Te-ai gândit vreodată câte moduri și rețete inedite poți descoperi (sau inventa!) pentru a consuma dulceata ? Deși clasica felie de pâine cu unt și dulceata alături de o cană de ceai sau lapte nu se va demoda niciodată, de ce să ne oprim aici? Sunt nenumărate moduri în care poți consuma acest aliment delicios. Iată câteva exemple:
1. Prepară-ți propriul iaurt de fructe: pune dulceata într-un bol și toarnă iaurt simplu peste ea. Gata! Doar doi pași prin care obții un preparat cu gust intens, la fel de bun ca cel al iaurturilor din comerț –sau chiar mai bun!
2. Brânză brie: întinde câteva linguri de dulceata deasupra unei felii de brânză, pune întreaga compoziție în foietaj sau în aluat de patiserie și lasă-l la cuptor, la 200 °C.
3. Sos pentru friptură: Nu numai că dulceața va îngroșa sosul, dar îi va da și aromă. Spre exemplu, poți prepara un sos excelent pentru friptură folosind dulceata de coacăze și vin roșu. Pentru cotletul de porc poți folosi dulceata de piersici și coniac, iar pentru friptura de vită, curcan sau porc poți prepara un sus delicios de merisoare!
4. Fă-ți un cocktail! Da, ai înțeles bine. Piersică și whiskey, merisoare și vodcă, marmeladă de portocale și gin… Lasă-ți imaginația să zboare și creează noi combinații de gusturi sau reinventează-le pe cele pe care le cunoști deja!

5. Adaugă la deserturile cremoase. Budincă, panna cotta și alte preparate similare –toate sunt mult mau gustoase dacă torni puțină dulceata peste ele!
6. Pâine prăjită delicioasă! Pentru început, fă-ți un sandviș cu dulceata și pâine albă. Poți folosi și pâine împletită (challah) sau blat de brioșă. Înmoaie apoi sandvișul în lapte cu ouă bătute și prăjește totul în tigaie cu mult (mult!) unt. Un preparat simplu care îți lase gura apă!
7. Sandviș cu cașcaval la grătar. O rețetă simplă și delicioasă: dulceata+ cașcaval topit+pâine prăjită.

8. Prăjitură cu căpșuni: în loc de căpșuni proaspete, poți folosi dulceata de căpșuni! Și, desigur, frișcă.
9. Clătite americane: Dacă ești un fan al clătitelor americane și îți prepari acasă acest desert pufos, îți poți crea propriul sirop! Fierbe dulceața preferată până când o transformi într-un sirop pe care să îl torni apoi pe clătite.
10. Înghețata poate fi mai bună decât este deja? Desigur! Să ne gândim la înghețate de vanilie: nu-i așa că puțină marmeladă s-ar potrivi de minue?
11. Înghețată pe băț: dulceata amestecată cu apă și pusă la frigider poate fi o gustare simplă și delicioasă, la care probabil mulți dinte noi nu s-au gândit până acum!
12. Dulceata și brânză: Iată că farfuriile cu brânzeturi pot fi chiar mai extravagante decât sunt deja: un borcan de dulceata alături de o felie de brânză fină poate duce extravaganța la un cu totul alt nivel! (Iar gusturile acestor două alimente se completează într-un mod fermecător)

13. Dulceata și dulciuri. Orice fel de dulciuri! Fursecuri, biscuiți, plăcinte, tarte, prăjituri: mare parte din dulciurile noastre favorite devin de trei ori mai bune cu dulceata!
14. Folosește-o la dressing-ul pentru salată: o notă de dulce va echilibra condimentele și mai ales oțetul, dând salatei o aromă inedită.
15. Cotlet de porc (sau piept de pui) umplut: Scobește bucata de carne folosind un cuțit lung și umple-o cu dulceata (marmeladă, rubarbă, dulceata de merisoare sau smochine)
16. Clătite: cu siguranță gustul de clătite cu dulceata îți aduce aminte de copilărie! Poți folosi orice tip de dulceata pentru acest desert atât de drag tuturor: dulceata de afine, de căpșuni, zmeură, merisoare, caise. Lasă-ți imaginația să zboare și delectează-ți papilele gustative!

17. Glazură pentru dulciuri: Amestecă dulceața cu apă sau zeamă de lămâie și încălzește-o la aragaz. Când se topește și devine lichidă, o poți turna peste prăjituri sau peste cheesecake.
18. O poți folosi glazura pentru alte preparate: Transformă dulceața într-o glazură pentru friptura! Folosește pensula ca să glazurezi puiul pe care urmează să îl pui la cuptor pentru a-l face crocant și delicios!
19. Un preparat britanic. Poți prepara un desert tradițional britanic într-un mod foarte simplu: frișcă și fructe. Desigur, poți înlocui fructele cu dulceața! Adaugă bezele pentru a completa desertul.

20. Sos barbecue și dulceata: poți adăuga dulceața la un sos luat din comerț sau îți poți prepara de la zero sosul barbecue cu dulceata.
21. Mestecă în oală! Pune într-un bol biscuiți pisați sau cu aluat de prăjitură, amestecă și pune compoziția la cuptor. O metodă rapidă de a-ți prepara un desert delicios!
22. Prăjitură în straturi: poți adauga dulceata la aluatul pentru turta dulce sau o poți folosi pentru a prepara o prăjitură în straturi.
23. Toarn-o peste cereale: uită de zahărul brun –îndulcește bolul de cereale sau ovăz cu câteva lingurițe de dulceata.
24. Cornulețe cu dulceata. Te poți gândi la ceva mai gustos?
25. Ciocolată aromată. Amestecă o lingură de dulceata într-un ganache cald de ciocolata și folosește compoziția ca glazură pentru prăjituri. De asemenea, o poți lăsa la frigider până se răcește pentru a o folosi drept umplutură pentru mult iubitele macarons.
26. Fursecuri deosebite. Poți adăuga dulceața în compoziția pentru fursecuri, pentru a le adăuga o notă personală.

Gătitul este o activitate care îți oferă posibilitatea să fii creativ, să experimentezi și să înveți. Iar partea cea mai bună este că rezultatele sunt delicioase! Dacă sugestiile de mai sus ți-au dat frâu liber imaginației arătându-ți în câte moduri inedite poți consuma dulceața, îți vom prezenta în continuare câteva rețete.
Aripioare de pui cu glazura de merisoare
Treuie să încerci această rețetă de aripioare dulci și crocante, glazurate cu dulceata de merisoare și note fine de Tabasco picant. Este ideală pentru o seară în care prietenii decid să îți facă o vizită: poți prepara această gustare într-un mod foarte simplu și în cantități mari, astfel încât toți invitații tăi să mănânce pe săturate!

Ingrediente
- Aripioare de pui 500g
- Dulceata de merisoare 60g (4 lingurițe)
- Oțet balsamic 15 ml (1 linguriță)
- Usturoi 1 cățel zdrobit
- Tabasco 30 ml (2 lingurițe)
Preparare
- Încălzește cuptorul la 170°C, cu ventilatorul la 190 °C. Taie aripioarele în bucăți, îndepărtează vârfurile (le poți congela pentru a le folosi la supă).
- Pune aripioarele în tavă și lasă-le la cuptor timp de 40 de minute.
- Între timp, pune restul ingredientelor într-o tigaie de dimensiuni mici și lasă-le la foc redus. Nu uita să piperezi sosul din plin!
- Scoate aripioarele de la cuptor și glazurează-le. Pune-le apoi la cuptor pentru încă 20 de minute sau până când ajungi la rezultatul dorit.
Tarte cu dulceata

O gustare dulce delicioasă, care va fi cu siguranță apreciată de întreaga familie! Puteți umple împreună tartele delicate cu diversele tipuri de dulceata, astfel încât să obții la final o tavă plină de culoare, cu mini-tarte de toate tipurile: căpșuni, afine, caise, zmeură, merisoare.
Ingrediente
- Făină 400g
- Unt 200g, răcit și tăiat cubulețe
- Zahăr 50g
- 2 gălbenușuri
- 1 coajă de portocală rasă
- Dulceata
Preparare
1.Amestecă cele 400 g de făină cu untul rece tăiat cubulețe într-un robot de bucătărie. Adaugă cele 50g de zahăr și amestecă. Adaugă apoi cele 2 gălbenușuri și coaja rasă de portocală și frământă compoziția până devine cocă (va fi probabil nevoie să adaugi puțină apă).
2. Înfășoară aluatul în folie și lasă-l la răcit. Încălzește cuptorul la 170°C, cu ventilatorul la 190 °C. Întinde coca și dă-le forme rotunde, suficient de mari încât să poți face din ele mini-tartele umplute cu dulceata.
3. Lasă-le la cuptor timp de 15 minute, apoi adaugă cu lingurița dulceata în tarte și pune-le înapoi la copt pentru încă 5 minute. Voilà!
Brioșe cu bezele

Dă gust și culoare petrecerilor cu acest desert delicios preparat în casă! Dulceața și cubulețele de cocos confiat vor face ca brioșele tale sa fie atracția serii!
Ingrediente
- Unt 175g
- Zahăr pudră din trestie de zahăr 175g
- Zahăr pudră 175g
- Extract de vanilie 15ml
- Ouă 9
- Făină 175g
- Praf de copt 15g (1 linguriță)
- Lapte 150ml
- Dulceata (de orice tip) 170g
- Cocos confiat 85g
Preparare
- Încălzește cuptorul la 160°C cu ventilatorul la 180 °C și pune la încălzit 12 forme de brioșe.
- Amestecă cele 175g de unt, 175g de zahăr pudră de trestie și 15ml de extract de vanilie până când compoziție devine pufoasă și are o culoare deschisă.
- Bate 1 ou, apoi cele 4 gălbenușuri, amestecă făina, apoi praful de copt și în final cei 150ml de lapte. Amestecă până când compoziția devine moale. Împarte aluatul în trei. Ia două treimi din el și distribuie compoziția în mod egal în forme, apoi toarnă câte o linguriță de dulceata în fiecare formă. Folosește aluatul rămas ca să acoperi dulceața, distribuind uniform compoziția rămasă. Uniformizează până când dulceața este ascunsă cu totul de compoziție. Pune la copt timp de 20 de miute, apoi lasă brioșele la să se răcească timp de câteva minute, după care mută-le pe o foaie de copt.
- Scade temperatura cuptorului la 90°C și 110°C pentru ventilator. Bate 4 albușuri de ou și în timp ce amesteci adaugă treptat cele 175°C de zahăr pudră.
- Bate noua compoziție până când se îngroașă, apoi adaugă cele 85g de cocos confiat și și toarnă totul deasupra fiecărei brioșe.
- Pune din nou brioșele la copt pentru 30 de minute, apoi lasă-le la răcit. Acum sunt gata să fie servite!
Somon la cuptor cu dulceata de roșii și ghimbir

Somonul cu crustă crocantă, cu dulceata ușor picantă de roșii și ghimbir este un preparat deosebit, sauvors și dietetic. Poate fi servit la cina sau la prânz, și cu siguranță va fi pe gustul tuturor!
Ingrediente
- Ulei de masline
- Ghimbir roșu 15g (3 lingurițe), tăiat mărunt
- Usturoi 1 cățel, tăiat
- Oțet de mere 30ml (2 lingurițe)
- Chimen 7g
- Scorțișoară măcinată 7g
- Zahăr 15g
- Roșii decojite 400g (o cutie)
- File de somon 4 bucăți de aproximativ 100g fiecare
- Foi de plăcintă 4 foi
Preparare
- Încălzește cuptorul la 180°C, cu ventilatorul la 200°C. Pune tava în cuptor. Încălzește o linguriță de ulei de măsline într-o tigaie mare, apoi adaugă ghimbirul și usturoiul și călește toată compoziția până când capătă o culoare aurie. Adaugă oțetul, condimentele și roșiile. Amestecă și apoi lasă la fiert timp de 15 minute, sau până când compoziția se îngroașă. Oprește focul.
- În timp ce sosul se află pe foc, condimentează somonul și taie în jumătate, pe verticală, foile de plăcintă. Unge foile de plăcintă cu ulei de măsline, înfășoară în ele bucățile de somon și apoi unge-le din nou cu ulei de măsline și așează-le în tavă, pe o parte. Lasă-le la cuptor timp de 15-20 de minute, sau până când capătă o culoare aurie.
Fursecuri cu dulceata

Aceste fursecuri cu unt de arahide și cu un strop de dulceata deasupra sunt o gustare clasică, simplă și foarte savuroasă. Au cel mai bun gust atunci când sunt proaspete!
Ingrediente
- Unt de arahide: 100g și 45g pentru a pune pe deasupra
- Zahăr pudră de trestie 100g
- Extract de vanilie 15g (1 linguriță)
- Praf de copt – un vârf
- Dulceata fără semințe
Preparare
- Încălzește cuptorul la 160°C și ventilatorul la 180°C. Folosește blender-ul pentru a amesteca untul de arahide, ouăle, zahărul și vanilia până când totul devin o pastă uniformă. Adaugă făina, praful de copt și un vârf de sare și frământă copoziția într-o formă rotundă. Fă apoi 30 de bile de aluat de mărimea unei nuci și împunge-le pe toate cu degetul în mijloc. Așeză-le apoi pe foaia de copt pe care ai presărat înainte praful de copt. Adaugă 4g de unt de arahide în scobitura pe are ai făcut-o în fursecuri, amestecă dulceața pentru a o face mai fluidă și toarn-o peste untul de arahide, până când umpli fiecare fursec.
- Pune-le la copt timp de 8-10 minute, până cât fursecurile par că au devneit crocante. Lasă-le timp de câteva minute pe foaia de copt, pentru a se răci, înainte de a le muta din tavă. Somonul în crustă este acum gata să fie consumat!
Sperăm că ai fost plăcut surprins să vezi cât de complexe și creative sunt modurile în care poti consuma un aliment atât de obișnuit precum dulceața! De asemenea, sperăm că vei încerca în bucătărie câteva dintre rețetele prezentate! Poftă bună!