Hrănim Zen-ul sănătos

Arome de sarbatori care pot avea efecte pozitive pentru psihic

Pentru majoritatea oamenilor, o aromă poate fi mai mult decât un simplu miros plăcut: este o amintire. Iar conform cercetărilor științifice, există arome ce pot avea efecte pozitive pentru psihic. Atunci când simți miros de biscuiți cu ciocolata, îți amintești probabil de prăjiturile pe care le pregăteai împreună cu mama ta, în bucătărie. Atunci când simți o briză încărcată de parfumul florilor, îți amintești poate de emoțiile adolescenței, de prima dată când ai primit sau au oferit un buchet de flori. Deși ești copleșit de nostalgie, starea ta de spirit se îmbunătățeșre imediat.

Aceste momente nu sunt o coincidență: există o explicație științifică în spatele motivului pentru care îndrăgim atât de mult aceste arome. Reflexul nostru olfactiv este strâns legat de centrul emoțional al creierului, acesta fiind motivul pentru care anumite arome ne declanșează sentimentele de căldură și bunăstare asociate cu experiențe din trecut. Nu e de mirare că mirosul ploii ne trezește atâtea amintiri! Să aruncăm o privire la explicațiile științifice din spatele acestor aspecte:

Nasul nu uită

Sistemul olfactiv este foarte strâns legat de memorie. Orice aromă poate declanșa amintiri puternice –de aceea ai uneori senzația că fursecurile cu scorțișoară din cuptor îți povestesc de sărbătorile de iarnă din copilărie. Psihologii ne explică motivul: bulbul olfactiv are o conexiune directă cu cele două zone ale creierului care controlează emoțiile și amintirile: amigdala și hipocampul. Din cauză că anumite informații senzoriale precum simțul tactil, văzul și auzul nu sunt transmise în aceeași zonă a creierului, oamenii de știință sunt de părere că acesta este motivul pentru care mirosul este adesea un factor care evocă amintiri mai vii și sentimente mai puternice decât celelalte simțuri.

Cercetările arată că amintirile marcate de anumite mirosuri sunt mult mai încărcate de emoție decât amintirile declanșate de stimulii vizuali sau auditivi. Prin urmare, dacă asociem căldura interioară cu sărbătorile de iarnă din copilărie, acesta ar putea fi motivul pentru care mirosul de pin îți trezește atâtea amintiri. Amintirile marcate de arome își au originea în copilăria fiecăruia dintre noi, mai exact în primii 10 ani de viață, deoarece învățarea asociativă se mainfestă foarte devreme.

Însă mirosurile nu acționează ca un drog –nu îți induc o anumită stare dacă nu ai deja o amintire pe care să o asociezi cu aroma respectivă. Prin urmare, dacă asociezi o experiență neplăcută cu momentul în care ai simțit un anumit miros pentur prima dată, cel mai probabil acel miros nu îți da niciodată o stare de bine. Din fericire, reversul este de asemenea valabil: dacă este vorba de o amintire fericită, o poți retrăi foarte ușor de fiecare dată când adulmeci aroma care a marcat momentul respectiv! Poți face acest lucru conștient, pentru a-ți induce o stare de bine atunci când simți nevoia. Suntem siguri că îți amintești cu mare drag de sărbătorile din copilărie, și de aceea ți-am pregătit o listă de câteva arome pe care le asociezi cu siguranță cu minunatele sărbători de iarnă, și care vor avea efecte pozitive pentru psihic:

Miros de brad

Mirosul de brad proaspăt tăiat face mai mult decât să îți aducă în casă spiritul sărbătorilor: ajută la eliminarea stresului specific perioadei de Crăciun. Conform cercetătorilor, o plimbare de 15 minute printr-o pădure de conifere îmbunătățește starea generală și te poate ajuta foarte mult în cazul în care te confrunți cu stari de depresie si anxietate sau stari de nervozitate si irascibilitate. În această perioadă a anului, este foarte ușor să profiți de aceste aspecte pozitive pe care le are mirosul de pin: brazi proaspăt tăiați, lumânări parfumate, o excursie la munte…poți alege exact ce ți se potrivește!

Citrice

Aroma de citrice este o altă aromă specifică sărbătorilor de iarnă. Mirosul acestor fructe încărcate de vitamina C crește nivelul de energie, te face să fii mai atent și poate chiar să reducă stresul. Poți profita de această aromă atât cumpărând fructele, cât și numeroasele produse cu aromă de citrice: săpunuri, ceaiuri, creme, lumânări parfumate etc.

Ciocolata

Ciocolata se numără cu siguranță printre aromele care îți vor aminti de sărbători! Ei bine, dacă aveai nevie de un alt motiv pentru care să mai pregătești o tavă de prăjituri sau fursecuri cu ciocolată, îți vom veni în ajutor: ciocolata este benefică pentru memorie, iar cercetările arată că aroma de ciocolată îți poate da o stare extrem de bună, având astfel efecte pozitive pentru psihic! De asemenea, consumul de ciocolată contribuie la prevenirea afecțiunilor cardiace și reduce inflamațiile.

Scorțișoară

foto credit: unsplash

Conform cercetărilor, mirosul de scorțișoară este benefic pentru functia cognitiva. Scorțișoara este asociată cu îmbunătățirea atenției și cu performanța mentală crescută care derivă din acest aspect. Așadar, presară puțin mai multă scorțișoară în cana de cacao fierbinte și bucură-te de aromă.

Vanilie

Vanilia conferă o stare de fericire și relaxare, așadară încearcă să adaugi puțină vanilie la dulciurile pe care le pregătești pentru sărbători. Bucură-te de biscuții calzi, proaspăt scoși din cuptor, care conform cercetărilor te vor ajuta să te simți calm și fericit. Pe lângă starea de bine, studiile efectuate au arătat că vanilia contribuie la reducerea stărilor neplăcute precum cele de stres sau deprimare.

Menta

Aroma bomboanelor cu mentă este plăcută nu doar pentru stomac, ci și pentru minte. Mirosul de menta îți poate da energie și îți poate chiar îmbunătăți capacitatea de concentrare. În plus, menta te poate ajuta să nu cedezi tentației de a mânca prea mult în perioada sărbătorilor: reduce poftele și îți înfrânează apetitul. Un studiu a arătată că persoanele care au mirosit mentă din ora in ora au consumat cu 1800 de calorii pe săptămână mai puțin față de consumul lor obișnuit. Așadar, anul acesta renunță la aromele fructate și optează pentru bomboane mentolate!

Rozmarin

Rozmarinul este adesea folosit la condimentarea fripturii sau cartofilor care încarcă mesele de sărbători. Însă rozmarinul face mai mult de atât: crește capacitatea creierului și îmbunătățește memoria, Studiile au arătat că mirosul de rozmarin crește abilitatea participanților de a-și aminti întâmplări sau sarcini complexe, iar cercetătorii sunt chiar de părere că rozmarinul ar putea fi folosit la tratarea amneziei.

Fie că este vorba de stresul și agitația specifice sărbătorilor de iarnă, fie că vrei pur și simplu să te gândești la bunăstarea ta psihică, suntem siguri că poți folosi o parte dintre aceste arome specifice în avantajul tău!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *