Fructele uscate sunt o mare sursă de proteine, vitamine, minerale, fibre alimentare. Iar în zilele aglomerate de la birou, fructele uscate devin gustările ideale. O idee de snacks-uri sănătoase, pentru a te asigura că nu ajungi să mănânci pe fugă, și mult prea mult, la prânz sau la cina. Experții în sănătate recomandă consumul lor fie la micul dejun, în combinație cu cerealele integrale, fie ca mici gustări între mese. Ca de fiecare dată, cantitatea este importantă!
Medicii nutriționiști sunt primii care promovează fructele uscate. Iată ce recomandări au pentru a te bucura de zile energice și un corp sănătos:
MIGDALE
Un substitut sănătos al opțiunilor convenționale de gustare. În general bogate în zahăr, migdalele pot fi savurate oricând. Acestea mai sunt bogate și în antioxidanți, plus că au colesterol zero. Migdalele sunt cunoscute pentru că ajută la digestie, la probleme respiratorii și la tulburări cardiace.
Mai mult, migdalele sunt foarte benefice pentru păr, piele și dinți. Iar dacă iei 5 migdale tocate și le amesteci cu iaurt, ai realizat o super mască de față pe care o poți folosi pentru hidratare – vitamina E din migdale face minuni – dar și pentru acnee, iaurtul având proprietăți antibacteriene.
CAJU
Aceste nuci sunt foarte bune pentru sănătate și sunt bogate în vitaminele E și B6. Caju pot fi, de asemenea, utilizate în arta culinară, fiindcă pot da arome speciale la deserturi. De exemplu, bomboanele cu vanilie și caju, fără zahăr, sunt o rețetă delicioasă ce nu trebuie ratată, în special de iubitorii de dulciuri.
STAFIDE
Se obțin din struguri deshidratați și se utilizează atât în preparatele alimentare dulci, cât și în cele sărate sau iuți. Sunt bune pentru sănătate iar studiile au arătat că reduc aciditatea și ajută la digestie.
De asemenea, stafidele sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase fructe uscate, fiind bogate în cupru şi fier. Medicii recomandă zilnic între 70 și 100 de grame.
Pentru că sunt o sursă bună de zaharuri sănătoase, sunt indicate în perioade de covalescență, după eforturi fizice sau intelectuale. Pot fi consumate și în sezonul rece, când răceala ne dă târcoale, pentru că fac minuni pentru sistemul imunitar slăbit.
NUCI
Sunt extrem de hrănitoare, fiind pline de acizi grași Omega-3, fibre dietetice, proteine, antioxidanți, vitamine și minerale. Trei beneficii pe care nucile le au: reduc riscul de diabet tip 2, cresc fertilitatea bărbaților și protejează sănătatea oaselor și a dinților.
Plus că frunzele de nuc fac minuni pentru păr! Ele pot fi folosite fie ca tratament împotriva căderii părului, fie pentru a colora discret părul șaten, căreia îi conferă o strălucire aparte.
Rețeta: Se pun 3 mâini de frunze de nuc în 3 litri de apă, 3 mâini de frunze și se lasă la fiert. După ce dă în clocot, se lasă la răcit iar se aplică după spălarea părului, în special la rădăcini. Părul se usucă natural, fără foehn.
CAISE
O singură porție de caise furnizează 47% din necesarul zilnic de vitamina A și reprezintă o sursă bună de potasiu, vitamina E și cupru. Vitamina E, ca toate vitaminele antioxidante (A și C), este vitală pentru protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi.
Acest lucru este deosebit de important vara, când soarele este cel mai puternic. Caisele uscate sunt bune pentru piele, ochi și sistemul imunitar. Motiv pentru care îți poți începe ziua cu ele. Alege un smoothie în care să amesteci papaya, frunze de sfeclă, semințe de in, caise uscate, ulei de migdale, fulgi de ovăz înmuiați în apă și germeni de grâu.
Partea bună este că îl poți consuma fie dimineața, fie la cină. Și este delicios.
FISTIC
Fisticul este bun pentru inimă, deoarece ajută la scăderea nivelului colesterolului. Acesta ajută, de asemenea, la prevenirea diabetului și la creșterea imunității.
CURMALE
Sunt folosite pentru a prepara diferite dulciuri, dar pot fi consumate și singure. În unele rețete de smoothie-uri, curmalele sunt folosite pentru a îndulci natural băutura. Aceste fructe uscate sunt bogate în vitamine, proteine, minerale și zahăr natural și sunt considerate a fi de mare ajutor în îmbunătățirea digestiei și tratarea anemiei.