Produse organice HelloBio

De ce este cușcușul unul dintre alimentele preferate ale francezilor?

Surpriză! Unul dintre preparatele preferate ale francezilor este departe de bucătăria franțuzească tradițională, ba din contră, vine tocmai din Africa de Nord. Dar ce a făcut cușcușul ca să aibă un asemenea succes?

Printre felurile de mâncare preferate ale francezilor, regăsim, evident, lucruri destul de tradiționale. Piept de rață, cotlet de vită, racletă, vită bourguignon sau blanquette. Totuși, potrivit unui sondaj, cuscusul se regăsește și el în top 10. Care este explicația? Haide să aflăm.

Cușcuș, un preparat lejer cu un gust venit de departe

De câțiva ani, francezii preferă mâncarea străină, fie că este vorba de sushi japonez, pizza italienească  sau burgeri americani. Deci, nu-i de mirare să vedem cum se furișează și cușcușul în listă, mai ales că rețeta este relativ simplă de făcut. Griș, legume (napi, morcovi, ceapă, dovlecel, roșii, năut), carne sau pește și în special, condimente pentru a obține o mâncare gustoasă și voilà!  Odată ce ți-ai intrat în mână, rețeta este ușor de preparat.

Însă, în ciuda simplității sale, cușcușul este, datorită condimentelor sale, felul de mâncare care îți va purta papilele gustative într-o călătorie aparte. Departe de mâncărurile pline de sos, tipice franțuzești, aici nu vei mai întâlni nici gustul untului, nici cel al smântânii, ci gustul ardeiului dulce, ghimbirului, chimenului, nucșoarei, ba chiar și un pic de scorțișoară.

O rețetă care se adaptează poftelor tale

Un alt aspect care poate explica preferința francezilor pentru cușcuș? Latura sa cameleonică. Iți place carnea roșie? Prepară-l cu vită. Preferi carnea albă? Cu pui merge foarte bine, la fel și cu pește, pentru un gust ușor diferit. Iar pentru vegetarieni, cușcușul este la fel de bun, nu are nevoie de niciun produs de origine animală. Năutul, bogat în proteine, previne carența, iar gătitul în ulei de măsline îl garantează ca fiind 100% vegetarian.

O masă echilibrată

Bucătăria magrebiană nu este recunoscută ca fiind cea mai lejeră, iar partea sățioasă a cușcușului nu îi oferă neapărat reputația de a fi un preparat lejer. Acest lucru nu-l împiedică în niciun fel să fie o mâncare sănătoasă, deoarece este complet echilibrată. De asemenea, conține fibre, vitamine și proteine.

Este parțial gătit în ulei de măsline, de care nu trebuie să abuzăm, astfel încât să ne putem face plinul cu lipide bune. În rest, condimentarea este cel care îi oferă atât de mult gust acestui preparat, așa că nu sta pe gânduri și amestecă condimentele pentru un rezultat care îți face cu ochiul.

Cu cât cușcușul este preparat cu legume de sezon, cu atât mai mult acesta ajută la limitarea impactului ecologic. Un preparat bun pentru papile gustative și bun pentru planetă? Cum să-i reziști?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *