Uncategorized

Pastile de Zen, cu psihologul Valentina Băjan: “O simplă observare a propriului corp, fără a judeca, devine în sine o relaxare și o reconectare la propria persoană”

Continuăm proiectul nostru de toamnă – Pastila de Zen, cu un nou mini-interviu realizat împreună cu psihologul Valentina Băjan. De această dată explorăm nevoia noastră de relaxare, timpul scurt pe care ni-l acordăm pentru momente de răsfăț și opțiunile pe care le avem la îndemână.

În zilele noastre, rapiditatea cu care trăim totul, cu nenumărate activități, plus presiuni emoționale, mentale sau fizice, dă naștere la stres, frustrări și, uneori, favorizează apariția bolilor.

Prin urmare, să înveți să te relaxezi în această perioadă este nu doar o necesitate, ci și o adevărată provocare, pe care o putem depăși, cu ajutorul specialiștilor.

HelloBio: Ce recomanzi oamenilor care caută metode de relaxare?

Valentina Băjan: Recomand pentru fiecare fix ceea ce simte că îi face bine. Criteriul este propria persoană și este esențial să ne raportăm la noi înșine. În jurul nostru sunt foarte multe metode alternative pe care le putem folosi pentru relaxare și suntem datori față de noi înșine să descoperim ce ni se potrivește și cu ce funcționăm mai bine. Înainte de toate, eu recomand o împrietenire cu propriul corp, o intrare în contact cu el și o acceptare a lui. O variantă ar fi exercițiile de meditație, prin care se reușește o stopare a gândurilor ce se tot plimbă prin capul nostru, până amețim. Meditațiile, în general, sunt o metodă alternativă de a aduce echilibrul interior.

HelloBio: Te rog să ne porți pașii printr-un exercițiu de relaxare la care ai apelat deseori la tine în cabinet.

Valentina Băjan: În cabinet practic exerciții simple, o simplă observare a propriului corp, fără a judeca, devine în sine o relaxare și o reconectare la propria persoană. Pentru că noi trăim într-un ritm alert și numărul informațiilor cu care venim în contact și pe care trebuie să le procesăm este din ce în ce mai mare, noi devenim foarte concentrați pe ce avem de făcut și rămânem blocați în trăirile noastre. Prin urmare, nu mai observăm dacă avem o anumită parte a corpului încordată, poate nu mai resimțim nici oboseala până nu ajunge la un nivel foarte mare.

Printre cele mai simple exerciții de relaxare pe care le putem practica este cel de conștientizare a corpului, cu ochii închiși sau deschiși, în liniște. Să stăm într-o poziție confortabilă și efectiv, cu mintea noastră, să facem o călătorie din vârful degetelor de la picioare și până în creștet și să observăm: cât de confortabili suntem, există un anumit grad de relaxare sau de încordare în corp, unde se regăsește mai mult, apare în corpul nostru o nevoie de a schimba ceva în poziția în care stăm, dacă mâinile sau picioarele sunt reci, dacă simțim un blocaj pe undeva.

Totul este de a fi atenți la noi înșine, să ne observăm. Abia după observare apare următorul pas, pentru că dacă eu conștientizez un disconfort sau o nevoie a corpului pe care nu am sesizat-o, din acel moment eu știu ce am de făcut.

HelloBio: Ce beneficii ne oferă exercițiile de relaxare?

Valentina Băjan: Ajută pe toate planurile, în special în lupta cu stresul sau anxietatea. Sunt persoane care au început să practice yoga și au declarat că au simțit diferențele în viața de zi cu zi. Apoi, alte persoane cu care am lucrat practicau meditația și îmi spuneau că acest obicei a devenit o sursă de echilibru. Cred că este important să îți găsești forma de meditație, dar și sensul pe care îl oferi meditației – poate fi un moment în care pur si simplu te eliberezi de orice gând sau poate fi un moment în care te hrănești cu ce este în jurul tău și te bucuri de o pace interioară.

HelloBio: Aceste metode de relaxare sunt minunate și în lupta cu insomniile.

Valentina Băjan: Orice activitate care ne aduce o stare de relaxare ne poate ajuta să ne îmbunătățim somnul. În starea de relaxare potențialul nostru creștere și evident ne vine mult mai ușor să adormim. Înainte de toate e un răgaz pe care ni-l putem lua pentru a ne reconecta la noi înșine, timp pe care nu ni-l mai acordăm din cauza vremurilor agitate pe care le trăim.

HelloBio: Alte metode prin care ne putem încărca zi de zi, rapid și ușor?

Valentina Băjan: Orice tip de mișcare fizică cu care noi rezonăm poate fi un tip de relaxare, în funcție de cât timp avem la dispoziție, apoi să ne vedem cu prietenii sau mici ritualuri persoanale care ne fac plăcere. Cel mai important în această situație este verbul a încerca. Trebuie să fim deschiși și să încercăm diverse activități ca să aflăm ce ne relaxează. Sunt câteva direcții clare și care se potrivesc la majoritate dar nu este mereu o regulă. Sunt persoane mai statice, care nu se simt relaxate la mișcare fizică, de exemplu. Și atunci este nevoie ca acele persoane să identifice care sunt acele ritualuri pe care le pot aduce în viața lor astfel încît să trăiască starea de relaxare. Trebuie luate în calcul hobbyurile, chiar și activitățile casnice.

HelloBio: Cum gestionăm starea de vină atunci când ne acordăm 10 minute, deși avem foarte multe de făcut, copiii așteaptă ceva, mâncarea este pe aragaz, deadline-ul de la muncă se aproprie de final etc. ?

Valentina Băjan: Fiecare dintre noi are datoria față de propria persoană să își asigure un minim echilibru cu care poate funcționa. Este despre a avea grijă de noi, de a ne asigura nevoile cele mai importante, fără să trăim cu teama că o să îi pierdem pe ceilalți. Ceilalți au de ales dacă să ne accepte sau nu modul în care avem grijă de noi. Deși poate părea un lucru egoist, pe termen lung, dacă fiecare își acordă îngrijirea de care are nevoie, totul se transformă într-un act de generozitate pentru relația respectivă.

HelloBio: De unde această tendință de a considera că orice este mai important pe lumea asta, mai puțin relaxarea noastră?

Valentina Băjan: Nu sunt educați, învățați în acest sens, și nici nu am avut un exemplu prea sănătos în familie despre cum să avem grijă de propria persoană. Un capitol la care putem lucra, noi, ca și societate, este ce înseamnă un stil de viață echilibrat și sănătos, dar încă sunt multe de învățat. Primii pași s-au făcut dar bătălia abia a început.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *