Produse organice HelloBio

Ashwagandha: descoperă ce beneficii extraordinare ne oferă

Ashwagandha este o plantă medicinală utilizată din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscută sub denumirea botanică „Cireș de iarnă” sau „Ginseng indian”. Este una dintre cele mai importante plante ale Ayurveda (sistemul tradițional al medicinii din India), utilizate de-a lungul mileniilor ca Rasayana (cel care prelungește viața) pentru numeroasele sale beneficii.

Rasayana este descrisă ca un preparat din plante care promovează starea de sănătate a sănătății fizice și mentale și generează fericire. Aceste tipuri de remedii sunt date copiilor ca tonice, dar sunt luate și de tineri și bătrâni pentru creșterea longevității.

Printre plantele ayurvedic Rasayana, Ashwagandha ocupă locul principal. Majoritatea plantelor Rasayana sunt agenți adaptogeni sau anti-stres. Astfel, ashwagandha este clasificată ca un adaptogen, ceea ce înseamnă că poate ajuta corpul să gestioneze stresul.

De obicei, Ashwagandha este disponibilă sub formă de pulbere fină care poate fi amestecată cu apă, ghee (unt clarificat) sau miere. Stimulează funcția creierului și a sistemului nervos și îmbunătățește memoria. Îmbunătățește funcția sistemului reproductiv, ajutând sănătatea sexuală și echilibrul reproductiv. De asemenea, poate reduce nivelul de zahăr din sânge și cortizol și ajută la lupta împotriva simptomelor anxietății și depresiei.

Fiind un adaptogen puternic, îmbunătățește lupta organismului față de boli prin îmbunătățirea imunității celulelor mediate. În plus, are proprietăți antioxidante care ajută la protejarea împotriva deteriorărilor celulare cauzate de radicalii liberi.

foto: Canva

Detaliem, pe larg, 12 beneficii ale plantei Ashwagandha, susținute de știință:

Este o plantă medicinală antică

Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante din Ayurveda, o formă de medicament alternativ bazat pe principiile indiene de vindecare naturală.

Este folosită de mai bine de 3.000 de ani pentru ameliorarea stresului, creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea concentrării.

În sanscrită, „ashwagandha” înseamnă mirosul calului, care se referă atât la mirosul său unic, dar și la creșterea forței.

Planta ashwagandha este un arbust mic, cu flori galbene, originar din India si din Africa de Nord. Extractele sau pulberea din rădăcina sau frunzele plantei sunt folosite pentru a trata numeroase afecțiuni.

Numeroasele sale beneficii pentru sănătate se datorează concentrației mari de withanolide, care ajută la combaterea inflamației și a creșterii tumorilor.

Poate reduce nivelul de zahar din sânge

În urma mai multor studii, s-a dovedit că ashwagandha reduce nivelul de zahar din sânge. Unul dintre studii a demonstrat că ashwagandha crește secreția de insulină si îmbunătățește sensibilitatea la insulină în celulele musculare.

De asemenea, mai multe studii efectuate pe subiecți umani au confirmat capacitatea sa de a reduce nivelul zaharului din sânge atât la persoanele sănătoase, cât si la cele care suferă de diabet.

În plus, într-un studiu efectuat pe o perioadă de patru săptămâni, la care au participat persoane care suferă de schizofrenie, persoanele tratate cu ashwagandha au avut o scădere medie a nivelului zaharului în sânge de 13,5 mg/dl, comparativ cu 4,5 mg/dl la cele care au primit medicamente placebo.

Mai mult decât atât, într-un studiu la care au participat doar 6 persoane cu diabet zaharat de tip 2, suplimentarea cu ashwagandha timp de 30 de zile a scăzut nivelul de zahar din sângele. Cu toate acestea, studiul nu a inclus un grup de control, ceea ce face ca rezultatele să fie discutabile.

foto: Canva

Poate avea proprietăți anti-cancer

Studiile efectuate pe animale și studiile de laborator au constat că withaferina – un compus din ashwagandha – ajută la inducerea apoptozei, care este „moartea programată” a celulelor canceroase.

De asemenea, împiedică dezvoltarea de noi celule canceroase în mai multe moduri.

În primul rând, se consideră că withaferina ajută la generarea de specii reactive de oxigen (ROS) în celulele canceroase, întrerupându-le funcția. În al doilea rând, poate determina ca celulele canceroase să devina mai puțin rezistente la apoptoză.

Studiile efectuate pe animale sugerează că poate ajuta la tratarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, pulmonar, de colon, la creier si ovarian.

