Alimentație sănătoasă Produse organice HelloBio

11 beneficii dovedite ale uleiului de măsline

Este oficial: Uleiul de măsline – în special cel extravirgin – are multe beneficii asupra sănătății. O afirmație cu care mulți experți sunt de acord! Mai ales că există nenumărate studii și cercetări științice realizate de-a lungul anilor, care, în final, au confirmat nenumăratele beneficii de care se bucură cei care consumă constant uleiul de măsline extravirgin.

Iată 11 dintre ele:

Uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi monosaturate sănătoase

Uleiul de măsline este uleiul natural extras din măsline, fructul măslinului.

Aproximativ 14% din ulei reprezintă grăsime saturată , în timp ce 11% reprezintă grăsime polinesaturată, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3.

Însă acidul gras predominant din uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care, conform studiilor, reduce inflamația și poate avea chiar efecte benefice asupra genelor legate de cancer .

Grăsimile monosaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la căldură ridicată, astfel uleiul de măsline extravirgin este o alegere sănătoasă pentru gătit .

Conține cantități mari de antioxidanți

foto: canva

Uleiul de măsline extravirgin este foarte hrănitor. Pe lângă acizii grași benefici, mai conține și cantități modeste de vitamina E și K.

Uleiul de măsline este, de asemenea, încărcat cu antioxidanți puternici. Acești antioxidanți sunt importanți pentru că pot reduce riscul bolilor cronice.

De asemenea, aceștia luptă împotriva inflamației și te pot ajuta să-și protejezi colesterolul din sânge de oxidare – două beneficii care pot reduce riscul de apariție a bolilor de inimă.

Uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatoare puternice

Se consideră că inflamația cronică reprezintă una dintre principalele cauze care declanșează numeroase boli, precum boli de inimă, cancer, sindrom metabolic, diabet de tip 2, boala Alzheimer, artrită și chiar obezitate.

Uleiul de măsline extravirgin poate reduce inflamația, care poate fi unul dintre principalele beneficiile asupra sănătății.

Principalele efecte antiinflamatorii sunt ajutate de antioxidanți. Printre acestea se numără oleocantalul, care s-a dovedit că funcționează ca ibuprofenul, un popular medicament antiinflamator.

Unii oameni de știință estimează că oleocantalul în 50 ml (aproximativ 3,4 linguri) de ulei de măsline extravirgin are efecte similare cu cele ale 10% din doza de ibuprofen pentru adulți pentru ameliorarea durerii.

De asemenea, cercetările sugerează că acidul oleic, principalul acid gras din uleiul de măsline, poate reduce nivelurile de markeri inflamatorii importanți precum proteina C-reactivă (CRP) .

Uleiul de măsline poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

foto: canva

Accidentul vascular cerebral este cauzat de o perturbare a fluxului sanguin la creier, fie din cauza unui cheag de sânge sau sângerare.

În țările dezvoltate, accidentul vascular cerebral este a doua cauză cea mai frecventă de deces, după bolile de inimă.

Relația dintre uleiul de măsline și riscul de accident vascular cerebral a fost studiată pe scară largă. O revizuire vastă a studiilor efectuate pe un eșantion de peste 840. 000 de persoane a constatat că uleiul de măsline a fost singura sursă de grăsimi mononesaturate asociată cu un risc redus de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Într-o altă revizuire la care au participat 140.000 de persoane, persoanele care au consumat ulei de măsline aveau un risc mult mai scăzut de accident vascular cerebral decât cele care nu au consumat.

Uleiul de măsline protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Boala cardiovasculară este cea mai frecventă cauze de deces din lume. Studiile observaționale arată că bolile cardiovasculare sunt mai puțin comune în țările mediteraneene. Acest lucru a condus la cercetări ample privind dieta mediteraneană, care s-a dovedit că reduce semnificativ riscul bolilor cardiovasculare .

Uleiul de măsline extravirgin este unul din ingredientele cheie ale acestei diete, protejând împotriva bolilor de inimă în mai multe moduri.

Reduce inflamația, protejează colesterolul „rău” de oxidare, îmbunătățește mucoasa vaselor de sânge și poate ajuta la prevenirea coagulării excesive a sângelui.

De asemenea, s-a dovedit că reduce tensiunea arterială, care este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru bolile cardiovasculară și deces prematur. Într-un alt studiu, uleiul de măsline a redus necesarul de medicamente pentru tensiunea arterială cu 48% .

Zeci – dacă nu chiar sute – de studii efectuate pe animale și pe oameni au arătat că uleiul de măsline extravirgin are beneficii importante pentru inimă.

Dacă ai boli de inimă, un istoric de boli de inimă în familie sau orice alt factor major de risc, ar trebui să incluzi mai mult ulei de măsline extravirgin în dieta ta.

Uleiul de măsline nu este asociat cu creșterea în greutate și obezitatea

foto: canva

Consumul de cantități excesive de grăsimi determină creșterea în greutate. Cu toate acestea, numeroase studii au corelat dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, cu efecte favorabile asupra greutății corporale.

Într-un studiu efectuat pe o perioadă de 30 de luni, la care au participat 7.000 de studenți spanioli, consumul de ulei de măsline nu a fost legat de creșterea în greutate.

În plus, în urma unui studiu efectuat pe o perioadă de trei ani, la care au participat 187 de persoane, s-a constatat că o dietă bogată în ulei de măsline a fost legată de creșterea nivelului de antioxidanți din sânge, precum și de scăderea în greutate .

Uleiul de măsline poate lupta împotriva bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume. O caracteristică a bolii Alzheimer este o acumulare de amestecuri proteice numite plăci de beta-amiloide în anumite celule din creier.

În urma unui studiu efectuat pe șoareci, s-a observat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la curățarea acestor plăci. În plus, un studiu efectuat pe oameni a arătat că o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline a îmbunătățit funcția creierului.

Sunt încă necesare mai multe cercetări privind impactul uleiului de măsline asupra bolii Alzheimer dar rezultatele de până acum sunt promițătoare.

Antioxidanții din uleiul de măsline au proprietăți anti-cancer

foto: canva

Oamenii care trăiesc în țările mediteraneene au un risc destul de mic de a se îmbolnăvi de cancer, iar cercetătorii consideră că acest lucru se datorează uleiul de măsline.

Antioxidanții din uleiul de măsline pot reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, care reprezintă un factor care declanșează cancerului.

Multe studii efectuate în laborator demonstrează că substanțele din uleiul de măsline pot combate celulele canceroase. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă uleiul de măsline reduce riscul de cancer.

Uleiul de măsline reduce riscul apariției diabetului de tip 2

Uleiul de măsline luptă împotriva diabetului de tip 2. Mai multe studii au asociat uleiul de măsline cu efecte benefice asupra glicemiei și sensibilității la insulină.

Un studiu clinic randomizat, la care au participat 418 de persoane sănătoase, a confirmat recent efectele de protecție ale uleiului de măsline.

În acest studiu, o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline a redus riscul de diabet de tip 2 cu peste 40%.

Uleiul de măsline poate ajuta la tratarea artritei reumatoide

foto: pixabey

Artrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin articulații deformate și dureroase. Deși cauza exactă nu este bine înțeleasă, aceasta implică faptul că sistemul imunitar atacă accidental celulele normale.

Suplimentele cu ulei de măsline par să îmbunătățească markerii inflamatorii și să reducă stresul oxidativ la persoanele cu artrită reumatoidă.

Uleiul de măsline pare deosebit de benefic atunci când este combinat cu ulei de pește, o sursă de acizi grași omega-3 antiinflamatori.

Într-un studiu, s-a demonstrat că uleiul de măsline și de pește a îmbunătățit semnificativ puterea strângerii mâinii, durerea articulară și înțepenirea de dimineața la persoanele cu artrită reumatoidă.

Uleiul de măsline are proprietăți antibacteriene

Uleiul de măsline conține multe substanțe nutritive care pot inhiba sau ucide bacteriile dăunătoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și poate provoca ulcer de stomac și cancer de stomac.

Studiile efectuate în laborator au arătat că uleiul de măsline extravirgin combate opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei rezistente la antibiotice.

În urma unui studiu efectuat pe oameni, s-a demonstrat că 30 de grame de ulei de măsline extravirgin, consumat zilnic, poate elimina infecția cu Helicobacter pylori la 10-40% dintre oameni în cât mai puțin de două săptămâni.

Asigură-te că achiziționezi tipul corect

Achiziționarea uleiului de măsline potrivit este extrem de importantă. Uleiul de măsline extravirgin păstrează unii dintre antioxidanții și compușii bioactivi din măsline.

Cu toate acestea, există o mulțime de fraude pe piața uleiului de măsline, deoarece multe uleiuri care au eticheta „extravirgin” au fost diluate cu alte uleiuri rafinate.

Prin urmare, examinează cu atenție etichetele pentru a te asigura că obțineți ulei de măsline extravirgin adevărat. Întotdeauna trebuie să citești cu atenție lista de ingrediente și să verifici certificatul de calitate.

Pe HelloBio.ro îți oferim ulei de măsline extravirgin din Grecia, de cea mai bună calitate, ale căror ingrediente sunt organice.

Uleiul de măsline extravirgin Lianos

Încercă uleiul de măsline extravirgin Lianos, un produs exceptional, de pe pamant grecesc, care te va duce cu gandul la vacante insorite si mancaruri delicioase si sanatoase. Produsul este obtinut prin presare la rece. Un ulei de masline aromat, placut, cu o savoare echilibrata care atinge toate cerintele unui produs organic, curat, de cea mai buna calitate! Poate fi consumat raw sau gatit. 

Uleiul de măsline extravirgin Elasion

Ulei de masline extravirgin Elasion este obtinut prin presare la rece, din masline de calitate superioara!  O aroma intensa, fructata, ce te duce instant pe Insula Indragostitilor de Viata, asa cum deseori este descrisa Creta. Specialistii explica: cu cat uleiul de masline extravirgin este mai aromat, cu atat are mai multi antioxidanti. Micul secret care ajuta oamenii cu diete mediteraneene sa se bucure de longevitate si sanatate mai mult timp.

La sfârșitul zilei, uleiul de măsline extravirgin de calitate este incredibil de sănătos. Datorită antioxidanților săi puternici, ajută inima, creierul, articulațiile și are alte numeroase beneficii. În aceste condiții, am putea spune că acest ulei extraordinar este cea mai sănătoasă grăsime de pe planetă?

Surse:

4 thoughts on “11 beneficii dovedite ale uleiului de măsline”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *