organismului ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge, ușurând digestia, lucru care ar putea crește… longevitatea. Mai mult, acizii grași nesaturați și omega-3 pe care îi conține protejează inima.
Cel mai important? Spre deosebire de alte alimente, quinoa își păstrează nutrienții intacți chiar și după ce este gătită.
Clătește bine semințele
Persoanele care urmează o dietă fără gluten atrag atenția deseori că le este dificil să găsească înlocuitori alimentari care să le ofere nutrienți esențiali pentru organism. Pentru ei, quinoa este un ingredient ideal, care însă trebuie consumat cu moderație. Conținutul ridicat de fibre poate deranja stomacul.
Specialiștii avertizează în ceea ce privește prezența saponinei, un produs chimic folosit pentru protejarea plantelor de diverse bacterii, viruși și ciuperci. La unii oameni, poate provoca iritații ale stomacului. Prin urmare, este important să clătești bine semințele în apă rece înainte de a le găti.
Quinoa, proprietățile pentru sănătate și prepararea sa în bucătărie
Fără gluten, bogat în proteine, acest aliment iubit de vegetarieni înlocuiește cu ușurință pastele, orezul sau grișul. Quinoa ajută și la combaterea constipației.
Cultivată de milenii pe înaltele platouri ai munților Anzi, această sămânță a devenit vedeta rafturilor Bio și pe bună dreptate, căci quinoa are numeroase proprietăți nutritive.
Quinoa, prietenul vegetarienilor
Are avantajul de a conține proteine care furnizează toți aminoacizii esențiali pe care organismul nu îi poate produce. Este singura plantă cu amarant și astfel, este bun pentru vegetarieni.
Quinoa, utilă împotriva constipației
Quinoa este bogată în fibre. Aceasta ne oferă aproximativ 6 g de proteine la 100 g. Sunt excelente pentru reglarea tranzitului intestinal și limitează timpul prin care toxinele trec prin intestin.
De asemenea, reține că, prin conținutul de fibre, provoacă o ușoară creștere a glicemiei atunci când este gătit al dente.
O cereala fără gluten
Quinoa este o bucurie pentru cei care nu tolerează glutenul, pentru că în acest fel, îl evităm în cel mai natural mod posibil. Poate înlocui cerealele care au gluten precum grâu, alacul, secară, orz. Dacă este consumat la fel ca orezul sau pastele, există și varianta în fulgi pentru la micul dejun, sau varianta de făină.
Un aliment antioxidant
Pe lângă bogăția sa în proteine și acizi grași polinesaturați, quinoa conține mulți micronutrienți care îi conferă o acțiune antioxidantă bună. Conține în special flavonoide cu proprietăți antiinflamatorii.
Quionoa, pregătirea și gătirea sa
Această cereală, care este gătită precum toate celelalte, aparține familiei de spanac (chenopodiaceae).
La întrebarea “Ce soi să aleg?” trebuie să știi următoarele: Albul este cel mai dulce din punct de vedere al gustului. Roșul are un gust asemănător celui de nuci. Crocant, negrul are o tentă ușoară de pământ. Quinoa peruviană este mai puțin amară decât cea boliviană. Este de preferat să le alegem BIO.
Clătire recomandată: stratul exterior conține saponină, un „pesticid” natural, cu gust amar. Înainte de a se comercializa, acest pesticid este eliminat prin spălare. Cu toate acestea, este recomandat să-l clătește sub apă rece până când nu mai există spumă și astfel, eviți orice urmă de gust amar.
Gătit: cu apă clocotită ca orezul, cu două volume de apă pentru una de quinoa. Se lasă 12 min pentru alb, 14 min pentru roșu și 20 min pentru negru. Poți să o guști în timpul gătitului împiedică să se lipească.
Conservare: protejată de lumină și umiditate într-un recipient închis ermetic, până la doi ani.
Idei pentru gătit quinoa
Quinoa poate înlocui orezul, poți adăuga roșii, ton sau legume amestecate.
Pentru umplutura păsărilor, poate fi folosită alături de fructe uscate (caise, smochine, nuci).
Rețetă: Bol de quinoa cu dovleac, spanac și varză roșie
Pentru 4 oameni:
- 1 dovleac
- 50 g baby spanac
- 1/4 varză roșie
- 100 g de quinoa
- 4 linguri de alune de pădure
- 1 castravete mic
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 lămâi
- Sare
- Piper
- Preparare: 25 min
- Timp pentru gătit: 47 min
Etapele de pregătire:
- Fierbe quinoa timp de 12 minute într-un vas mare cu apă sărată. În timp ce se fierbe, se gustă iar când este gata, se scurge și se lasă să se răcească.
- Clătește varza roșie. Se taie în fâșii subțiri cu o mandolină. Clătește și castravetele. Se taie în julien, adică tot în fâșii. Clătește și usucă frunzele de spanac.
- Taie alunele.
- Taie dovleacul în fâșii. Îndepărtează pielea acestuia. Coace dovleacul în cuptor timp de 35 min la 180 ° C.
- Stoarce sucul din lămâi. Emulsionează cu ulei de măsline, sare si piper.
- Adaugă quinoa în fundul bolurilor. Adaugă dovleac, varză roșie, castraveți, spanac. Se presară cu alune. Amestecă cu vinegrette de lămâie, sare si piper.
- Poți adăuga crenguțe de rozmarin care stimulează secreția de bilă.
Quinoa și proprietățile sale benefice pielii
Și acum, cireașa de pe tort. Știai că quinoa face minuni nu doar pe farfurie, ci și pe fața noastră? Poate că quinoa a devenit populară în ultimii ani, devenind vedeta vegetarienilor, veganilor și a intoleranților la gluten. În farfurie îți faci plinul cu acizi grași esențiali, minerale, antioxidanți, fibre și proteine. Cu toate acestea, quinoa ar putea invada în curând și băile noastre. Sub formă de creme, extracte, ulei sau mască, ajută la protejarea pielii, la regenerarea acesteia și la ștergerea primelor semne ale îmbătrânirii. Iată câteva motive bune pentru a încerca:
Repara țesutul
Quinoa conține un nivel ridicat de vitamina E, care neutralizează efectul oxidant al moleculelor care distrug colagenul în momentul expunerii pielii la soare sau la poluare. Conform site-ului Medical Daily, această vitamină ajută și la refacerea pielii deteriorate, deoarece stimulează o nouă sinteză de colagen. Bogat în lizină, un nutriment esențial care ajută la repararea țesutului deteriorat, și în saponină, quinoa calmează și repară pielea prin reducerea inflamației. Deci, este un aliat excelent împotriva acneei și a pielii sensibile.
Reduce semnele îmbătrânirii
Sursa de fier și de vitamina A și B2, quinoa ajută la stimularea producției de colagen și reduce astfel aspectul liniilor și ridurilor fine, îmbunătățind elasticitatea pielii. Quinoa are un efect benefic datorită acestor vitamine și pentru persoanele, care au pe piele pete pigmentare maronii, ajutând la diminuarea acestor probleme de pigmentare.
Reduce pielea moartă
Cerealele de quinoa sunt îndeajuns de netede și moi, pentru a nu deteriora pielea. Sunt un exfoliant excelent pentru față. Odată gătită, amestecă quinoa cu puțin ulei sau doar apă și freacă ușor fața. Clătește cu o cârpă umedă și aplică crema obișnuită pentru a avea garantat efectul de piele fină.
Mai ai nevoie de motive ca să începi să o consumi? Iată ce variante găsești pe HelloBio, magazinul tău BIO:
- Quinoa alba bio
- Paine bio cu quinoa FARA GLUTEN
- Painici cu quinoa Fibre Plus fara gluten bio
- Quinoa rosie bio
- Piure de banane, capsuni si quinoa bio
Descoperă întreaga ofertă aici.