Ceaiuri de răsfăț Remedii naturale

Ceaiurile care țin răceala departe. Ajutoarele din sezonul rece

Când luptați împotriva unei răceli este esențial să vă hidratați cu lichide fără cofeină, care ajută organismul să lupte cu bolile de sezon. O alegere potrivită în această perioadă este o ceașcă de ceai fierbinte, nu doar datorită faptului că este un răsfăț, dar are și beneficii pentru sănătate: calmează durerile de gât și poate reduce perioada de covalescență. Mai mult, doar inhalarea aburului dintr-o băutură caldă vă poate ajuta să slăbiți congestia și să vă simțiți mai odihnit. Cercetările au arătat că anumite ingrediente din ceaiurile de plante pot ușura simptomele infecțiilor respiratorii.

Împreună punem sub lupă tipurile de ceaiuri pe care le puteți încerca acasă atunci când vă luptați cu răcelile.

Ceaiurile calde țin răceala departe. foto: unsplash

Ceai de lămâie

Consumul de ceai de lămâie sau adăugarea unor felii de lămâie în alte ceaiuri este un remediu naturist pe care oamenii îl folosesc de foarte mult timp. Deși părerile sunt împărțite, un lucru este clar: lămâile conțin o cantitate considerabilă de vitamina C, un nutrient important pentru organismul nostru atunci când ne luptăm cu o răceală sau un virus. Iar acest lucru poate fie să îți grăbească vindecarea, fie să îți țină afecțiunile la distanță, mai ales dacă îl consumi zilnic, preventiv.

Ceaiul de soc

Sunt multe discuții în jurul socului, cu ajutorul căruia anumiți cercetători susțin că putem să ne recuperam mai repede după o infecție, gripă sau răceală obișnuită. Unele cercetări susțin că utilizarea socului în sezonul rece, în special a socul negru, este o idee foarte bună, datorită proprietăților antivirale și antimicrobiene. Alte studii au arătat că socul este eficient și în reducerea duratei gripei, dar nu există suficiente dovezi privind utilizarea lui pentru tratarea răcelilor.

Vitamina C, socul și lămâia previn apariția răcelilor. foto: unsplash

Ceaiul de echinaceea

Echinaceea este o plantă care poate ajunge până la 140 cm înălțime, florile sale fiind, de cele mai multe ori, violet sau roz-roșiatice. Ca și în trecut, echinaceea este folosită datorită rolului său de întăritor al sistemului imunitar, consumul de această planta protejând organismul de o serie de afecțiuni minore, printre care și de răceala.

Există o mulțime de cercetări contradictorii cu privire la efectul ceaiului de echinacea asupra răcelilor. Unele studii sugerează că echinacea stimulează activitatea imunitară pentru a scurta infecțiile bacteriene și virusurile. Plus că, asemeni ceaiului verde, echinacea are un conținut ridicat de antioxidanți.

Dacă unele studii din 2000 au indicat că un consum constant de ceai de echinacea ar putea reduce durata afecțiunilor respiratorii, alte surse din domeniul medical au subliniat că beneficiile pentru sănătate ale echinaceei nu au fost încă dovedite.

În ciuda acestui lucru, echinaceea rămâne o planta folosită deseori pentru răceli, un obicei ce provine încă de pe vremea indienilor americani, de acum mai bine de 300 de ani, care foloseau aceeași plantă în special pentru a calma simptomele răcelilor.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este popular în toată lumea pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Studiile din lumea medicală au evidențiat că ceaiul verde are un conținut ridicat de antioxidanți, lucru care sprijină considerabil organismal atunci când este atacat de radicalii liberi sau de o infecție. Cercetătorii au ajuns la concluzia oficială că ceaiul verde este o sursă importantă pentru un sistem imunitar puternic și pentru un metabolism sănătos.  În schimb, atunci când vorbim despre ceaiul verde și răceli, mai este nevoie de mai multe cercetări. În acest moment este dovedit că un consum de ceai verde devine o armă puternică în perioada în care corpul se luptă cu o răceală, însă nu sunt informații medicale suficiente pentru a concluziona dacă aceeași licoare magică reduce sau nu durata răcelii tale.

Lămâia, ghimbir și miere, rețetă anti-răceală. foto: unsplash

Ceai din plante cu miere

Ceaiurile din plante pot fi făcute din fructe uscate, condimente sau ierburi. Ceaiurile de plante sunt fără cafeină, deci nu vă vor deshidrata. Adesea au o aromă dulce și un miros calmant. Au un gust deosebit de bun cu un îndulcitor natural, precum mierea. Ceaiul de mușețel și ceaiul de mentă au fost mult timp favoritele oamenilor care se recuperează după o răceală. Mai mult, mierea te poate ajuta și pentru a suprima tusea, iar cercetările au recomandat-o ca tratament anti-tuse pentru copiii cu vârsta de peste un an. Adaugați un pic de miere în ceaiul de plante iar acest lucru va calma durerile și va liniști tusea.

Important de reținut că ceaiul de mușețel nu este recomandat femeilor însărcinate!

Alte remedii la domiciliu

Există o mulțime de alte remedii la domiciliu pe care le puteți încerca în timp ce vă luptați cu o răceală sau o durere în gât .

  • Hidratarea este esențială pentru sănătate, în special când ne suntem răciți. Între 8 și 10 pahare de apă sau alte lichide, fără cofeină, plus odihnă, rețeta unei recuperări ușoare și rapide.
  • Suplimentele de zinc pot reduce perioada de timp în care sunteți bolnav, mai ales dacă începeți să le luați la 24 de ore de la apariția simptomelor.
  • Medicamente precum paracetamol și ibuprofen pot ajuta la reducerea durerilor de cap, a durerilor articulare și a simptomelor de febră cauzate de o răceală.

Dacă simptomele de răceală persistă mai mult de 3 săptămâni sau dacă observați că simptomele devin mai severe după 10 zile, recomandarea este să vă adresați medicului. Printre simptomele care vă trimit la medic regăsim:

  • presiune sau durere în jurul frunții;
  • secreție nazală colorată;
  • febră mare care persistă mai mult de 24 de ore;
  • transpirație sau frisoane;
  • respiratie dificilă.

Recomandarea noastră: apelați la natură atunci când organismul are nevoie de puțin ajutor dar consultați-vă mereu medicul, mai ales dacă știți că suferiți de anumite afecțiuni. Și nu uitați de prevenție. Un consum zilnic de vitamine, fructe, ceaiuri de plante și miere vă poate ajuta să vă bucurați de zile senine și un sezon rece liniștit și călduros. 

Surse:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *