Hrănim Zen-ul sănătos

Sfaturi pentru a-ți păstra pielea sănătoasă atunci când te speli des pe mâini

Odată cu pandemia cauzată de COVID-19, experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor îi încurajează pe toți să se spele mai frecvent pe mâini.

Indiferent dacă este vorba despre coronavirus sau gripă sezonieră, spălatul pe mâini este unul dintre cele mai eficiente metode pentru prevenirea transmiterii infecțiilor. Din păcate, săpunurile și chiar frecarea mâinilor sub apă vor distruge, de asemenea, bariera pe care încercăm să o protejăm, ne avertizează specialiștii.

Iată ce sfaturi ne oferă dermatologii pentru a reuși să ne menținem pielea sănătoasă atunci când ne spălăm pe mâini mai des decât de obicei.

Spală-te cu apă caldă

Medicii recomandă spălatul pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde, cu apă și săpun. Cum îți dai seama că te-ai spălat suficient? Cântă de două ori Happy Birthday și atunci sigur ți-ai spălat palmele, dosul palmelor, degetele, spațiile dintre degete, încheieturile și unghiile.

Specialiștii afirmă că apa caldă este mai bună decât apa fierbinte, pentru că cea din urmă usucă mâinile și înlătură toate uleiurile naturale de care pielea are nevoie pentru a rămâne impermeabilă.

Așa că, dacă poți, folosește apă caldă cu foarte mult săpun.

Folosește săpun hidratant

Deoarece multe săpunuri pot deshidrata pielea și pot face ca pielea să devină uscată și crăpată, specialiștii recomandă spălatul pe mâini cu un săpun hidratant.

De exemplu, un săpun cu o consistență cremoasă. De asemenea, ar trebui să folosești săpunuri cu ingrediente precum glicerină și lanolină.

Specialiștii adaugă că, indiferent de tipul de săpun pe care îl folosești, nu trebuie să fii prea agresiv atunci când vine vorba despre curățarea mâinilor. În general, obiceiul de a freca mult mâinile se datorează grabei. Încearcă să te speli ușor pe mâini pentru a nu deteriora pielea.

Aplică cremă hidratantă

Când apa nu este absorbită în piele după spălare, îți poate usca mâinile. Pentru a împiedica acest lucru, aplică imediat după spălare o cremă de mâini. Chiar și un strat subțire va avea rezultate, afirmă specialiștii.

Aceștia recomandă să folosești creme sau unguente în loc de loțiuni, despre care afirmă că au prea mult conținut de apă și, prin urmare, nu împiedică apa să afecteze pielea.

Produsele de hidratante ajută la îngrijirea pielii, deoarece:

  • refac funcția de barieră a epidermei
  • asigură un strat protector
  • repară micile crăpături ale pielii
  • cresc conținutul de apă al epidermei
  • calmează pielea
  • îmbunătățesc aspectul și textura pielii

Poartă mănuși

Pe lângă aplicarea unui produs hidratant pe pielea umedă după spălare, medicii dermatologi recomandă să stai cu mâinile în apă timp de 5 minute, apoi să aplici o cremă hidratantă și să porți mănuși timp de 1-2 ore.

Acest lucru va asigura că umiditatea ajunge acolo unde trebuie.

Pentru mâinile crăpate foarte rău, specialiștii recomandă hidratarea acestora cu cremă aplicată în strat gros și purtarea mănușilor din bumbac noaptea.

La fel ca o mască facială, mănușile vor menține mâinile hidratate timp de 6-8 ore, permițând pielii de pe mâini să obțină hidratarea necesară.

Folosește balsam pentru piele

Dacă suferi de afecțiuni ale pielii precum eczeme sau psoriazis și descoperi că pielea ta devine din ce în ce mai uscată sau crăpată din cauza spălatului frecvent, se recomandă folosirea unui balsam pentru piele precum vaselina pe care să îl aplici direct pe plăgi sau pe zonele crăpate.

Acest lucru va calma pielea și o va proteja de deteriorări suplimentare, mai ales dacă fenomenele meteo se vor adăuga la deteriorări.

Înlocuiește săpunul cu dezinfectant de mâini

Dacă mâinile tale sunt prea crăpate pentru a fi spălate, poți utiliza temporar dezinfectant de mâini.

Dezinfectantul de mâini este o altă opțiune pentru limitarea spălatului pe mâini până când pielea se reface, dar nu înainte de a mânca, după ce ai mers la toaletă sau când mâinile sunt vizibil murdare – acest lucru ar trebui să implice spălatul pe mâini.

Uscarea mâinilor

Specialiștii recomandă să nu te ștergi pe mâini după ce te speli pentru a preveni microabraziunile de pe piele. Dacă vrei să te ștergi, prosoapele de hârtie sunt bune, iar dacă folosești prosoape din bumbac, ar trebui să ai propriul prosop, spălat la fiecare 3 zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *