Imaginați-vă că în drumul vostru spre locul de muncă vă întâlniți zi de zi cu o plantație înmiresmată, valuri, valuri de smarald, toate frunze ale unui ceai organic ce așteaptă cuminte să fie cules. Este un peisaj la care puțini mai visăm, acaparați de cenușiul clădirilor pe lângă care trecem în fiecare zi, în drum spre locul în care muncim. Dar aceste culturi există și dacă ați fi muncit la Muzeul Național al Ceaiului, din orașul Hangzhou, v-ați bucura de ele zilnic.
Pentru cei departe de astfel de culturi, singura delectare rămâne gustul ceaiurilor organice. Chiar dacă majoritatea le alegem pentru beneficiile pe care le aduc sănătății, ceaiurile organice oferă în primul rând o experiență a gustului și a mirosului. Un ceai organic te va transporta pe acele culturi datorită arome unice, pe care le vei simți fresh și revigorante de fiecare data când îți vei face un ceai. Ce alte motive mai ai pentru a alege un ceai organic? Iată topul nostru!
Cum ajunge un ceai tradițional să devină un ceai organic/bio
Înainte de toate, să aflăm cum ia naștere ceaiul organic sau ceaiul bio, cei doi termeni făcând referire la același tip de produs.
Organic = care ține de structura sau de funcțiile unui organism. Integral. Fundamental. Indisolubil. Esențial. Lăuntric. Intrisec. Așa sună definiția cuvântului organic din DEX.
Pentru noi, organic înseamnă a lucra cu natura și a lucra cu tine, cu alegerile pe care le faci. Organic înseamnă zero pesticide sau îngrășămintelor artificiale și un gest de sustenabilitate oferit mediului înconjurător. Orice ai cumpăra – de la muguri de bumbac și până la ceaiuri – atunci când alegi alimente, băuturi, cosmetice sau textile bio, alegi produse care promovează o lume mai bună.
Procesul de certificare organică este unul complex și de durată. Pentru ca un produs alimentar să obțină certificare organică, trebuie să îndeplinească mai multe condiții, precum materia primă să provină dintr-un mediu fără fertilizatori, fără pesticide sintetice iar culturile să nu fie modificate genetic sau iradiate.
Toate fermele bio sunt inspectate cel puțin o dată pe an iar standardele pentru produsele alimentare ecologice sunt stabilite de legislația europeană, aspecte ce garantează că alimentele bio provin din surse de încredere.
Plecând de la această cale plină de provocări de a da naștere unui ceai organic, iată top 5 motive pentru a alege un ceai BIO:
O alegere mai bună pentru tine
Oamenii aleg ceaiul organic în locul ceaiului crescut în mod convențional în special datorită beneficiilor pe care le aduce sănătății. Deși studiile sunt în continuă dezvoltare și au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o concluzie finală, mai multe aspecte importante au fost scoase în evidență de analizele făcute de specialiști, cum ar fi: erbicidul cunoscut sub denumirea de Glyphosate, folosit des în agricultura convențională, a fost clasificat drept „un posibil cancerigen uman” de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, iar insecticidul Clorpirifos a fost asociat cu întârzieri de dezvoltare la sugari.
De asemenea, un studiu recent realizat pe aproximativ 70.000 de francezi a arătat că un consum regulat de alimente organice reduce riscul de dezvoltare a unor forme de cancer. Iar pe lângă lipsa pesticidelor, avantajul ceaiului organic este o concentrație mai mare de vitamina C şi catehine. Acest produs este o adevărată fabrica de antioxidanţi naturali eficienţi, care luptă în mod activ cu radicalii liberi şi previn îmbătrânirea organismului.
Gust mai bun
Cum îți dai seama că un ceai este organic? După miros și gust! Pentru îndrăgostiții de această licoare totul se aseamănă cu o simfonie. Unul dintre motivele pentru care se crede că ceaiul organic are un gust mai aromanat este legat de faptul că produsul este lăsat să crească în ritmul propriu, în loc să fie forțat prin îngrășăminte sintetice. Fix ca atunci când gătim lent și gustul alimentelor este delicios. Cercetările au mai arătat că nivelul de antioxidanți, mai mare cu până la 69%, este unul dintre motivele pentru care alimentele organice, inclusiv ceaiul, au un gust deosebit.
Sprijină mediul inconjurator
Plantele de ceai crescute în mod convențional sunt cultura cu cel mai mare efect de distrugere a mediului înconjurător din Asia. Deoarece de cele mai multe ori aceste culturi se află la înălțimi mari, substanțele chimice aplicate în fermele convenționale nu distrug doar ecosistemul local, ci fac și ravagii în alte ferme, râuri, chiar și oceane aflate la distanțe mari.
În plus, folosirea de pesticide dezechilibreaza ecosistemul omorând nu numai gândacii dăunători ci și prădătorii lor naturali. De cele mai multe ori pesticidele omoară aproape 99% dintre insectele din ferma, lăsând un număr mic de specii dăunătoare care se vor înmulți rapid și vor năpădi ferma.
Aceasta situație conduce la utilizarea unor substante chimice adiționale sau la creșterea frecvenței de aplicare a substanțelor pentru a elimina numărul crescut de dăunători.
Un ciclu vicios, care pe termen lung conduce la uscarea solului și la necesitatea utilizării a mai multe chimicale pentru ca plantele de ceai să poată crește normal. O situație din care toată lumea are de pierdut: plantele, mediul înconjurător dar și consumatorii finali.
O lume mai bună pentru fermieri
Imaginează-ti că munca ta este să stropești plantațiile de ceai cu diverse chimicale. Sau să le amesteci în niște găleți. Uneori chiar să le aplici în mod direct cu mâna, pentru că acolo unde trăiești, măștile sau mănușile nu prea se găsesc sau sunt de proastă calitate.
Aceasta este soarta multor fermieri și muncitori de pe plantațiile de ceai convențional din India, Taiwan sau alte părți ale lumii. Unii dintre ei povestesc cum nu își pot îmbrățișa copiii atunci când ajung acasă, înainte de a face un duș și de a-și schimba hainele, de frică să nu-i expună pe cei mici la toate pesticidele și chimicalele de pe plantație.
Astăzi, cei mai mulți dintre susținătorii activi ai cultivării de ceai bio sunt aceia care au fost afectați în mod direct de efectele devastatoare ale metodelor de cultivare a ceaiului traditional, cei care au părinți și frați care au murit de cancer sau otraviți cu pesticide. Prin urmare, alegerea organică nu înseamnă doar ce este mai bun pentru corpul tău și sănătatea planetei, ci este și ceea ce este mai bine pentru acei oameni care lucrează pe câmpuri, pentru ca tu să ai parte de cele mai bune produse organice.
Susține afacerile mici din industria ceaiului organic
Ca peste tot în lume, afacerile mici de familie, sunt cele pline de suflet. Ferme organice de dimensiuni mari sunt doar câteva în lume. Majoritatea fermelor organice sunt afaceri restrânse, care se întind pe suprafețe mici de teren. Și sunt conduse de oameni care își doresc binele muncitorilor, cei care țin plantația în viață, dar și binele comunității și mediului înconjurător.
În aceste locuri se lucrează în armonie cu natura, spre deosebire de agricultura convențională unde substanțele chimice sunt folosite tocmai pentru a opri natura să,,interfereze” cu plantațiile de ceai. Acesta este motivul pentru care în China, Taiwan sau alte țări producătoare de ceai, activitățile de ceai organic s-au transformat în activități de familie, oportunitate ce le oferă fermierilor șansa la o viață mai bună, mai sănătoasă și mai echilibrată.
Să recapitulăm: un mediu mai curat, un gust mai bun, mai multe beneficii pentru sănătate, un ecosistem lăsat să se dezvolte natural, fermieri mai sănătoși și mici afaceri încurajate să facă bine nu doar pentru ei, ci pentru întreaga comunitate. Iată motivele pentru care noi credem că alegerea unui ceai organic ar trebui luată în calcul. Iar motivul privind gustul și mirosul deosebit îl putem oricând demonstra. Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe platforma HelloBio.ro, unde avem pregătite mai multe colecții de ceaiuri organice, cu arome extraordinare.
Pregătiți să hrăniți sănătos Zen-ul?
Surse:
- https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2707948#ioi180070t4
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5533622/
- https://jech.bmj.com/content/71/6/613
- https://ccof.org/blog/climate-change-organic-farming
- https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/higher-antioxidant-and-lower-cadmium-concentrations-and-lower-incidence-of-pesticide-residues-in-organically-grown-crops-a-systematic-literature-review-and-metaanalyses/33F09637EAE6C4ED119E0C4BFFE2D5B1