Alimentație sănătoasă Hrănim Zen-ul sănătos Uncategorized

Rețete delicioase de post și sfaturi – tot ce trebuie să știi despre alimentația sănătoasă în această perioadă

În această perioadă, ne aflăm la jumătatea postului și unii dintre noi avem nevoie de mai multă inspirație pentru viitoare mese. Cu semnificații aparte pentru fiecare, perioada de post vine la pachet cu o provocare pentru mulți dintre noi atunci când încercăm să răspundem la întrebare: Ce mai mâncăm în post?

Iată câteva rețete delicioase și sănătoase de post:

Tocăniță picantă de năut

Dacă ești un fan al mâncărurilor gătite și al tocănițelor făcute de părinți și bunici, te poți bucura de ele chiar și în perioada de post! Noi îți propunem o tocăniță de năut inedită și delicioasă, ușor picantă!

Ingrediente

  • 1 conservă de năut
  • 1 conservă de roșii
  • 1 morcov
  • 1 bucată de țelină
  • 1 ardei capia
  • 1 dovlecel
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei iute
  • 1 lingură de ulei
  • Sare, piper
  • Pătrunjel

Mod de preparare

Curăță și spală legumele. Taie cubulețe morcovul, țelina, ardeiul capia și dovlecelul și pune-le într-o oală încăpătoare, cu o lingură de ulei la alegere (recomandăm unul dintre uleiurile enumerate mai sus). Toacă mărunt ardeiul iute și adaugă-l peste celelalte ingrediente. Poți renunța la el dacă nu dorești ca tocănița să fie picantă.

Călește ingredientele până încep să se înmoaie. Adaugă roșiile din conservă, apă, și dă compoziția în clocot. Apoi adaugă năutul bine scurs, completează cu apă și lasă compoziția să fiarbă la foc mic, până când sosul scade și legumele sunt bine scurse. La final, presară pe deasupra pătrunjelul tăiat mărunt. Tocănița ta de năut este gata!

Vinete umplute cu soia

Un preparat simplu, sățios și gustos!

  • 1 vanată mare
  • 100gr cuburi de soia
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapa
  • 1 linguriță de sos de soia

Mod de preparare

Taie vânăta pe lungime și scobește-i miezul cu o lingură. Presară sare peste miezul rămas și în interiorul scobit al vinetei. Pune cuburile de soia la fiert in apă cu sare și lasă-le până devin moi. După ce s-au fiert, scoate cuburile folosind o sită și lasă-le la scurs.

 Călește ceapa în ulei până devine translucidă, adaugă ardeii tăiați și miezul tăiat de la vânătă. Adaugă o lingură de sos de soia și la final pune în tigaie și cuburile de soia. Lasă-le pe foc câteva minute. Umple jumătățile de vinete cu amestecul obținut și lasă-le la cuptor timp de 30 de minute la 180 °C. La poți stropi cu ulei de măsline pentru un plus de gust. Voilà!

Supă cremă de legume

Niciun meniu nu este complet fără supă sau ciorbă. De aceea, noi îți propunem unul dintre cele mai îndrăgite preparate! Supa cremă de legume nu este doar gustoasă și ușor de preparat, ci și extrem de nutritivă!

foto: pixabay

Ingrediente

  • 1 telina
  • 1 pastarnac
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • 1 ardei gras
  • 2 cepe
  • sare, piper

Mod de preparare

Curăță legumele, spală-le și taie-le cubulețe. Sărează-le după gust și pune-le într-o oală încăpătoare. Adaugă șapă astfel încât să acoperi legumele. Fierbe ingredientele la foc mic până când legumele sunt bine fierte și apa a scăzul la jumătate. Dacă apa scade prea mult, completează în timpul fierberii cu apă fierbinte. Folosește blenderul pentru a amesteca ingredietele într-o compoziție omogenă, pe care să o treci apoi printr-o sită fină. Supa este gata! Îți recomandăm să o consumi cu crutoane cu usturoi și pătrunjel. Un adevărat deliciu!

Pe lângă inspirație și câteva rețete delicioase pentru această perioadă, continuăm să răspundem și la alte întrebări importante: “Cum putem mânca sănătos în timpul postului?“, cu sfaturi clare și ușor de reținut:

  • Adoptă o dietă bazată predominant pe fructe și legume. Pâinea, pastele și alte produse cu un conținut ridicat de carbohidrați nu trebuie să lipsească, însă trebuie consumate cu măsură!
  • Prepară-ți legumele la cuptor: vinete, zucchini, conopidă, carofi. Oricât ar fi de greu, nu consuma alimente prăjite în ulei. Mai ales cartofi prăjiți!
  • Dacă vrei să mănânci falafel, prepară-l de asemenea la cuptor.
  • Asigură-te că îți iei aportul zilnic de proteine, pentru a preveni pierderea masei musculare. Iată câteva alimente ușor de preparat, cu un conținut bogat în proteine: năut, linte, fasole alba, fasole roșie, spanac, soia. Cea mai bună sursă de proteină vegetală sunt ciupercile!
  • Pe lângă proteine, în timpul postului avem nevoie de un aport sporit de vitamina A, D și Omega 3.
  • Rețetele vegetariene sunt, de obicei, foarte sănătoase, au un nivel scăzut de colesterol și grăsimi saturate. Iar dacă nu consumi preparate vegetariene de obicei, acum ai ocazia să descoperi noi rețete și arome deosebite!
  • Adaugă o savoare aparte perioadei de post preparându-ți salate cu ingrediete exotice, cu fructe tropicale, legume și nuci.
  • Dă frâu liber creativității culinare! Folosește soia pentru a obține preparate delicioase: burgeri cu chiftele de soia, supă miso, salate cu tofu și, ca gustare, nuci de soia! Soia este o sursa importanta de antioxidanti, reduce colesterolul, este benefica pentru sanatate sistemului cardiovascular și fortifică sistemul imunitar.
foto: unsplash
  • Gustările dintre mese sunt importante: pregătește-ți câteva gustări simple și sățioase pentru zilele de post.
  • Dacă ai nevoie de gustări sănătoase, cu un conținut bogat în proteine, încearcă să consumi erdamame (boabe tinere de soia) sau nuci de soia.
  • Nucile și semințele nesărate (cum ar fi cele de floarea soarelui sau de chia) sunt o gustare excelentă, plina de proteine si grasimi sanatoase. Le poți adăuga de asemenea la salate.
  • În cazul în care faci sport sau ai o viața activă, îți poți menține nivelul de energie în timpul postului prin băuturi proteice pe bază de soia. Batoanele proteice pot avea același efect, dar ai grijă să nu conțină ingrediente de origine animală.

Cel mai important aspect de care trebuie sa ții cont în această perioadă de post este regimul alimentar echilibrat. Cum anumite alimente nu mai pot face parte din dieta ta zilnică, este important să consumi alte preparate sau suplimente alimentare care să îți aducă același aport nutritiv.

Se poate: o dietă echilibrată în timpul postului! Cum?

Încearcă să consumi zilnic două sau trei dintre următoarele alimente: 40g de semințe de chia măcinate sau 80g nemăcinate, 170g de tofu, 150g de frunze de napi, 200g frunze de muștar, 250g de varză kale, 340g de sfeclă, 350g de broccoli, 560g de năsturel, 560g de gulie. De asemenea, ia o capsulă de citrat de calciu după fiecare masă. Fii atent: măsurile indicate se referă la volumul de după preparare.

foto: pixabay

Fiecare aliment prezentat mai sus conține aproximativ aceeași cantitate de calciu ca un pahar cu lapte, iar suplimentele alimentare îți va da un plus de energie atunci când nu vei reuși să îți iei aportul nutritiv doar din alimente. Dacă nu reușești să ai o dietă echilibrată doar cu preparatele enumerate mai sus, suplimentele alimentare îți pot chiar asigura întregul aport de calciu. Pentru a te asigura că organismul tău îl asiminează în totalitate, distribuie-ți în mod egal sursele de calciu la fiecare masă. Legumele enumerate mai sus îți vor crește nevoia de iod, un element esențial pentru sănătatea tiroidei.

Dacă regimul tău alimentar din perioada de post se bazează predominant pe fructe și legume, asigură-ți aportul de iod din fulgi de porumb sau ovăz, alge, sare de mare rafinată sau suplimente cu iod care să îți furnizeze între 200 și 1000 micrograme pe zi. Dacă suferi de tiroidită, îți recomandăm să reduci porția de legume crucifere la 150-160g de legume preparate pe zi și să te axezi mai mult pe alte sursele de calciu.

Consumă cel puțin 150g de legume verzi pe zi. Sunt recomandate legumele de culoare verde închis, cum ar fi broccoli, varză kale, spanac, frunze de viță, frunze de muștar și orice alte legume care întrunesc acest criteriu. Pe de altă parte, este indicat să evităm legumele de culoare verde deschis cum ar fi lăptuca sau ardeiul verde. În acest mod îi asiguri organismului tău necesarul de vitamină A și K. Nu uita că o parte dintre aceste legume sunt recomandate ca sursă de calciu, iar altele nu. Dacă ți-ai luat deja aportul de calciu din seminte de chia, tofu sau suplimente alimentare, vei avea în continuare nevoie de legume verzi. Poți alege orice îți place de pe această listă, inclusiv spanacul și frunzele de viță, însă acestea nu îi vor fruniza suficient calciu organismului tău, și va fi nevoie să consumi alte alimente.

Îți poți completa nevoile calorice făcând preparate gustoase din următoarele alimente: tuberculi (cartofi, igname, cartofi dulci, manioc sau taro), din cereale integrale, nuci, alune, semințe și diverse alte fructe.

foto: unsplash

Ajută-ți organismul!

Dacă ai posibilitatea, prepară prin fierbere, fermentare sau germinare  leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele. În acest mod le vei crește conținutul de vitamine și organismul tău va absorbi mineralele mult mai ușor. Desigur, este recomandată să consumi constant astfel de preparate, dar din cauza restricțiilor din perioada de post, echilibrul alimentar devine mult mai important.

Consumă la fiecare masă alimente care ajută digestia, cum ar fi: ghimbir, legume fermentate, kombucha, oțet de mere si suplimente alimentare pentru enzimele digestive. Acest principiu funcționează la fel atât în perioada de post, cât și în restul timpului. Însă cel mai probabil în timpul postului vei consuma, spre exemplu, mai multă fasole. Fasolea se digeră mai greu, iar în cazul acesta ar trebui să te asiguri că iei suplimente alimentare pentru enzime, astfel încât să contribui la descompunerea substanțelor greu de digerat pe care le conține fasolea.

Post fără kilograme în plus! Descoperă ce NU trebuie să faci

Redu consumul de alcool, ulei, bomboane și deserturi. Pentru a menține un regim alimentar echilibrat în perioada de post, încearcă să nu consumi băuturi alcoolice sau preparate prăjite în ulei – măcar în timpul săptămânii – și asigură-te că dulciurile pe care le mănânci nu depășesc 5-10% din alimentele pe care le consumi. Toate aceste alimente au un aport caloric crescut, însă conțin foarte puține proteine, sau chiar deloc, iar valoarea lor nutritivă este foarte scăzută. Dacă înlocuiești mesele principale sau gustările cu dulciuri, va fi dificil pentru organismul tău să își atingă obiectivul nutritiv, iar silueta ta va avea de asemenea de suferit.

Alcoolul este un alt element care îți poate ”răpi” o parte din porția zilnică de calorii, proteine, zinc și vitamina A. Evită uleiul de floarea soarelui, de șofran, porumb, bumbac sau soia. Poți folosi ulei de măsline sau cocos, ulei de macadamia, avocado sau palmier roșu. Uleiul de palmier roșu are un conținut nutritiv bogat, motiv pentru care este recomandat să îl folosești cu măsură. Spre exemplu, păstrează-l pentru ocaziile speciale sau pentru mesele de răsfăț din weekend!

foto: unsplash

Perioada de post este plina de noi provocari, însă aduce totodată numeroase beneficii spirituale și efecte pozitive asupra sănătății fizice! Bucură-te de ele!

1 thought on “Rețete delicioase de post și sfaturi – tot ce trebuie să știi despre alimentația sănătoasă în această perioadă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *