Daca esti in cautarea unor retete de dulciuri de post delicioase si sanatoase, ai ajuns unde trebuie. La “butoane” de aceasta dată este Raluca, de la naturawl, care și-a propus să ne inspire și să ne îndulcească sănătos!
Homemade Nutella Raw Vegană
Cine nu este topit dupa Nutella?! Textura cremoasa, gust delicios si super versatila!
Dar da! Nutella obisnuita are destul de multe calorii, nu e de post si… nu este nici cel mai ieftin produs de pe lista de cumparaturi.
Dar daca ti-as spune ca exista o varianta vegana de Nutella din doar 3 ingrediente, ce ai spune? Mai ales ca are numeroase beneficii, cum ar fi: super nutritiva, mai putine calorii, naturala si super usor de preparat. In plus, o poti adauga linistit pe lista cu dulciuri de post! Suna grozav, nu-i asa?

Iata cateva proprietati ale ingredientelor:
- Curmalele: lasand la o parte gustul super dulce al fructelor, acestea contin: fibre, minerale, antioxidanti, vitamine (A, K, B1, B2, B3, B4, B6) si proteine. Pe langa asta, ajuta sistemul digestiv si contribuie la controlul glicemiei si la sanatatea sistemului nervos.
- Pudra de cacao: cred ca o avem in casa cu totii si o adaugam adesea la preparatele dulci si la shakeuri; asta pentru ca fortifica sanatatea datorita continutului sau de: magneziu, potasiu, calciu, fier, fosfor si zinc. Unde mai pui ca iti da si un super boost de energie?
- Nuci: sunt delicioase si toata lumea le consuma, dar stiai ca: previn inflamatiile si imbunatatesc metabolismul? Ele contin vitamine (B, E), minerale (zinc, cupru, sodiu, potasiu) si -super important: omega 3!
Asa ca, avand multe nuci de la tara, am optat sa fac aceasta crema cu ele; sunt foarte multe variante de a face aceasta crema dulce raw. Nu exista greseli, important este sa folosesti 3 ingrediente de baza: cacao, curmale si… un tip de nuci sau alune pe care le poti coace sau folosi ca atare.
Este o reteta foarte potrivita pentru persoanele cu un regim alimentar vegan sau vegetarian, dar și pentru aceasta perioada, cand ne confruntam cu pofta de dulce, dar ne este greu sa gasim mereu dulciuri de post bune. Desigur, putem consuma diverse fructe sau salate de fructe, insă uneori avem nevoie de portia noastra obisnuita de dulce!
Asadar, iata de ce ai nevoie pentru 100 gr de Nutella din crumble cu nuci:
- 1 cana de curmale, hidratate
- 2 lingurite pudra de cacao
- 2 maini de nuci romanesti
- 4-5 linguri apa calduta
- 1 praf sare himalaya
- Bonus: merge minunat un praf de scortisoara!
Grozav de simplu, daca:
- Ai un blender bun, pui toate ingredientele in blender, mixezi si adaugi apa pana obtii consistenta dorita, daca nu ai cel mai puternic blender.
- Hidratezi peste noapte curmalele sau le lasi 30 de minute in apa fiarta, dupa care le pui in blender cu putin din apa in care au stat, apoi adaugi nucile si le blendezi bine, iar la final adaugi pudra de cacao.
- Cresti viteza mixerului pana la maxim si mixezi pana ajungi la consistent dorita (daca iti place mai cremos, mai adaugi apa).
La final, adauga putina sare de himalaya si amesteca cu lingura; asta daca iti place textura si gustul usor sarat, daca nu, poti pune praful de sare direct in blender, cand poftesti!

Este atat de simplu si delicios: o poti consuma ca tare, pe paine, crackers sau in clatite, peste biscuiti, o poti folosi cum vrei tu!
P.S.: daca vrei sa fie cat mai aproape de Nutella, recomand sa folosesti alune de padure si sa le coci 15-20 de minute la cuptor, apoi sa le bagi in blender pana obtii o pasta si apoi adaugi restul ingredientelor.
Sa aveti pofta si inspirate! 🙂
Delicioasa rețetă ne-a fost împărtășită de Raluca, o iubitoare de tot ce înseamnă natural. Și-a propus să aibă grijă de natură și așa a luat naștere naturawl, un proiect ce promovează rețete de tip DYI de tot felul, inclusiv rețete vegane și raw-vegane. Cu ajutorul Ralucăm hrănim sănătos Zen-ul și natura!