Hrănim Zen-ul sănătos

Cum să fii productiv când muncești de acasă

Trăim într-o perioadă în care suntem provocați să ne adaptăm la multe schimbări: distanțare socială, izolarea în casă și, pentru unii dintre noi, biroul de acasă. Așa am ajuns să ne lovim de întrebarea: cum reușesc să rămân productiv atunci când lucrez de acasă?

Nu este de mirare dacă te lupți să te adaptezi cu această situație. Statisticile arată că părinții care stau acasă au mai multe pe cap decât ai putea crede. De exemplu, mamele casnice petrec, în medie, 30 de ore pe săptămână pentru treburile ce țin de casă și alte 18 ore pentru îngrijirea copilului.

Speciliștii spun că nu este foarte greu să fim productivi acasă și să rămânem și cu timp de relaxare. Totul depinde doar de capacitatea noastră de a da naștere unui spațiu dedicat exclusiv muncii. Iată cum putem face asta.

Cum să creezi un spațiu prietenos de lucru acasă

foto: UNSPLASH

Nu este greu să creezi un spațiu de lucru acasă, în care să te concentrezi ușor, dar necesită o anumită cantitate de autocontrol.

  • Lasă tehnologia inutilă la ușă

Dacă lucrezi de acasă, probabil faci acest lucru cu ajutorul computerului. În afară de instrumentele de care ai nevoie pentru a-ți face treaba, este important să reduci cantitatea de tehnologie din spațiul tău de lucru.

Nu e suficient să-ți pui telefonul pe modul silențios sau să-l închizi; pune-l în altă cameră. Procedează la fel și cu televizorul. Și nici să nu te gândești să lași o consolă de jocuri în spațiul tău de lucru.

  • Fă-te confortabil – dar nu prea mult

Mediul tău de lucru are foarte mult de-a face cu cât de productiv ești atunci când lucrezi de acasă. Creează-ți un spațiu în care să te simți relaxat, dar energizat. Indiferent dacă ai un birou amenajat sau nu, încearcă să faci următoarele lucruri:

  • Folosește o lumină adecvată

Să te închizi într-o peșteră nu te va ajuta să fii productiv atunci când lucrezi de acasă. Un spațiu de lucru iluminat slab poate cauza încetinirea și oboseala ochilor, mai ales dacă trebuie să citești documente în format fizic.

Pentru a-ți maximiza productivitatea, asigură-te că mediul tău este luminos. Alege un spațiu cu multă lumină naturală. Adaugă lumină caldă de la o lampă de birou.

Ai grijă, prea multă lumină poate provoca, de asemenea, oboseala ochilor. Dacă începi să te confrunți cu dureri de cap, vedere încețoșată, iritarea ochilor sau dureri de gât, încearcă să tragi jaluzelele sau să muți lampa puțin mai departe.

  • Alege un mobilier adecvat pentru un birou
foto: UNSPLASH

Da, este bine să te întinzi pe canapea sau în pat, dar dacă obiectivul tău este să fii productiv atunci când lucrezi de acasă, este important să stai la un birou sau la o masă.

Mobilierul din spațiul de lucru de acasă trebuie să ofere condițiile necesare pentru muncă. Scaunul tău trebuie să te încurajeze să stai drept. Biroul tău trebuie să aibă suficient spațiu pentru computer și alte instrumente necesare. Ține un singur scaun în camera de lucru pentru a descuraja familia să îți țină de urât.

  • Închide ușa

O ușă închisă semnalează că persoana din cameră nu vrea să fie deranjată. De asemenea, amortizează zgomotul și te împiedică să fii distras de televizor sau de vasele murdare din chiuvetă.

Este esențial să creezi o bulă pentru tine. Dacă biroul nu are o ușă pe care să o închizi, poți să folosești căști pentru atenuarea zgomotului și să pui o perdea. Ține-te departe de distragerile vizuale și auditive.

  • Îmbunătățește conectivitatea

Presupunând că lucrezi de acasă cu ajutorul unui computer, ai nevoie de acces la două lucruri: electricitate și internet.

Poziționează-ți biroul lângă o priză. Dacă ai nevoie de acces la mai multe mufe decât sunt disponibile, ia-ți un prelungitor.

Gândește-te și la puterea conexiunii tale Wi-Fi: chiar dacă plătești pentru internet de mare viteză, nu vei obține acele viteze în cazul în care conexiunea wireless este slabă. Fie muți routerul mai aproape, fie muți biroul mai aproape de router.

  • Păstrează curățenia
foto: UNSPLASH

Un spațiu de lucru dezordonat poate fi haotic. Reducerea dezordinii crește productivitatea atunci când lucrezi de acasă, nu doar pentru că înseamnă mai puțin timp pentru aranjare, ci pentru că promovează concentrarea.

Înainte de a începe munca, fă ordine pe birou. O dată pe săptămână, trebuie să faci o curățenie temeinică: șterge praful, șterge spațiul de lucru, mătură și scoate gunoiul.

  • Gândește-te la calitatea aerului

Când lucrezi din același loc toată ziua, vei începe să observi cum calitatea aerului îți afectează productivitatea. Aerul uscat și prăfuit îți poate irita tractul respirator. Aerul excesiv de umed poate favoriza creșterea mucegaiului și a bacteriilor.

Dacă vremea este bună, deschide o fereastră. Dacă nu, utilizează un purificator de aer. Asigură-te că schimbi filtrele în mod regulat. În funcție de climatul în care locuiești, s-ar putea să descoperi că ai nevoie de un dezumificator vara și de un umidificator iarna.

  • Stabilește așteptări pentru ceilalți

Multe persoane care nu sunt obișnuite să lucreze de acasă nu înțeleg întreruperile zilnice care pot apărea.

Explică-le copiilor și partenerului că trebuie să fii la fel de productiv atunci când lucrezi de acasă, la fel ca la birou. Spune-le unde o să lucrezi și care sunt orele tale de muncă, fără distrageri.

Dacă ai copii mici, fie apelezi la o bonă, fie ține-i ocupați cu lucruri precum cărțile de colorat. Dacă animalele de companie te deranjează, lasă-le într-o cameră cu mâncare, apă și litieră. Ia în considerare să pui semnul „nu deranja” pe ușă, dacă ești deranjat de celelalte persoane din casă.

  • Păstrează în apropiere o sursă de relaxare
foto: UNSPLASH

Un avantaj al muncii de acasă este că ai acces la toate instrumentele pentru eliberarea stresului după o zi lungă de muncă. Profită de ele.

O ceașcă de ceai de mușețel poate face minuni dacă te simți neliniștit. Eliberarea de anxietate este unul dintre beneficiile esențiale ale uleiului de lavandă, pe care îl poți dilua în ulei de migdale și îl poți aplica la încheieturea mâinii. Iar așezarea unei saltele pentru exerciții lângă birou te poate încuraja să lupți împotriva stresului cu un set de flotări.

Tu cum te relaxezi când muncești de acasă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *