Produse organice HelloBio Remedii naturale

Suferi de alergii de primavara? Iata cum sa te feresti de efectele lor neplacute!

Primăvara aduce cu sine boboci de floare și copaci înfloriți, însă dacă te numeri printre milioanele de oameni care se confruntă cu alergii de sezon, din păcate primăvara îți aduce și strănuturi, nas înfundat sau nas care curge, plus alte simptome neplăcute. Dacă suferi de alergii de sezon – sau rinita alergica, așa cum se mai spune, primăvara devine o adevărată provocare. Însă, înainte de a te resemna și de a te mulțumi cu flori de plastic și iarbă artificială, încearcă să pui în aplicare aceste strategii simple care pot ține la distanță neplăcutele alergii de primăvară:

Redu-ți expunerea la alergeni

Pentru a diminua timpul în care ești expus la factorii care îți declanșează alergia, încearcă să:

  • Rămâi în casă în zilele cu vânt uscat. Cel mai bun moment pentru a ieși afară este după o ploaie sănătoasă, care contribuie la curățarea polenului din aer.
  • Lasă pe seama altcuiva tunsul gazonului, smulsul buruienilor sau alte activități care îți pot declanșa alergiile.
  • Când ajungi acasă, schimbă-ți hainele și fă un duș pentru a scăpa de polenul de pe haine, păr și piele.
  • Nu-ți pune rufele la uscat în aer liber – polenul se va lipi de haine și de lenjeria de pat.
  • Dacă vrei să lucrezi în grădină, folosește o mască pentru a te proteja de polen.
foto: pixabay

Ia-ți măsuri suplimentare atunci când cantitățile de polen cresc

Primăvara ne bucurăm de soare și de vreme caldă, motiv pentru care este o perioadă bună să ne răsfățăm și avem grijă de noi. Din păcate, primăvara simptomele unei alergii pot lua amploare atunci când cantitatea de polen din aer este foarte mare. Iată câțiva pași care te pot ajuta să îți reduci expunerea la alergeni:

  • Fii cu ochii în patru după știri locale care menționază nivelul actual al polenului din aer.
  • Dacă nivelul este ridicat, începe să iei medicamente împotriva alergiilor înainte de declanșarea simptomelor.
  • Ține ușile și ferestrele închise în timpul nopții sau în orice alt moment în care nivelurile de polen sunt ridicate.
  • Evită activitățile în aer liber de dimineață, întrucât atunci cantitatea de polen din aer este considerabilă.

Menține aerul din interior curat

Din păcate, nu exista un produs minune care să poată elimina toți alergenii din aer, dar avem câteva sugestii care te-ar putea ajuta să menții curat aerul din casă:

  • Folosește aerul condiționat din casă și mașină.
  • Folosește filtrele de eficiență maximă ale opțiunii de aer cald de la aparatul de aer condiționat din casă. Ai grijă să respecți procedurile de mentenanță.
  • Folosește un dezumidificator pentru a menține aerul din cameră uscat.
  • Folosește un filtru HEPA portabil (filtru de aer de mare eficiență) pentru a filtra aerul din dormitor sau din alte camere.
  • Curăță des podelele cu un aspirator cu filtru HEPA.
foto: unsplash

Tratamente:

Alergiile de primăvară se pot trata atât cu medicamente, cât și cu remedii de casă.

Medicamente:

Gama de medicamente pentru alergii de sezon este foarte variată și include atât medicamente care se eliberează doar cu prescripție medicală, cât și fără prescripție.

  • Antihistaminice: acest tip de medicamente amelioreaza simptome precum mâncărimi de ochi sau nas, nas care curge, stranut și altele care au drept cauză alergii de sezon.
  • Corticosteroizi nazali: un tip de spray nazal care poate reduce inflamațiile. Doctorii consideră că sunt cel mai eficient medicament pentru rinita alergica.  
  • Decongestionante: aceste medicamente subțiază mucoasa căilor nazale și reduc simptomul de nas înfundat. Le poți găsi sub formă de pastilă, sub formă lichidă sau ca spray sau picături. Atenție! Folosirea pe termen lung a decongestionantelor poate cauza efecte secundare.
  • Picături de ochi: picăturile de ochi ajută la tratarea alergiilor, ameliorează pe termen scurt roșeața, mâncărimile și inflamațiile.
foto: pixabay

Remedii de casă:

Poți folosi remedii de casă pentru a ameliora simptomele neplăcutelor alergii de primăvară.

1.Inhalații cu abur

Inhalațiile cu abur se folosesc la scară largă pentru a trata rinita alergică și pot deschide căile nazale.

Pentru ca face inhalații cu abur, pune un bol cu apă fierbinte pe masă. Apleacă-ți capul deasupra vasului și acoperă-l cu un prosop pentru a putea inhala vaporii. Ai grijă să nu te opărești cu apa fierbinte.

2. Spălături cu soluție salină

Soluția salină poate ameliora simptomele de nas înfundat și congestiune nazală prin subțierea mucusului care se formează în căile nazale. Acest tip de soluție poate de asemenea să elimine alergenii din nări și sinusuri.

Există multe tipuri de soluții saline care pot fi ridicate fără rețetă, sau care pot chiar fi preparate acasă.

Poți încerca și acupunctura

Acupunctura presupune plasarea acelor în anumite părți ale organismului, în scop terapeutic. Cercetările arată că persoanele care au apelat la acupunctură au observat o reducere a simptomelor la nivelul nasului și o îmbunătățire a calității vieții.

Conform studiilor, frunzele de urzică sunt un alt remediu natural care poate reduce reduce inflamațiile nazale.

Un studiu publicat în ”Jurnalul American al Nutriției Clinice” arată că anumite probiotice contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele care suferă de alergii. Însă este nevoie ca oamenii de știință să desfășoare mai multe cercetări pe această temă.

Foto: pixabay

Când e momentul să te adresezi medicului:

Dacă simți că alergiile îți afectează considerabil calitatea vieții, este momentul să faci o vizită medicului sau alergologului.

Dacă suferi de sinuzită cronică, dureri de cap, dificultăți de respirație sau tuse persistentă, îți recomandăm să ceri părerea unui specialist și să urmezi tratamentul primit.

Sperăm să găsești remediul care funcționează pentru tine și să te poți bucura în voie de aerul curat de primăvară!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *