Hrănim Zen-ul sănătos

Pastila de ZEN, cu psihologul Valentina Băjan: “O sănătate mintală bună nu înseamnă că nu avem probleme, ci că atunci când le întâmpinăm reușim să găsim soluțiile potrivite pentru a le rezolva.”

Încheiem Pastila de Zen – ediția de toamnă, cu un mini-interviu în care vorbim despre un subiect considerat tabu pentru foarte mult timp, dar pe care specialiștii și persoanele publice l-au adus în plin plan, în ultimii ani, în încercarea de a forța oamenii să vorbească despre sănătatea lor mintală.

Anxietate, atacuri de panică, depresia și nu numai, iată cuvinte ce nu ne sunt străine, stări și dezechilibre pe care tot mai mulți am ajuns să le experimentăm. Între timp, ne-am trezit într-o pandemie fără sfârșit, care a venit la pachet cu mult mai multe provocări pe partea aceasta. Din acest motiv, am luat la puricat sănătatea mintală în actuala realitate pe care o trăim, într-un nou interviu realizat împreună cu psihologul Valentina Băjan.

HelloBio: Când putem spune că ne bucurăm de o sănătate mintală bună?

Valentina Băjan: Putem să ne confirmăm singuri că avem o sănătate mintală bună atunci când suntem fericiți sau echilibrați în cea mai mare parte a timpului, atunci când reușim să funcționăm în toate ariile noastre de viață, fără să avem disfunționalități în vreuna dintre ele. De exemplu, dacă reușim să ne achităm de datoriile pe care le avem. O sănătate mintală bună nu înseamnă că nu avem probleme, ci că atunci când le întâmpinăm reușim să găsim soluțiile potrivite pentru a le rezolva.

foto: unsplash

HelloBio: Ce indicii ne pot transmite: Houston, we have a problem?!

Valentina Băjan: Relațiile pe care le avem în viața noastră sunt un indiciu dacă suntem bine sau nu. Dacă avem relații conflictuale, ar trebui să ne punem un semn de întrebare. Și cu cât avem mai multe relații conflictuale în viața noastră, cu atât avem nevoie de mai multă introspecție. Un alt indiciu ar fi capacitatea de a ne bucura de lucrurile din jurul nostru, de a observa lucrurile frumoase și bune. Ne poate spune multe și dispoziția afectivă pe care o avem pe parcursul unei zile. Evident că pot fi momente în care să ne simțim triști sau furioși, doar că trebuie să observăm dacă rămânem blocați în emoții prea mult timp.

HelloBio: Deja mi-ai anticipat una dintre întrebări, dar îmi doresc foarte mult să distrugem mitul conform căruia o sănătate mintală bună = o viață fără probleme.

Valentina Băjan: Trebuie să conștientizăm că evenimentele mai puțin plăcute pot apărea în viața noastră oricând și că nu trebuie să ne supărăm pe noi dacă reacțiile inițiale nu sunt cele mai bune. Este firesc să trăim anxietate într-o situație în care ne simțim înspăimântați de ceva anume din viața noastră. Stări proaste trăim cu toții, dar cel mai important este ca noi să găsim modalitatea să ieșim din ele, să nu rămânem blocați în ele. Nu este important să nu cazi, ci doar să te ridici. Pe lângă asta, este important să analizezi de cât timp ai nevoie pentru a te ridica și în ce condiții reușești să îți activezi resursele pentru a reuși asta.

HelloBio: Trăim vremuri pline de incertitune. Cât de mult ne este afectează sănătatea mintală de această pandemie fără sfârșit?

Valentina Băjan: Ceea ce se întâmplă la nivel global are un impact la nivel colectiv, asupra tuturor, iar impactul este mai mic sau mai mare, în funcție de modul în care fiecare gestionează ceea ce trăiește și în funcție de strategia pe care o adoptă în această perioadă.

În general, pandemia a adus un nivel ridicat de anxietate, care s-a adăugat la problemele pe care le are fiecare. Și în funcție de stadiul în care ne-a găsit pandemia – cât de echilibrat am fost din punct de vedere psihic, emoțional, financiar, social sau medical – această anxietate a amplificat starea respectivă.

Impactul asupra noastră este influențat și de capacitatea noastră de redresare, de cât de ușor ne găsim soluțiile în momentele dificile și, raportându-mă la activitatea din cabinet, pot spune că cei care la începutul pandemiei sau în timpul pandemiei aveau anumite afecțiuni psihice sau emoționale, în ultima perioadă acestea au fost accentuate. Mai mult, pentru unii, pandemia a fost un factor declanșator în alte dezechilibre emoționale.

foto: unsplash

HelloBio: Orice articol de specialitate ai citi despre sănătate mintală, îți repetă același lucru, ca o mantră – interacțiunea cu prietenii și familia este crucială. Și totuși, vremurile actuale nu doar că ne afectează sănătatea mintală, dar ne restricționează și soluția la problemă. Cum putem gestiona această situație?

Valentina Băjan: Noi trebuie să căutăm să menținem interacțiunea socială cu orice preț, la un nivel la care să simțim că ne protejăm, dar este important să nu ne ducem într-o zonă în care să ne izolăm social, să nu mai interacționăm deloc, mai ales atunci când suntem în dezechilibru emoțional. Pentru că atunci când intru în contact cu alte persoane, eu experimentez o formă de vindecare, o formă prin care noi avem grijă de noi. Psihicul și sufletul nostru au nevoie să intre în contact cu alte persoane, noi chiar ne hrănim cu ajutorul celorlalți.

Din păcate, una dintre măsurile de acum este distanțarea socială, impusă de autorități din considerente sanitare, dar, din punct de vedere psihologic, noi avem nevoie de mai multă interacțiune socială pentru a fi bine. Provocarea este ca fiecare dintre noi să găsească modalitatea prin care o poate face, pentru a-și asigura un minim de contact social, în forma în care se poate, astfel încât să prevină apariția unor alte dezechilibre sau adâncirea unor stări interioare.

HelloBio: Compensează un video call interacțiunea fizică?

Valentina Băjan: Cu cât implicăm mai multe simțuri, cu atât este mai bine. Cu cât intrăm mai mult în contact cu celălalt, cu atât beneficiile sunt mai mari.

HelloBio: Știm, mișcarea ne face bine, ajută creierul, sănătatea mintală. Dar ce ne facem dacă nu ne place să facem mișcare?

Valentina Băjan: Este vorba doar despre rutină și dacă ea nu implică mișcare regulată, în care să resimțim beneficiile asupra corpului, poate persoanele respective trăiesc cu falsa impresie că nu le place mișcarea. Dar dacă apuci să intri într-o activitate fizică susținută pe o anumită perioadă de timp, care să fie la un nivel scăzut și mediu, să apuci să declanșezi niște procese interioare în corp, este posibil să observi că s-ar putea să îți placă. Pur și simplu te oprești să îți observi senzațiile și îți dai seama că te simți bine. De exemplu, în stările de anxietate și depresie alergarea se poate dovedi un soi de medicament, dacă reușești să faci primul pas – să o încerci. Iar la sală adaugi și interacțiunea socială, plus muzica de pe fundal, ingrediente care contribuie la starea noastră de bine.

HelloBio: Valentina, cum ne putem îmbunătăți stima de sine pe finalul acestui an atipic din toate punctele de vedere?

Valentina Băjan: Cred că în contextul pandemiei și pentru persoanele afectate psihic, economic și emoțional de tot ce se întâmplă, mi se pare deja o etapă superioară să lucrezi la stima de sine. Primul pas este să supraviețuiști și să ajungi într-un punct în care să te simți în contact cu tine. Să analizezi ce poți face pe viitor și care sunt resursele tale în acest moment. Le reamintesc tuturor să nu uite niciodată că sunt ființe valoroase, indiferent de situația în care se află. Toți suntem oameni și umanitatea din nou are nevoie de blândețe în relația cu noi. Cu cât mai repede ne așezăm într-un soi de pace interioară, cu atât vom găsi mai repede calea către locul unde trebuie să ajungem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *