Alimentație sănătoasă Produse organice HelloBio

5 cereale sănătoase pe care trebuie să le consumi

Cerealele alcătuiesc micul dejun pentru mulți dintre noi. Pot fi preparate ușor și rapid de cei care au o viață ocupată, dar trebuie avută mare grijă pentru că multe cereale aflate pe rafturile magazinelor conțin adesea mult zahăr și alte ingrediente nesănătoase.

Din fericire ai la dispoziție foarte multe alternative organice, nutritive, pe care le poți combina și le poți prepara acasă sau pe care le poți cumpăra de la magazinele bio.

Iată 5 dintre cele mai sănătoase cereale pe care le poți mânca.

Ovăz

foto: UNSPLASH

Ovăzul este o alegere sănătoasă și extrem de nutritivă. De obicei ovăzul se găsește zdrobit sau sub formă de fulgi de ovăz și este consumat ca terci. făcut cu lapte sau apă.

Deoarece este o cereală integrală, ovăzul este bogat în fibre și nutrienți importanți; o ceașcă și jumătate de ovăz (117 grame) conține 4 grame de fibre și 68% din necesarul zilnic de mangan, 18% din necesarul de fosfor și seleniu și 16% din necesarul de zinc.

De asemenea, ovăzul conține o cantitate semnificativă de vitamina B, fier și magneziu.

Ovăzul este foarte versatil și poate fi preparat în multe moduri. Cel mai adesea se fierbe în apă sau lapte și se adaugă deasupra fructe proaspete, nuci și scorțișoară.

Musli

foto: UNSPLASH

Musli-ul este foarte sănătos și extrem de gustos. De obicei conține fulgi de ovăz, nuci, semințe și fructe uscate. Musli-ul diferă prin faptul că se consumă în stare proaspătă, fără să fie fiert. Pe lângă asta, nu conține uleiuri adăugate sau îndulcitori.

Amestecul de cereale integrale, nuci și semințe face ca musli-ul să fie o sursă excelentă de proteine, o ceașcă de musli (85 grame) având în jur de 8 grame de proteine. Mai conține de asemenea fibre, vitamine și minerale.

Poți reduce semnificativ conținutul de carbohidrați dacă pregătești musli-ul fără să adaugi cereale și folosești numai fulgi de cocos, nuci și stafide.

Granola homemade

Granola de casă poate fi o alegere foarte sănătoasă. De obicei se obține prin coacere dintr-un amestec de fulgi de ovăz, nuci și fructe uscate care se lasă la cuptor până devin crocante.

Cele mai multe tipuri de granola conțin o cantitate considerabilă de proteine și grăsimi sănătoase. Pe lângă asta, conțin numeroase vitamine și minerale printre care fosfor, magneziu, mangan și complexul de vitamine B.

Nu uita că granola are o valoare calorică destul de ridicată. O ceașcă (122 grame) conține în jur de 600 de calorii. Din această cauză, este recomandat consumul moderat. Ca să poți ține evidența, consumă de fiecare dată câte un sfert de cană (85 grame).

Cereale crocante

foto: UNSPLASH

O porție de cereale crocante cu ovăz conține în jur de 5 grame de proteine și are un nivel de carbohidrați mult mai scăzut decât multe tipuri de cereale care se găses în magazine.

Poți să îți faci propria variantă sănătoasă de cereale crocante folosind semințe de in, semințe de cânepă, scorțișoară, suc de mere și ulei de cocos.

Cereale din semnițe de in și semințe de chia

Îți poți prepara proriile cereale sănătoase din semințe de in și semințe de chia, unele dintre superfoods-urile noastre favorite. Nu trebuie decât să faci „aluatul” dintr-o compoziție alcătuită din in, semințe de chia, ulei de cocos, scorțișoară și un îndulcitor precum ștevia, dacă îți place.

Aluatul este apoi tăiat în bucățele pătrate și pus la copt.

Semințele de in și chia conțin acizi grași omega-3, precum și proteine care dau senzația de sațietate. Pe lângă asta, au un conținut semnificativ de nutrienți printre care magneziu, fosfor și mangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *