Hrănim Zen-ul sănătos

Rezolutii pentru 2021: bunastarea fizica si psihica

Un lucru este sigur: în 2021 obiectivul principal trebuie sa fie bunastarea fizica si psihica. Anul 2020 a fost o adevărată provocare. Ne-a făcut să trecem printr-o varietate de emoții: de la frică la stres, prezența copleșitoare a pandemiei de COVID-19 a fost doar unul dintre numeroasele evenimente care au făcut ca acest an să devină un punct de referință. Este cu siguranță un an despre care se va scrie în cărțile de istorie, pentru că a adus cu sine multe schimbări: o pandemie globală, dezastre, mișcări sociale, școală online, munca de acasă și multe altele.

Cu toată că multe dintre evenimentele anului trecut au fost marcate de frică și neliniște, o parte dintre ele au adus in sufletele oamenilor speranța și sentimentul că fac parte dintr-o comunitate. Cadrele medicale au dus nenumărate bătălii în prima linie, dând dovadă de putere, empatie și altruism. Persoanele cu meserii esențiale –profesorii, lucrătorii comerciali, curierii și desigur părinții și îngrijitorii – ne-au ajutat să mergem mai departe. Pe lângă predarea lecțiilor online, aprovizionarea rafturilor din magazine sau livrarea pachetelor importante, lucrătorii din pozițiile-cheie au fost în perioada aceasta singura noastră legătura cu viața normală pe care o aveam înainte și a cărei amintire devine, pe zi ce trece, tot mai vagă.

Rezolutii pentru anul nou

Foto: unsplash

Acum că am intrat în anul 2021, este momentul ideal să ne gândim la bunastarea fizica si psihica și să luăm măsuri concrete în acest sens. Așadar, ce să ne propunem pentru noul an? Anul care a trecut ne-a făcut să ne confruntăm cu numeroase provocări, însă asta ne-a întărit, ne-a ajutat să ne dezvoltăm și să ne dăm seama că suntem capabili de mult mai mult decât am fi crezut. Tu ce obiective ți-ai propus pentru 2021? Ce plănuiești să faci pentru a-ți îmbunătăți viața?

Un nou început

2020 ne-a arătat cât de importantă este sănătatea și ne-a făcut să realizăm că vom avea mult de câștigat dacă în 2021 ne construim obiectivele pornind de la acest aspect. Așadar, atunci când faci o lista cu obiective tale pentru 2021, ia in considerare aspectele ce țin de bunastarea fizica și psihica. Cele două sunt strâns legate una de cealaltă și contribuie în egală măsură la starea ta generală de sănătate. Bunăstarea ta emoțională, fizică, intelectuală, mediul înconjurător, mediul social – toate au un impact asupra stării tale generale.

Atunci când te gândești la anul care a trecut, gândește-te și la felul în care au fost afectate aceste aspecte ale vieții tale. Te simți secătuit din punct de vedere emoțional? Ți-au fost afectate somnul și programul de zi cu zi? Au apărut probleme în relațiile cu cei din jur? Simți nevoia să faci din când în când câte o schimbare de peisaj, însă nu reușești din cauza situației actuale? Impactul economic te-a lăsat fără loc de muncă? Dacă te regăsești în vreuna din aceste situații, stabilirea unor obiective axate pe bunastarea fizica și psihica te poate ajuta să revii pe linia de plutire in 2021.

Obiective pentru bunăstare emoțională

2020 a fost cu siguranță un an cu o mare încărcătură emoțională. Emoțiile sunt sentimente puternice declanșate de o anumită circumstanță sau de modul în care ne raportăm la un anumit eveniment, persoană sau situație. Aceste sentimente puternice ne pot afecta din punct de vedere emoțional. Bunastarea emoționala presupune în primul rând abilitarea de a-ți exprima sentimentele, de a te adapta la schimbări, de a gestiona stresul și de a te bucura de viață.

Reducerea stresului

Începe să practici meditația sau mindfulness-ul: yoga, tehnici de respiratie sau chiar o simplă plimbare în parc. Conform Asociației Americane de Psihologie, diverse tehnici de meditatie sau midfulness incluse în rutina zilnică reduc nivelul de stres, îmbunătățesc memoria, capacitatea de concentrare si flexibilitatea cognitivă, reduc reactivitatea emoțională și generează mai multă satisfacție în relațiile cu cei din jur. Poți încearca să asculți muzică relaxantă, să folosești uleiuri esențiale cu arome care calmează și liniștesc sau chiar să descoperi tainele ceaiului matcha. Pe lângă beneficiile pe care le are asupra sănătății, matcha calmează, linisteste și oferă claritate în gândire, iar ritualul de preparare este extrem de liniștitor.

Reflectează asupra emoțiilor de peste zi

Foto: pixabay

Acordă-ți timp să îți tragi răsuflarea și să reflectezi asupra emoțiilor și evenimentelor prin care ai trecut de-a lungul zilei. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine ce ai simțit, de ce te-ai simțit într-un anumit fel și ce anume ți-a declanșat sentimentele respective. Să ții un jurnal al tuturor emoțiilor prin care treci zilnic te poate ajuta foarte mult să reflectezi asupra lucrurilor care ți s-au întâmplat peste zi. Și, pe lângă asta, te poate ajuta foarte mult să îți limpezești mintea.

O rutină de self-care

Îngrijirea personală este foarte importantă. Dacă nu ai suficientă grijă de tine, cum vei avea grijă de ceilalți? Acordă-ți timp. Fie că este vorba de o plimbare de zece minute sau de o programare la salon, activitățile ce țin de îngrijirea personală te pot face să te simți mult mai bine. Afirmațiile pozitive rostite zilnic sunt o altă practică de self-care care te poate ajuta enorm pe termen lung. Gândurile pozitive duc la o atitudine pozitivă și o stare constantă de bine!

Obiective pentru bunăstarea fizică

Nutriția, sportul, somnul și măsurile de prevenire contribuie la bunastarea fizica. Organismul nostru este miraculos! Dacă îi oferim alimente sănătoase, facem zilnic mișcare și ne odihnim suficient putem ajunge la o stare de bine și echilibru.

Alimentatia sanatoasa este cheia

Foto: pixabay

Consumând alimente nutritive îi oferi organismului tău energia necesară pentru activitățile zilnice. Ne putem menține sănătatea foarte ușor optând pentru mâncare gătită, planificându-ne mesele sau cerând sfatul unui dietetician sau unui nutriționist.

Fă mișcare

Organismul tău are nevoie de activitate fizică regulată pentru a menține sănătatea mușchilor și a oaselor. Creează-ți o rutină zilnică de exerciții fizice. Începe ușor, urmând o rutină săptămânală simplă care să avanseze treptat la o rutină zilnică. Învită un prieten să ți se alăture! Conform Centrului pentru Combaterea si Controlul Bolilor, dacă faci sport cu un prieten te vei simți mai motivat, vei avea mai mult spirit de aventură și vei rămâne constant. Sportul se află în topul recomandărilor pentru bunastarea fizica si psihica. Fii creativ! Poți face sport și urmărind sfaturile antrenorilor de pe YouTube sau Pinterest. Și bineînțeles, cea mai simplă metodă de a face mișcare este să ieși în aer liber! Ai toate resursele la dispoziție pentru a avea o viață activă!

Dormi suficient

Conform Biroul de Prevenire a Bolilor și Promovarea Sănătății, un program de somn adecvat este necesar pentru lupta organismului împotriva infecțiilor, pentru întărirea metabolismului, pentru performanțe școlare sau profesionale de excepție sau pur și simplu pentru a lucra eficient și în siguranță. Există mai multe obiective pe care ți le poți propune pentru a te asigura că organismul tău are parte de cele 6-8 ore de somn recomandate.

Redu consumul de cafea și timpul petrecut în fața televizorului și fă-ți exercițiile fizice cu câteva ore înainte de culcare, astfel încât să acorzi corpului și minții tale suficient timp să se relaxeze. De multe ori tindem să diminuăm importanța somnului în viețile noastre și să ne dăm seama după multă vreme, când deja ne ia mult timp să recuperăm odihna pierdută. Nu subestima niciodată importanța somnului pentru bunastarea fizica si psihica.

Ia-ți măsuri de prevenție

Măsurile de prevenție presupun vizite la doctor, stomatolog sau la alți specialiști de care poți avea nevoie. Aceste vizite te vor ajuta să îți menții sănătatea și, dacă este nevoie, să primești un tratament adecvat. Propune-ți să faci un consult medical anual la medicul de familie și o examinare la stomatolog de două ori pe an.

Obiective pentru bunăstare socială

Interacțiunea socială îți dă un sentiment de siguranță, de apartenență și securitate. De asemenea, este foarte benefică pentru sănătatea ta psihică- te va face să te simi mult mai fericit! Să fim sinceri: măsurile de distanțare ne-au afectat puternic viața socială în anul 2020. Acum că am intrat deja în anul 2021, este momentul să consolidăm relațiile cu cei din jur, chiar dacă interacțiunile se vor purta predominant în mediul digital!

foto: unsplash

Fii sociabil!

Cu toate că interacțiunile față în față sunt în prezet reduse, poți lua legătura cu persoanele apropiate în diverse moduri. Programează o întâlnire săptămânală cu familia și prietenii folosind mijloacele pe care le ai la îndemână : Zoom, Skype, Facetime, Whatsapp sau multe alte platforme. Dă-ți voie să fii puțin nostalgic: folosește telefonul sau trimite o scrisoare de mână sau o vedere!

Găsește un numitor comun

Interacțiunea cu persoane noi este la fel de importantă ca menținerea prieteniilor vechi. Alătură-te unui grup cu care ai hobby-uri sau interese comune. Te poți înscrie la un curs sau workshop, poți intra într-un club dedicat unui anumit domeniu sau poți căuta pur și simplu un grup de facebook creat anume pentru unul dintre hobby-urile tale! Te va ajuta să cunoști oameni noi, să înveți lucruri noi și să ieși din zona de confort dând curs pasiunilor tale.

Grija față de mediul înconjurător

Interacționezi zilnic cu mediul înconjurător, iar acesta îți afectează în mod direct bunastarea fizica si psihica. Conform Biroului pentru Prevenirea Bolilor și Promovarea Sănătății, cheia pentru o calitate a vieții crescută și pentru o viață sănătoasă este starea mediului înconjurător. Ce poți pentru a contribui la bunastarea mediului înconjurător?

Adoptă un stil de viață ecologic. Să adopți un stil de viață ecologic înseamnă să iei zi de zi decizii sustenabile pentru planetă, care contribuie la protejarea mediului înconjurător. Practicând acest stil de viață, contribui la îmbunătățirea calității aerului, la siguranța alimentelor și a apei potabile. Încearcă să iei treptat decizii care contribuie la bunăstarea mediului: reciclează, redu consumul de energie, mergi cu bicicleta. De asemenea, poți face anumite lucruri care au efect benefic rapid și asupra sănătății tale, nu doar asupra mediului înconjurător: înlocuiește substanțele chimice dure cu alternative naturale și folosește produse fără parabeni.

Fă o schimbare de peisaj

Foto: unsplash

De multe ori suntem rezultatul mediului în care ne aflăm, iar din păcate în ultima perioadă am petrecut foarte mult timp între patru pereți. Multe persoane lucrează de acasă, iar școala se face în regim online, și astfel pot trece zile în șir fără să luăm o gură de aer proaspăt. O schimbare de peisaj te poate ajuta să te simți mai bine, si poate avea beneficii surprinzatoare pentru sanatatea fizica si psihica. Redescoperă-ți spiritul de aventură și explorează locuri în care nu ai mai fost până acum!

Fă ordine

Dezordinea poate crea haos. Studiile arată că aglomerația și dezordinea din jurul tău îți afectează în mod direct bunăstarea. Mailbox-ul plin, dulapul de bucătărie încărcat de vase, ambalaje și gustări, garajul în care se află două scări rupte, decorațiuni vechi de zeci de ani, jucării rămase din copilărie… Să dai tot timpul cu ochii de astfel de imagini este neplăcut și chiar copleșitor. Rezervă-ți timp pentru a face ordine: acest lucru va da naștere unor sentimente de calm și satisfacție. Fie că este vorba de mailbox sau de garajul plin de tot felul de lucruri, stabilește-ți obiectivul de a face ordine în spațiul tău personal.

Obiective pentru bunăstarea intelectuală

Dacă vrei să ai grijă de bunăstarea ta intelectuală, trebuie să îți menții creierul activ și să îți expui constant mintea la noi provocări. Este bine să ai constant activități creative, care să te stimuleze din punct de vedere intelectual și să îți alimenteze curiozitatea, astfel încât să continui să înveți de-a lungul întregii vieți!

Hrănește-ți creierul

La fel cum organismul tău are nevoie să facă mișcare și creierul tău are nevoie de exercițiu pentru a se menține în formă. Antrenează-ți mintea cu cu jocuri în care trebuie să rezolvi diverse probleme, cu exerciții de memorie, citește cărți și articole care să te ajute să te dezvolți și să îți îmbogățești cunoștințele.

foto: pixabey

Învață ceva nou

Din cauze pandemiei de COVID-19, mulți oameni au devenit șomeri și au fost puși în situația de a-și căuta un nou loc de muncă. Deși nu este ceva de dorit, această situație poate fi o ocazie de dezvoltare personală și profesioală. Rezervă-ți timp pentru a învăța ceva nou sau pentru a-ți dezvolta aptitudinile pe care le ai deja sau încearcă să îți dai seama ce te pasionează cu adevărat. Un curs de informatică online sau învățarea unei limbi străine sunt numai bune de adăugat la CV. Pe lângă asta, învățarea unui lucru nou ți-ar putea aduce noi oportunități profesionale

Foto: unsplash

Deși poate nu îți este ușor să îți amintești de cele întâmplate în anul 2020, acordă-ți puțin timp pentru a te gândi la schimbările pe care vrei să le faci pentru a-ți îmbunătăți viața de-a lungul anul 2021. Rezoluțiile tale pot deveni realitate! Nu uita să te concentrezi asupra aspectelor care țin de bunastarea fizica si psihica. Fie că este vorba de discuția telefonică săptămânală cu un prieten, prin care bifezi obiectivul care ține de menținerea vieții tale sociale, fie că este vorba de o plimbare de 10 minute în aer liber pentru a duce la îndeplinire obiectivul ce ține de sănătatea fizică. Atunci când îți stabilești obiectivele, fii cât mai specific, precizează perioada de timp și asigură-te că tot ce ai planificat este realizabil.

Pune totul pe hârtie.

Sperăm că anul 2021 vă va aduce multă sănătate, siguranță și fericire!

1 thought on “Rezolutii pentru 2021: bunastarea fizica si psihica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *