Gastronomia franceză este renumită în lumea întreagă iar onorarea patrimoniului culinar al țării hexagonale începe încă de la primele ore ale dimineții, cu un mic dejun frantuzesc complet.
Ce avem în meniu? Produse de patiserie, baghetă, gem, cereale, ceai, cafea și suc proaspăt de fructe!
Indispensabila patiserie

Când francezii își împărtășesc tradițiile culinare străinilor, aceștia, cu siguranță, încep prin a povesti despre croissant! Primele croissante au fost vândute la Paris, în anii 1830. Au intrat rapid în obiceiurile culinare, dar abia în secolul XX au devenit un adevărat simbol al gastronomiei franceze.
Prima rețetă de croissant a fost publicată în 1891. Compusă din ouă, făină, lapte, zahăr și unt, croasantul este o delicatesă pe care ne bucurăm să o cumpărăm din excelentele patiserii ale Franței și nu numai. Există și pain au chocolat sau, altfel spus, pâine cu ciocolată. După cum sugerează și numele, pâinea cu ciocolată a fost inițial o bucată de baghetă umplută cu câteva bucățele de ciocolată. După un timp, a început să fie preparată din foietaj.

O altă plăcere dulce a dimineții făcută din unt: brioșa. Aluatul brioșei datează din Evul Mediu, dar brioșa pe care o cunoaștem astăzi se pare că s-a născut în Normandia, în secolul al XVI-lea. Există mai multe variante de brioșe franțuzești: gâche vendéenne, brioșa de Nanterre, tarta Saint-Tropez, brioșa cu fructe confiate. O delicatesă care, însă, trebuie savurată cu moderație, pentru că untul și caloriile și-au dat întâlnire! Indiferent de ce alegi, toate fac parte dintr-un mic dejun frantuzesc plin de farmec!
Tradiționala baghetă…

Iată un alt lucru indispensabil pentru iubitorii bucătăriei franțuzești! Se spune că originea baghetei datează de pe vremea lui Napoleon. Pentru a face pâinea mai ușor de transportat, brutarii lui Napoleon I ar fi inventat această pâine alungită. Există însă o altă variantă conform căreia bagheta a fost inventată la Viena, în Austria și importată în Franța în secolul al XIX-lea. Atunci ar fi avut un succes nemaivăzut la Paris în anii 1920, deoarece timpul de gătit era mai mic decât cel al pâinii tradiționale.
Ne întoarcem din nou către brutăria franțuzească pentru a gusta baghete crocante și pufoase, tocmai ieșite din cuptor. Însă și tu îți poți prepara singur bagheta, iar plăcerea va fi cu atât mai mare! Iată o idee de rețetă:
Ingrediente: 250 g făină, 10 g drojdie, 150 ml apă, 5 g sare.
- Pasul 1: Amestecă drojdia în apă călduță. Adaugă făina și sarea, apoi frământă 10 minute.
- Pasul 2: După ce ai obținut aluatul, modelează două baghete și crestează-le la suprafața folosind un cuțit. Acoperă-l cu un prosop și lasă aluatul să crească timp de o oră.
- Pasul 3: Bagă baghetele în cuptor la temperatura de 220 ° C și lasă-le timp de 12 până la 15 minute.
Acum este momentul să-ți savurezi bagheta! Alături de puțin GEM.

Gemul, acest aliment care ne amintește de copilăria noastră, de fructele pe care le fierbeam în sânul familiei, de mirosuri dulci și delicioase. Fiecare gospodărie franceză consumă în medie 3,87 kg de gem. Gemul de căpșuni este, fără îndoială, cea mai populară opțiune: reprezintă aproape 25% din vânzări. De asemenea, sunt apreciate și cele din caise, zmeură, mure, cireșe, piersici, coacăze sau chiar rubarbe.
Mai mare plăcerea să mănânci bagheta alături de puțin unt și gemul preferat. Un mod minunat de a începe ziua! De asemenea, francezii mai servesc bagheta și cu miere, caramel sărat, piure de migdale sau sirop de agave.
Cerealele, o sursă de fibre
De câțiva ani buni, cerealele sunt și ele prezente în micul dejun al francezilor. Pot fi excelente din punct de vedere nutrițional dacă respectă câteva reguli: evitate cerealele rafinate, cu indici glicemici mari, precum și cerealele industriale deja procesate. Alege fulgii de ovăz, de alac sau de secară, foarte bogați în fibre și sănătoși pentru sănătate. Pot fi consumați cu lapte sau amestecați cu iaurt și fructe.
Ceai sau cafea

Combinația tradițională! În ce tabără te afli? Un lucru este sigur: pentru a începe ziua, este imposibil să treci peste băuturi calde. Ambele au numeroase calități nutritive.
Cafeaua oferă un excelent impuls înainte de a pleca la serviciu. Mulți oameni nu își pot începe ziua fără doza lor de cofeină! Cafeaua îmbunătățește capacitatea de concentrare și reflexele. Espresso, cappuccino, macchiato, americano, mocha. Vin sub diferite forme și arome.

Ceaiul, pe de altă parte, oferă antioxidanți care ajută la încetinirea îmbătrânirii prin lupta împotriva radicalilor liberi. Cel mai bine este să consumi ceai verde, ba chiar și ceai alb, care este un adevărat elixir al tinereții. Ceaiul Earl Gray este ceaiul dimineții prin excelență. Acest ceai negru aromatizat este cel mai băut din lume! Spre deosebire de vecinii englezi, cărora le place să adauge un strop de lapte, francezii îl beau de obicei natural. Pe lângă aceste două băuturi, te poți bucura și de o ciocolată caldă, perfectă pentru a face față frigului iernii!
Să nu uitam nici de sucul proaspăt de fructe!
Ce ar fi un mic dejun fără un suc proaspăt de portocale? Mulți dintre noi alegem calea ușoară cumpărând suc îmbuteliat de la supermarket, dar cel mai bine este să-l prepari singur pentru a-și păstra toate proprietățile.

Sucul de portocale este un aliat în lupta împotriva îmbătrânirii și este foarte eficient împotriva bolilor de iarnă precum gripa. Îmbunătățește starea sistemului digestiv, ameliorează excesul de acid gastric și ajută la prevenirea calculilor renali. Pe scurt, este un super aliment, chiar dacă trebuie să acordăm atenție acidității sale atunci când îl consumăm pe stomacul gol. Nu uita că vitamina C se pierde foarte repede, în doar 20 de minute.
De asemenea, poți opta pentru suc de mere, suc de struguri sau grapefruit. Pentru a-ți stimula apărarea imunitară în timp, poți face și un smoothie sățios amestecând o banană, un kiwi și un iaurt! În cele din urmă, pentru a începe bine ziua, se recomandă consumul unui suc de lămâie proaspăt stors.
Concluzia? Produse de patiserie, baghete, gem, cereale, băuturi calde și sucuri proaspete de fructe, toate acestea sunt ingredientele esențiale pentru a face un mic dejun à la française!