În urma unui alt studiu, șoarecii cu tumori ovariene tratați doar cu withaferină sau în combinație cu un medicament anti-cancer au avut o reducere de 70-80% în creșterea tumorii. Tratamentul a împiedicat, de asemenea, răspândirea cancerului la alte organe.

Deși nu există studii care să confirme rezultate similare la oameni, cercetările de până acum sunt încurajatoare.

Poate reduce nivelul de cortizol

Cortizolul este cunoscut ca un „hormon de stres”, deoarece glandele suprarenale îl eliberează ca răspuns la stres și atunci când nivelul glicemiei este prea scăzut.

Din păcate, în unele cazuri, nivelele de cortizol pot crește din punct de vedere cronic, ceea ce poate duce la creșterea nivelului zaharului din sânge și la creșterea stocării grăsimilor pe abdomen.

Studiile au arătat că ashwagandha poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol.

Într-un studiu efectuat asupra adulților care suferă de stres cronic, persoanele tratate cu ashwagandha au avut reduceri semnificativ mai mari ale cortizolului decât grupul de control. Grupul care a luat cea mai mare doză a avut o reducere, în medie, de 30%.

foto: Unsplash

Poate ajuta la reducerea stresului si anxietății

Cu siguranță, ashwagandha este cel mai bine cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce stresul.

Cercetătorii au raportat că aceasta a blocat calea stresului în creierul șobolanilor prin reglarea semnalizării chimice în sistemul nervos.

De asemenea, mai multe studii controlate efectuate asupra oameilor au arătat că poate reduce, în mod eficient, simptomele la persoanele cu stres si tulburări de anxietate.

Într-un studiu, efectuat pe o perioadă de 60 de zile, la care au participat 64 de persoane cu stres cronic, cele din grupul ashwagandha au raportat o scădere medie de 69% a anxietății si a insomniei, comparativ cu 11% în grupul tratat cu medicamente placebo.

Într-un alt studiu, efectuat pe o perioadă de 6 săptămâni, 88% dintre persoanele care au luat ashwagandha au raportat o reducere a anxietății, comparativ cu 50% dintre cele cărora li s-au administrat medicamente placebo.

Poate reduce simptomele depresiei

Deși nu este un subiect studiat în amănunt , câteva studii sugerează că ashwagandha poate ajuta la atenuarea depresiei.

Într-un studiu controlat, efectuat pe o perioadă de 60 de zile, la care au participat 64 de adulți care suferă de stres, cei care au luat 600 mg pe zi au raportat o reducere de 79% a depresiei severe. In același timp, grupul placebo a raportat o creștere de 10%.

Cu toate acestea, doar unul dintre participanții la acest studiu a avut un istoric de depresie. Din acest motiv, relevanța rezultatelor este neclară.

Mai multe detalii despre plantele care ajută în lupta contra depresiei, poți citi aici.

Poate stimula testosteronul și poate crește fertilitatea bărbaților

Suplimentele Ashwagandha pot avea efecte puternice asupra nivelurilor hormonale de testosteron și asupra sănătății reproductive.

Într-un studiu la care au participat 75 de bărbați infertili, grupul tratat cu ashwagandha a arătat o creștere a numărului de spermatozoizi și a motilității.

Mai mult decât atât, tratamentul a condus la o creștere semnificativă a nivelului de testosteron.

De asemenea, cercetătorii au raportat că grupul care a luat această plantă a experimentat niveluri antioxidante crescute in sânge.

Într-un alt studiu, bărbații care au luat ashwagandha pentru stres au avut niveluri mai ridicate de antioxidanți si o calitate mai bună a spermei. După 3 luni de tratament, 14% dintre partenerele bărbaților au rămas însărcinate.

Ashwagandha poate crește masa musculară și forța

Cercetările au arătat că ashwagandha poate îmbunătăți compoziția corpului și poate crește forța.

În urma unui studiu efectuat pentru a determina o doză sigură si eficientă pentru ashwagandha, bărbații sănătoși care au luat 750-1250 mg pe zi de pulbere de ashwagandha au câștigat masă musculară după 30 de zile.

Într-un alt studiu, grupul care a luat ashwagandha a avut câștiguri semnificativ mai mari în ceea ce privește forța și dimensiunea musculară. De asemenea, grăsimea corporală a fost redusă de cel puțin două ori mai mult decât în grupul placebo.

foto: Canva

Poate reduce inflamația

Mai multe studii efectuate pe animale au arătat că ashwagandha ajută la reducerea inflamației.

Studiile efectuate pe oameni au demonstrat că sporește activitatea celulelor ucigașe naturale, care sunt celule imune care luptă împotriva infecției și care te ajută să rămâi sănătos.

De asemenea, s-a demonstrat că reduce markerii inflamației, cum ar fi proteina C reactivă (CRP). Acest marker este legat de un risc crescut de boli de inimă.

Într-un studiu controlat, grupul care a luat zilnic 250 mg de extract de ashwagandha a avut o scădere medie de 36% a CRP, comparativ cu o scădere de 6% a grupului placebo.

Poate reduce colesterolul și trigliceridele

În plus față de efectele sale antiinflamatorii, ashwagandha poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii prin reducerea nivelului de colesterol si trigliceride.

Studiile efectuate pe animale au demonstrat că reduce semnificativ aceste grăsimi din sânge.

În urma unui studiu efectuat pe șobolani, s-a constatat că a redus colesterolul cu până la 53%, iar trigliceridele cu aproape 45%.

În timp ce studiile controlate efectuate asupra oamenilor au raportat rezultate mai puțin dramatice, s-au observat unele îmbunătățiri impresionante la acești markeri.

Într-un studiu, efectuat pe o perioadă de 60 de zile, la care au participat adulți care suferă de stres cronic, grupul care a luat cea mai mare doză de ashwagandha a prezentat o scădere de 17% a „colesterolului rău” și o scădere de 11% a trigliceridelor.

Poate îmbunătăți funcția cerebrală, inclusiv memoria

Studiile de laborator și studiile efectuate pe animale sugerează că ashwagandha poate reduce problemele de memorie și problemele funcției cerebrale cauzate de leziuni sau boli.

Cercetările au demonstrat că ashwagandha îmbunătățește activitatea antioxidantă care protejează celulele nervoase de radicalii liberi nocivi.

În urma unui alt studiu, șobolanii epileptici tratați cu ashwagandha au avut aproape o reversare completă a afectării memoriei spațiale. Acest lucru a fost cauzat probabil de o reducere a stresului oxidativ.

Deși ashwagandha a fost folosită în mod tradițional pentru a intensifica memoria în practica Ayurvedica, în prezent, nu există suficiente studii referitoare la acest subiect.

Într-un studiu controlat, bărbații sănătoși care au luat 500 mg zilnic de extract de plantă, au raportat îmbunătățiri semnificative ale timpului de reacție și ale performanței sarcinilor, comparativ cu bărbații care au luat medicamente placebo.

Într-un alt studiu, efectuat pe o perioadă de 8 săptămâni, au participat 50 de adulți care au luat 300 mg de rădăcină de ashwagandha de două ori pe zi și și-au îmbunătățit memoria generală, performanța sarcinilor și atenția.

Este sigură pentru majoritatea oamenilor și disponibilă pe scară largă

Ashwagandha este un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor, deși efectele sale pe termen lung sunt necunoscute.

Cu toate acestea, anumite persoane nu ar trebui să ia acest supliment, inclusiv femeile însărcinate și cele care alăptează.

Persoanele cu boli autoimune nu ar trebui să ia ashwagandha dacă un medic nu le recomandă acest lucru. Acest grup de persoane include oamenii cu afecțiuni precum artrita reumatoidă, lupusul, tiroidita Hashimoto și diabetul de tip 1.

În plus, persoanele care iau medicamente pentru boala tiroidiană ar trebui sa fie atente atunci când iau ashwagandha, deoarece aceasta poate crește nivelul hormonilor tiroidieni la unele persoane.

De asemenea, poate reduce nivelul zaharului din sânge și al tensiunii arteriale, astfel încât dozajul medicamentului ar trebui modificat.

Doza recomandată de ashwagandha depinde de tipul de supliment. Extractele sunt mai eficiente decât rădăcina brută sau frunza pulbere. Urmează întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj. Extractul de rădăcină se poate lua în capsule de 450-500 mg o dată sau de două ori pe zi.

În concluzie, ashwagandha are multiple beneficii asupra sănătății. Poate reduce anxietatea și stresul, luptă împotriva depresiei, stimulează fertilitatea și testosteronul și chiar și funcția cerebrală. Această plantă te poate ajuta, într-un mod ușor și eficient, să-și îmbunătățești sănătatea și calitatea vieții. Descoperă pe pielea ta toate aceste proprietăți extraordinare. Intră pe site și comandă Ashwagandha, luptă natural cu stresul cu ajutorul acestui supliment natural din Plante 100% Certificate Organic în UE, SUA si India.

foto: HelloBio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *