Alimentație sănătoasă Produse organice HelloBio

Descoperă beneficiile excepționale pe care turmericul le oferă organismului tău

Turmericul este o plantă cu o lungă istorie în domeniul medical, datând de acum aproximativ 4000 de ani. În sud-estul Asiei, turmericul este utilizat nu doar ca principal condiment, dar este și un element cheie în procesiuni religioase. Datorită culorii sale deosebite, turmericul este cunoscut și ca “șofranul indian”. În prezent, există peste 14.000 de articole publicate, care dovedesc beneficiile turmericului, în special ale componentei sale principale, curcumina.

Dar mai sunt multe de descoperit despre acest condiment deosebit, ce oferă culoare și aromă meselor indienilor, și care, încet, încet, își câștigă un loc important și în stilul nostru de viață.

Datorită culorii sale deosebite, turmericul este cunoscut și ca “șofranul indian”. foto: Skitterphoto

Turmericul provine din Curcuma Longa, o plantă ce aparține familiei Zingiberaceae, rudă cu ghimbirul, de origine asiatică. La nivel mondial, au fost identificate peste 130 de specii de curcuma, turmericul fiind una dintre ele. Numele turmeric provine de la latinescul terra merita (pământ merituos), făcând referire la culoarea condimentului, asemănătoare cu un pigment mineral. Pudra de turmeric se obține din tulpină, care este fiartă, uscată la soare și apoi pisată. India are cea mai mare producție de turmeric, fiind și cel mai mare consumator.

Pentru a fi cultivat, turmericul are nevoie de o climă caldă și de precipitații pe parcursul anului. Cea mai importantă calitate a turmericului este aceea de antioxidant extrem de puternic, prin substanţele biologice active conţinute (curcuminoidele). Curcumina este cea care îi conferă turmericului culoarea galben-portocalie. Datorită proprietăţilor curcuminei, turmericul mai este numit şi regele condimentelor. Este bogat în vitamine, minerale, uleiuri volatile, săruri minerale și fibre.

Iar în diverse combinații cu fructe, ceaiuri verzi sau condimente, beneficiile aduse organismului vor fi și mai mari. Pe www.hellobio.ro găsești mai multe sortimente inedite, printre care turmeric bio orange, un blend aromat de turmeric, portocale, vanilie, ghimbir și zahăr de cocos!

Turmeric Orange, un sortiment pe care îl găsești pe www.hellobio.ro foto: arhivă HelloBio.ro

Turmericul și beneficiile aduse sănătății

De-a lungul anilor, turmericul a fost folosit, deseori, în scopuri ayurvedice și în medicina tradițională chineză. Însă, în ultimii ani, odată cu descoperirea beneficiilor pe care le oferă organismului, turmericul a câștigat tot mai multă popularitate. Iar interesul crescut față de acest condiment este și o consecință a implicării specialiștilor în nutriție, care scot în evidență că turmericul poate ajuta, printre altele, la prevenirea cancerului, la întărirea sistemul imunitar sau în bolile de oase.

Iată TOP 3 beneficii ale turmericului pe care trebuie să le cunoști:

Întărește sistemul imunitar

Turmericul poate fi folosit ca remediu dezinfectant pentru tăieturi, arsuri sau alte infecții ale pielii, fiind un bun antiseptic. Mai mult, în combinație cu proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare, turmericul este un super aliment capabil să vindece în timp record mai multe afecțiuni dermatologice, inclusiv psoriazisul. Există un secret cu ajutorul căruia organismul tău va absorbi mai repede și mai profund curcumina din turmeric: adaugă mereu piper negru. Iar dacă ești interesat/ă de un remediu ayurvedic excelent pentru răceală, încearcă turmeric, piper negru și ghimbir. În final, nu uita că turmericul și ceaiul verde fac parte din dieta zilnică a japonezilor de pe insula Okinawa, celebri pentru longevitatea lor.

Turmeric, ghimbir și piper negru, rețeta cu care ții răceala departe de tine. foto: Osha Key

Ameliorează durerile de articulații

Proprietățile antiinflamatoare ale curcuminei pot ajuta și la calmarea durerilor articulare. Studiile au observat rezultate promițătoare privind capacitatea turmericului de a gestiona durerea și inflamațiile asociate cu artrita. Acest lucru ar putea veni și în ajutorul sportivilor care se lovesc deseori de astfel de dureri.

Un smoothie pe care nutriționiștii îl recomandă celor care suferă de astfel de dureri conține afine, sfeclă și turmeric. O soluție naturistă și sănătoasă, pe care o poți integra la micul dejun.

Bun pentru piele și pentru inimă

Studiile au arătat că acest condiment protejează inima în numeroase moduri, cum ar fi îmbunătățirea funcției endoteliale și reducerea inflamației și a radicalilor liberi. Turmericul îmbunătăţeşte circuitul sanguin, ajută la hematoame şi diminuează riscul trombozei şi al infarctului. Prin componentele sale, turmericul este un puternic protector cardiovascular: curcumina este capabilă să prevină oxidarea colesterolului, iar vitamina B6 ajută la controlarea nivelului de homocisteină din corp, corelat cu deteriorarea pereţilor vaselor sanguine.

Turmericul poate fi folosit și pentru a trata pielea sensibilă, uscată sau acneică. Fiind antiseptic, el este recomandat și în prevenirea şi tratarea coşurilor. Amestecă turmericul cu miere dacă vrei să îți hidratezi tenul și apelează la aloe vera atunci când te lupți cu iritațiile.

De asemenea, dacă dorești să introduci turmericul în alimentația ta, îl poți folosi în dressing-ul pentru salate, combinând tahini cu oțet de mere și turmeric. Adaugă turmericul și atunci când prepari orezul brun sau quinoa și bucură-te de o inimă sănătoasă și o stare de bine.

Pe HelloBio.ro, magazinul tău de produse BIO, vei găsi patru sortimente de turmeric de cea mai bună calitate organică. Colecția Turmeric Blends conține combinații dintre turmeric și vanilie, ceai verde matcha, condimente sau portocale. Un gust unic, cu numeroase beneficii asupra organismului.

Tu ce alegi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *