Interviuri HelloBio

Interviu cu Psihologul Valentina Băjan: Înainte noi treceam prin viață fără a sta să căutăm foarte multe soluții. Acum este ca și cum s-a dat o resetare la tot ce știam în viața noastră și trebuie să găsim noi modalități prin care să reușim să funcționăm. Important este să nu stăm într-o stare de contemplare, ci să acționăm!

Ne simțim ca și cum am fi înainte de marea bătălie în lupta cu această pandemie care ne-a schimbat viața și ne-a trecut prin toate stările. După ce am depășit șocul inițial, a urmat o perioadă în care am acceptat întreaga situație și am respectat restricțiile impuse de autorități. Acum însă ne simțim debusolați, obosiți și nerăbdatori să ne reîntoarcem la normalitate. Așa ajungem să ne întrebăm: „Cum va arăta normalitatea noastră de acum?”, „Cum putem trece linia de finish în siguranță?” și „Unde mai găsim resurse să #rezistam?”

Răspunsul vine de la psihologul Valentina Băjan, într-un interviu despre propria libertate interioară, despre acceptare, adaptabilitate și speranță! Pentru că împreună hrănim sănătos și Zen-ul!

HelloBio: Toți începem să ne pierdem răbdarea. S-au terminat sărbătorile, suntem deja cu gândul la vară, acum un an, în această perioadă, unii ne pregăteam de plajă și vacanțe. Cum ne găsim resursele de a respecta în continuare toate condițiile de izolare?

Valentina Băjan: Este o întrebare foarte grea. Și răspunsul este provocator pentru fiecare dintre noi, pentru că sunt atât de mulți factori implicați, încât este greu să găsim o rețetă universală, care să funcționeze la toată lumea.

Cei mai importanți factori care ne influențează în perioada asta sunt: limitarea socializării, care pentru noi, ca ființe, este esențială, apoi ne lipsește partea de activitate profesională și mișcarea.

În acest moment este important să identificăm care este nevoia principală, din tot ce putem face și în ce formă ne putem satisface această nevoie. Mai exact, dacă nevoia noastră este de mișcare fizică, noi trebuie să găsim o cale prin care să reușim să aducem mișcarea fizică în viața noastră, măcar la un nivel minim. Iar dacă ne lipsește partea de socializare, trebuie să identificăm modalități prin care să intrăm în contact cu ceilalți, așa cum se poate.

Înainte lucrurile funcționau pe niște setări pe care le accesam inconștient. Noi treceam prin viață fără a sta să căutăm foarte multe soluții. Acum este ca și cum s-a dat o resetare la tot ce știam în viața noastră, iar în prezent trebuie să găsim niște modalități prin care să reușim să funcționăm într-un mod în care să îndeplinim nevoile corpului nostru, să ne îndeplinim nevoile psihice și emoționale și să ne asigurăm, dacă se poate, și un suport financiar.

HelloBio: Cei care stau acasă, izolați, sunt cei care resimt cel mai acut aceste lipsuri.

Valentina Băjan: Cu siguranță! Și cel mai mult ei resimt dorul de viața de dinainte, de tot ce presupunea ea. Trebuie să mai conștientizăm un lucru: înainte lucrurile funcționau pe niște setări pe care le accesam inconștient.

Noi treceam prin viață fără a sta să căutăm foarte multe soluții, dar acum este ca și cum s-a dat o resetare la tot ce știam în viața noastră, iar în prezent trebuie să găsim niște modalități prin care să reușim să funcționăm într-un mod în care să îndeplinim nevoile corpului nostru, să ne îndeplinim nevoile psihice și emoționale și să ne asigurăm, dacă se poate, și un suport financiar.

Sunt foarte multe provocări, într-un timp scurt și la un număr foarte mare de persoane. Și din cauza asta este o presiune mare. La asta se adaugă și faptul că, de cele mai multe ori, noi ne accesam mecanismele de autoreglare în exteriorul casei noastre. Bineînțeles, în funcție și de personalitatea fiecăruia. Prin urmare, ne rămân destul de puține resurse și surse de autoreglare. Cel mai tare resimt asta în special persoanele care, atunci când a venit această criză, nu se aflau într-un echilibru, pe care pandemia i-a prins într-o stare emoțională proastă sau erau nemulțumiți pe partea profesională.

foto: UNSPLASH

HelloBio:Și în toate aceste condiții, cum să ne mai găsim resursele?

Valentina Băjan: Putem să ne punem următoarea întrebare: Oare ce mi-ar aduce bucurie acum? Sau Ce m-ar ajuta în momentul de față? Iar apoi mă gândesc, dintre posibilitățile pe care le am, ce activități pot desfășura pentru a mă simți eu mai bine.

Mai este un lucru pe care îl putem face: să ne gândim care au fost modalitățile prin care, în trecut, am reușit să mă echilibrez. Pentru că atunci când suntem într-o situație de criză, uneori uităm să ne folosim de resursele pe care le avem și care există mereu în interiorul nostru. Doar că în criză suntem atât de prinși în ceea ce ni se întâmplă sau ce trăim, încât uităm de propriile instrumente, prin care să ne scoatem din locul în care ne aflăm.

Cred că cel mai important să ACȚIONĂM. În perioada asta, pentru că stăm foarte mult izolați, într-un singur loc, spațiul nostru este destul de restrâns, așa că trebuie să acționăm în orice direcție. Putem să punem în practică o idee pe care o avem și să lucrăm la ea, ori să facem un mic pas în ceea ce ne-am dori să facem în această perioadă dar nu reușim. Important este să nu rămânem pe loc, pentru că odată primul pas făcut și odată găsită direcția, ne vom simți mai bine.

Să avem grijă să nu rămânem în starea de contemplare, să nu stăm și să analizăm la nesfârșit ceea ce se întâmplă ci pur și simplu să încercăm să facem ceva. Iar dacă avem o stare intensă de frustrare sau de furie, orice activitate fizică, chiar și curățenia prin casă, poate fi o modalitate excelentă de descărcare a acelei energii.

foto: UNSPLASH

HelloBio: Avem o nevoie de termene limită din ce în ce mai puternică. Vrem să știm exact când se termină totul. Cum gestionăm dorința asta?

Valentina Băjan: E normală dorința noastră de a afla răspunsul la întrebarea: Când se termină totul? Doar că, din nefericire, nu avem cum să știm acest lucru, iar dacă stăm ancorați în ideea asta se va ajunge la un fel de blocaj, pentru că nimeni nu poate controla evoluția acestei situații. Recomand să ne mutăm privirea din viitor și să venim un pic mai aproape, în prezent, pentru a vedem ce putem să facem acum. Pe lângă asta, trebuie să luăm în calcul că este posibil ca anumite aspecte din viața noastră să fie schimbate pe o anumită perioadă de timp. Să acceptăm pur si simplu situația, să vedem cum putem face să ne adaptăm și să trăim pe cât de bine posibil, în condițiile date.

HelloBio: Cât timp putem gestiona sănătos o astfel de ieșire din normalitate?

Valentina Băjan: Totul poate deveni oricând o problemă, pentru că este implicată capacitatea fiecăruia de a se adapta și nivelul la care se află persoana respectivă. Dacă flexibilitatea – în gândire și pe partea emoțională – este ridicată, putem rezista mai mult. Nu cred că se poate estima un timp dar se pot forma niște limite, iar cei care le forțează mai mult fie au o disciplină foarte bine dezvoltată, fie au niște condiții mai bune în care duc această izolare. Pot fi persoane care au toate condițiile acasă și e mult mai ușor, dar în cazul unei persoane care nu are toate condițiile, care nu are toate nevoile satisfăcute sau care locuiește singură, îi va fi mult mai greu, motiv pentru care există un risc să cedeze mult mai repede.

HelloBio: O recomandare pentru cuplurile care încearcă să își găsească un nou ritm pe timp de pandemie?

Valentina Băjan: Faptul că se mărește timpul petrecut împreună și se diminuează modalitățile prin care fiecare cumva masca anumite neîmpliniri din cuplu reprezintă o provocare pentru unele cupluri în această perioadă. Putem lua ce se întâmplă în prezent ca un fel de indiciu, să devenim detectivi și să vedem oare de ce simt asta, care este nevoia mea din spatele acestei reacții pe care o am eu? De exemplu, putem fi foarte nervoși că partenerul nu ne respectă timpul în care suntem la job. Prin urmare, nevoia noastră este de a avea un spațiu unde să ne desfășurăm în liniște partea profesională. Dar trebuie să verificăm dacă am comunicat acest lucru partenerului și dacă i-am explicat cât de important este să respecte acest aspect, înainte de a reacționa. Problema este că noi nu îi comunicăm celuilalt ce ne dorim și de multe ori lăsăm să se acumuleze frustrările pentru ca, în final, să ajungem să ne comunicăm nemulțumirile într-o formă nepotrivită și lipsită de respect. 

foto: UNSPLASH

HelloBio: Trăim însă vremuri deosebite. Să avem încredere în reacțiile noastre din această perioadă?

Valentina Băjan: În perioada asta, orice trăire pe care o avem este amplificată. Dacă ea s-ar fi manifestat cu ceva timp în urmă, înainte de toată pandemia, poate nu ar fi fost simțită la o intensitate atât de mare, pentru că sunt foarte mulți factori care pun presiune pe noi. În același timp poate fi și o ocazie de reapropriere între parteneri pentru că, fiind forțați să stea mai mult timp împreună, se pot redescoperi și își pot redefini relația. Poate fi un nou început. 

Cei din primă linie să conștientizeze că sunt o parte din soluția problemelor și să fie mândri de ei. Și trebuie să știe că există oameni cărora le sunt recunoscători pentru ceea ce fac, puțini o pot exprima, dar mulți o simt. 

HelloBio: În cazul celor care lucrează mult în această perioadă, fiind acolo, în primă linie, cum își pot încărca ei bateriile, pentru a ajunge la linia de finish?

Valentina Băjan: O pot face prin a-și valida eforturile pe care le depun, să conștientizeze valoarea muncii pe care o depun în această perioadă și rolul important pe care ei îl ocupă în ceea ce fac în aceste momente. Să își reamintească și să conștientizeze că sunt o parte din soluția problemele și să fie mândri de ei. Și trebuie să știe că există oameni cărora le sunt recunoscători pentru ceea ce fac, puțini o pot exprima, dar mulți o simt. 

HelloBio: Sunt multe decizii luate pentru noi, pe care nu le influențăm. Cum ne putem simți liberi, în aceste condiții?

Valentina Băjan: Trebuie să lucrăm în a ne crea propria libertate interioară, până reușim să ne mărim gradul de libertate. Fiecare să își creeze libertatea interioară, în sensul în care să găsească acele direcții în viața lor în care să poată evolua așa cum își doresc. Cel mai important este că, în acest context, noi stabilim direcția și facem lucrurile așa cum simțim, având o anumită doză de control în ce trăim.

foto: UNSPLASH

HelloBio: De exemplu, să luăm un curs pentru dezvoltarea noastră profesională?

Valentina Băjan: Este una dintre opțiuni, o investiție pe partea profesională. De asemenea poate fi și decizia de a nu mai aloca atât de mult spațiu în mintea și sufletul nostru acestui subiect. Cu cât discutăm mai mult pe tema asta, cu atât noi resimțim mai acut lipsa de libertate și nu ne mai ocupăm și de altceva. Putem încerca să ne acordăm libertatea să visăm în continuare în legătura cu anumite lucruri, să ne facem planuri mărețe pentru viitor, să ne acordăm libertatea să facem niște modificări în viața noastră, la nivel practic și la modul în care relaționăm cu ceilalți. În final, putem explora ce am descoperit la noi pe perioada asta.

Să avem grijă să nu rămânem în starea de contemplare, să nu stăm și să analizăm la nesfârșit ceea ce se întâmplă ci pur și simplu să încercăm să facem ceva. Iar dacă avem o stare intensă de frustrare sau de furie, orice activitate fizică, chiar și curățenia prin casă, poate fi o modalitate excelentă de descărcare a acelei energii.

HelloBio: Recomanzi un jurnal? 

Valentina Băjan: Întotdeauna recomand un jurnal, ca mod de dezvoltare personală. Și acolo recomand să își acorde toți libertatea de a scrie fără să se cenzureze, să aibă curaj să abordeze anumite aspecte ale vieții sale și să se bucure de această formă de terapie. Pentru că prin scris descărcăm anumite tensiuni interioare, fiind o formă de eliberare emoțională. 5 minute de jurnal, în fiecare zi, iată o libertate la care avem acces nu doar la liniște psihică, ci și la resursele noastre interioare. Spor la scris!

2 thoughts on “Interviu cu Psihologul Valentina Băjan: Înainte noi treceam prin viață fără a sta să căutăm foarte multe soluții. Acum este ca și cum s-a dat o resetare la tot ce știam în viața noastră și trebuie să găsim noi modalități prin care să reușim să funcționăm. Important este să nu stăm într-o stare de contemplare, ci să acționăm!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *