Alimentație sănătoasă Produse organice HelloBio

De ce să consumi fructe de acai? Descoperă beneficiile pentru sănătate

Ce reprezintă aceste fructe de acai? Unele dintre cele mai delicioase alimente din categoria superfoods – cunoscute și sub denumirea de “Cel mai tare produs din piramida alimentară”. Un fruct pe care l-ai văzut, cu siguranță, peste tot pe Instagram. Fructul acai (scris corect açaí) este cunoscut ca fiind ingredientul nu așa de secret din fotografiile perfecte ale preparatelor de smoothie, dar, dincolo de aspectul său vizual atrăgător, ascunde multe beneficii.

Ce este cu adevărat acaiul? Găsit în pădurile tropicale din America de Sud, aceste fructe de acai sunt foarte asemănătoare cu strugurii. Semințele preiau aproximativ 80% din fruct, dar pulpa și coaja conțin o mulțime de vitamine și alți nutrienți în restul de 20%. Să nu mai menționăm faptul că există doar aproximativ 70 de calorii într-o cană de acai.

  1. Antioxidanți: Precum alte fructe de pădure, fructul acai conține antioxidanți care te pot ajuta să-ți construiești sistemul imunitar și să îți protejezi celule împotriva deteriorărilor provocate de radicalii liberi.
  2. Fibre: Pline de fire, minunatele fructe de acai nu numai că îți reglează tranzitul intestinal, dar te ajută și să îți menții glicemia constantă.
  3. Grăsimi sănătoase pentru inimă: Ar putea părea că o dietă bogată în pește, nuci și avocado este singura modalitate de a obține suficienți acizi grași omega 3, însă fructele de acai sunt, de asemenea, o sursă excelentă. Consumând multe dintre aceste grăsimi sănătoase pentru inimă, riscul de boli coronariene poate scădea, iar colesterolul se poate îmbunătăți.
  4. Calciu: Cu un conținut ridicat de calciu, fructele de acai te vor ajuta să îți menții oasele, inima, mușchii și nervii puternici și sănătoși.
foto: UNSPLASH

În continuare dezvoltăm 5 beneficii ale fructelor acai, ce le vor transforma în vedeta oricărei farfurii!

Fructul de acai luptă împotriva inflamației

La fel ca multe fructe de pădure, soiul acai conține o cantitate semnificativă de antioxidanți, deși ocupă un spațiu mic în farfuria ta. De fapt, conform bazei de date naționale de substanțe nutritive a USDA pentru capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului (ORAC), acestea depășesc fructe precum merișoare și afine la categoria antioxidanților.

De asemenea, este important de reținut faptul că s-a descoperit că atât sucul, cât și pulpa fructelor au o rată de absorbție extrem de ridicată a antioxidanților. Adică, mai multe beneficii pentru tine.

În mod special, un antioxidant care se găsește în fructe de acai este antocianina, care are beneficii multiple: reduce inflamația, îmbunătățește funcția de memorie, previne invazia celulelor canceroase, reduce stresul oxidativ din radicalii liberi și multe altele, conform Medical News Today. Antioxidantul este, de fapt, un pigment de plante care este responsabil de culoare atunci când fructele sunt amestecate.

Fructul acai poate combate boli precum astmul și diabetul

S-a descoperit că, în general, antioxidanții neutralizează radicalii liberi – atomi instabili care pot deteriora alte celule – despre care se știe că pot cauza boli precum astmul și diabetul. Primele cercetări sugerează chiar că ar putea opri creșterea cancerului esofagian. Cu toate acestea, potrivit Centrului de Oncologie Memorial Sloan Kettering, este important de menționat că efectele anti-canceroase nu au fost încă dovedite la oameni.

Consumul de acai îți va face pielea să radieze

Știi deja că frumusețea începe din interior. Și datorită antioxidanților menționați anterior, poți „în fond” să consideri acaiul „fondul” tău de ten zilnic. Acest lucru se datorează faptului că (așa cum s-a menționat anterior), acești supereroi, acai, vizează radicalii liberii, care pot provoca, de asemenea, ravagii pe pielea ta atunci când atomii distructivi se atașează de celulele sănătoase.

Lăsați la voia întâmplării, pot provoca anumite afecțiuni grave și pot accelera aspectul îmbătrânirii. Doar adaugă o doză considerabilă de antioxidanți, iar strălucirea interioară va apărea imediat.

foto: UNSPLASH

Fructul acai nu-ți va afecta glicemia (dar are gust de desert)

Dacă ai comandat vreodată un preparat de la un local comun, este posibil să fi luat o înghițitură dublă după prima mușcătură foarte dulce. Acest lucru se datorează faptului că este o practică prea comună de a combina acest superaliment cu siropuri artificiale și zahăr (negând astfel tot „micul dejun sănătos”).

Trebuie să fii atent când mănânci, deoarece zahărul este adăugat pentru a face preparatele cu acai mai dulci. Dacă acesta este micul tău dejun, s-ar putea să consumi mult mai mult zahăr decât crezi până când la ora prânzului.

Fructul acai are un gust care seamănă cu o combinație între fructe de pădure și ciocolată puțin amăruie și conține aproximativ doar 2-3 grame de zahăr la 100 de grame de porție. (În comparație, fructele precum bananele, strugurii, mango și ananasul conțin 18, 15, 23 și, respectiv, 16 grame.)

Deci, nu este nevoie să adăugi îndulcitor suplimentar. Dacă dorești să combați gustul dulce acrișor al fructelor de pădure, poți amesteca fructul acai cu un fruct natural dulce, cum ar fi curmale sau caise, pentru a face ca micul dejun să aibă un gust de desert, fără ca acesta să fie cu adevărat unul.

Lecția de aici? Dacă intenționezi să comanzi acest deliciu, în loc să prepari un preparat delicios în blenderul propriu, nu-ți fie teamă să rogi persoana care ți-l prepară să nu adauge zahăr. În caz contrar, s-ar putea ajunge să mănânci între 60 și 80 de grame de zahăr dimineața.

Cu toate acestea, există o parte pozitivă. Este mai sănătos să împarți cu prietenele un preparat fără zaharoză decât să ieșiți în oraș și să comandați înghețate individuale. Așa că uită de petrecerile cu înghețată – petrecerile cu acai sunt noul trend!

Fructele acai îți vor inunda corpul cu substanțe nutritive bune

Cu toate că antioxidanții din fructele acai sunt, fără îndoială, cea mai mare recompensă nutrițională, conțin și zeci de urme minerale, care îți pot ajuta funcția metabolică și creierul să funcționeze corect (în special în timpul verii).

Pentru începători, fructele acai conțin grăsimi sănătoase precum omega 3, omega 6 și omega 9, care pot ajuta funcția cerebrală, stabiliza nivelul de zahăr din sânge și pot menține senzația de sațietate mai mult timp. Și nutrienții continuă să vină: această boabă mică și benefică conține, de asemenea, fibre (care sunt esențiale pentru sistemul tău digestiv), împreună cu vitaminele B și electroliți precum calciu, fier, cupru și zinc.

foto: HelloBio.ro

Cum se consumă acaiul

Deoarece fructele de acai proaspete au o durată scurtă de valabilitate, sunt exportate în principal și disponibile pe scară largă în trei forme principale – piureuri, pulberi și sucuri.

Sucul este încărcat cu antioxidanți, dar are și cel mai mare conținut de zahăr și o cantitate mai mică de fibre.

Pulberea are cea mai concentrată cantitate de nutrienți, oferindu-ți fibre și grăsimi, precum și compuși din plante.

Și piureul este o modalitate prin care te poți bucura de aroma fructelor acai.

Pentru a prepara o gustare cu acai, amestecă piureul congelat, neîndulcit cu apă sau lapte pentru a-l transforma într-o bază asemănătoare smoothie-ului pentru topping-uri.

Topping-urile pot include fructe feliate sau fructe de pădure, fulgi de nucă de cocos prăjiți, unt de arahide, boabe de cacao sau semințe de chia.

Poți prepara, de asemenea, o gustare folosind pudră de acai. Amestec-o în rețeta preferată de smoothie, apoi adăugă ingredientele preferate.

foto: UNSPLASH

Rețete delicioase cu fructe de acai

Acai cu banane și cacao

Această gustare cremoasă cu ciocolată și acai este plină de antioxidanți pentru un mic dejun perfect!

Timp de preparare: 5 minute

Porții: 1

Fel de mâncare: mic dejun sau gustare

INGREDIENTE

  • 1 pachet congelat de acai (100 g) sau pulbere de acai
  • ½ cană de lapte de migdale neîndulcit sau alt lapte preferat
  • 1 banană mare înghețată
  • curmală fără sâmburi
  • 1 linguriță de pudră de cacao
  • ¼ avocado

TOPPING

Boabe de cacaco, nucă de cocos măcinată neîndulcită, felii de banane, granola

INSTRUCȚIUNI

  1. Pune acaiul împreună cu restul ingredientelor (în afară de topping) într-un blender și mixează-l până când amestecul devine cremos.
  2. După mixare, toarnă conținutul într-un bol și adaugă toppingul preferat.

Gustare cu unt de arahide și jeleu de acai

Un mic dejun sau o gustare sănătoasă din 4 ingrediente (banană, unt de arahide, lapte de cocos și spanac) – cu gust de milkshake!

Porții: 2

Fel de mâncare: mic dejun sau gustare

Tip de preparat: fără gluten, vegan

Păstrare în congelator: 2 săptămâni

INGREDIENTE

  • 2 pachete congelate de acai neîndulcit (organic dacă este posibil)
  • 1 ½ banane coapte medii (feliate anterior și congelate)
  • 3 lingurițe de pudră de unt de arahide (sau unt de arahide, la alegere)
  • ¼ – ½ cană nucă de cocos, migdale, orez sau alt lapte vegetal
  • 1 cană spanac (organic dacă este posibil)
  • ¼ cană de fructe de pădure mixate (opțional pentru culoare)

TOPPING

  • 2 banane medii, feliate
  • 2 lingurițe de nucă de cocos neîndulcită
  • 2 lingurițe de semințe de floarea soarelui/semințe de cânepă

INSTRUCȚIUNI

  1. Adaugă acai congelat, banane congelate, pudră de unt de arahide (sau unt de arahide) și cantitatea cea mai mică de lapte (1/4 cană) la viteză mare în blender. Dacă adaugi spanac, trebuie adăugat acum. Adaugă fructele de pădure pentru culoare și aromă.
  2. Amestecați ușor, folosind o spatulă pentru a împinge fructele în jos. Smoothie-ul va fi dens, așa că amestecul durează mai mult. Continuă să amesteci, adăugând doar laptele necesar pentru a forma o textură densă.
  3. Gustă și modifică aroma după cum este necesar, adăugând mai multă pudră de unt de arahide (sau unt) pentru aromă, banană pentru gust dulce sau fructe de pădure pentru savoare de fructe. Gustul ar trebui să semene cu un smoothie de banane cu unt de arahide, deoarece acaiul are o aromă destul de subtilă.
  4. Împarte preparatul obținut în două porții și decorează cu toppingul dorit: nucă de cocos, fructe de pădure, banane, semințe de floarea soarelui, semințe de cânepă și unt de arahide.
  5. Bucură-te imediat de preparat – este perfect când este proaspăt! Dar resturile se pot păstra la congelator până la 2 săptămâni. Când vrei să te bucuri de preparat, lasă-l mai întâi la decongelat.

Gustare cu fructe de acai

Timp de preparare: 10 minute

Porții: 2

INGREDIENTE

  • 2 lingurițe de pudră de acai (sau 1 pachet de acai congelat)
  • 1 cană de afine (congelate)
  • 1 banană mare (congelată) sau cuburi congelate de mango
  • 1 linguriță de unt de arahide
  • 1 linguriță semințe de chia
  • ½ cană de lapte de migdale

TOPPING

  • Fructe proaspete
  • Nucă de cocos
  • Granola
  • Nuci și semințe

INSTRUCȚIUNI

  1. Amestecă toate ingredientele la viteză mare într-un blender.
  2. După mixare, toarnă conținutul într-un bol și adaugă toppingul preferat.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *