Hrănim Zen-ul sănătos

În autoizolare? Iată 15 lucruri pe care le poți face acasă

Viața culturală din toate orașele a amorțit. Teatrele, muzeele, cluburile și locurile de întâlnire s-au închis. Timpul trece mai lent zilele acestea. Cu toții ne petrecem timpul acasă. Pe lângă televizor sau smartphone, ne putem petrece timpul și în moduri mai utile. Ce ar fi să folosim această stare de urgență în avantajul nostru? Iată 15 sugestii.

foto: UNSPLASH

Toate cărțile pe care nu le-am citit

Nu citim nici măcar jumătate din cărțile pe care le avem pe rafturi. Le lăsăm deoparte sau le amânăm, însă acum te provocăm: alege cinci cărți și evadează în lumi deosebite, fără să fie nevoie să ieși dintre cei patru pereți ai camerei! Recomandă apoi și la prietenii tăi cărțile care ți-au plăcut, pentru a veni și în ajutorul celor care caută acum modalități de a-și petrece timpul liber.

foto: UNSPLASH

Răscolește amintiri

Lumea e într-o situație dificilă. Totul pare că merge tot mai rău. Se vorbește doar despre pandemie. Cum era înainte? Autoizolarea este oportunitatea perfectă pentru a privi fotografiile din albume și a râde împreună cu cei dragi. Este reconfortant și distractiv să răsfoiești albumele cu fotografii și să îți aduci aminte că vor veni multe lucruri bune, odată ce se termină această criză.

foto: UNSPALSH

Autoizolare la domiciliu? E timpul pentru curățenia de primăvară!

Primăvara este în mod tradițional anotimpul în care întreaga casă este curățată. Poți profita de timpul liber din această perioadă pentru a lua pe rând fiecare cameră, dezinfectând și aranjând totul până în ultimul detaliu. Să nu uităm nici de geamuri!

foto: UNSPLASH

Alimentația, sprijin pentru sistemul imunitar

În timpul autoizolării, avem foarte mult timp la dispoziție pentru a ne îngriji de dietă. Iar când lucrezi de acasă, nu guști din gogoșile aduse de colegul tău. Și totuși, nu este bine să începi un regim foarte strict! Este mai bine să te consulți cu medicul tău sau pur si simplu să ai grijă să respecți câteva reguli: legume la fiecare masă; ai grijă cât mănânci și cât efort faci; cerealele consumate să fie integrale și bea multă apă.

foto: UNSPLASH

Ține un jurnal

Într-o situație obișnuită, nu prea ne luăm timp să reflectăm asupra vieții și gândurilor noastre. Ne trezim, mergem la lucru, luăm cina, ne uităm la serial sau citim și ne culcăm. Însă, într-o situație deosebită, precum cea provocată de coronavirus, ne putem opri și ne putem întreba cum ne simțim. Nu degeaba a fost la modă să ții un jurnal – ne poate ajuta să trecem prin viață mai conștienți și să punem ordine în haos. În perioada de autoizolare, un jurnal ne poate ajuta să păstrăm un echilibru și să ne ușurăm sufletul.

foto: UNSPLASH

Aranjează-ți balconul

E puțin ironic: este o pandemie, oamenii se simt rău și sunt speriați, însă soarele începe să strălucească. Deși vremea nu a fost prea favorabilă în ultima săptămână, se anunță temperaturi mai ridicate și cer senin. Starea actuală de autoizolare la domiciliu este o bună oportunitate pentru a ne aranja balconul pentru primăvară și vară. Chiar dacă sperăm ca în 2020 să nu petrecem prea mult timp pe balcon.

foto: UNSPLASH

Renovează, repară, decorează

Un tablou care se sprijină de perete de când a fost cumpărat, o lampă care nu a fost niciodată atârnată perfect dreaptă, măsuța de cafea împânzită de cărți – în fiecare casă există lucruri care nu arată cum ar trebui, dar sunt bune. Ne-ar plăcea să le reparăm sau să le rearanjăm, dar nu avem niciodată timp. Așadar, mai mult timp acasă ar fi folosit de minune pentru a aborda aceste proiecte micuțe de acasă. Iar odată cu venirea primăverii, totul își recapătă strălucirea.

Organizare

Dacă deja ai făcut curat, poți reorganiza casa. Sunt haine și cărți care stau de ani de zile pe rafturi, dar de care nu va mai fi nevoie vreodată. Nici chiar în perioada de autoizolare nu va mai viziona nimeni DVD-uri vechi și nu va mai fi nevoie de un DVD-player. Poți arunca în sfârșit papetărie, haine, ustentile de bucătărie care sunt în plus, ornamente și alte lucruri nefolositoare. Dacă nu e de aruncat, se poate vinde sau dona mai târziu. Dacă așezați toate aceste obiecte în saci sau cutii, ele pot fi depozitate până ce vă puteți descotorosi de ele.

foto: UNSPLASH

Spălat și călcat

De ce să nu speli și să calci cămășile, bluzele, prosoapele, așternuturile? Odată împachetate și așezate ordonat pe rafturi, totul va arăta foarte bine într-o cameră proaspăt curățată și ordonată. Și te vei simți foarte bine.

foto: UNSPLASH

Stop fumatului

Când vă plimbați prin biroul de acasă, în pijamale, și verificați rând pe rând e-mailurile de la șef, pare că orele de muncă nu se mai termină. Fumătorii știu: când fumezi de plictiseală, pierzi numărul țigărilor. La lucru ați fi fumat doar în pauze sau la terminarea programului, împreună cu colegii… însă aceasta poate șansa perfectă! Există opțiuni mai bune de a umple cele cinci minute de pauză. Asadar, aruncați la gunoi țigările și bucurați-vă de o viață mai sănătoasă după această perioadă!

foto: UNSPLASH

Lucrează la un proiect 

Oricine a vrut vreodată să scrie o poveste sau să picteze un peisaj își poate duce la capăt proiectul acum. Sufrageria poate fi transformată cu ușurință într-un studio de scris sau de artă, iar creativitatea nu cunoaște limite.

foto: UNSPLASH

Ia legătura cu rudele

Este momentul să o suni din nou pe mătușa cu care nu ai mai vorbit de mult, pe unchiul bătrân, pe bunici, pe frați, pe nepoti, pe părinți, pe copii. Bineînțeles, în timpul pandemiei, vorbim cu rudele cele mai apropiate, dar sunt și rude pe care le vedem doar de sărbători. Acum este momentul oportun să îi sunăm. Sentimentul de familie ne ajută să trecem mai ușor peste această perioadă.

Gătește

Există o varietate de rețete din jurul lumii. Din această perspectivă, autoizolarea îți oferă șansa de a găti orice îți doriți – sau de a învața să gătești. Supermarketurile sunt deschise, iar posibilitățile sunt nenumărate: curry, friptură și paste – aceste rețete sunt ușor de gătit și au nevoie doar de un bucătar atent și de iubire. Iar aroma care se răspândește în bucătărie după ce gătim ne face să ne simțim în siguranță – un lucru de neprețuit!

Învăță ceva nou

Ei bine, pentru asta ar trebui să îți porniți computerul. Pe YouTube se găsesc tutoriale pe orice temă. Timpul liber poate fi folosit pentru a învața cuvinte noi într-o limbă străină, câteva acorduri noi sau arta meditației. Dacă cea din urmă vă atrage atenția, puteți citi și articolul nostru despre efectele extraordinare pe care meditația ni le oferă.

Pur și simplu nu faceți nimic

Oprește smartphone-ul și computerul și relaxează-te cu adevărat. Nu vorbi cu nimeni, nu te gândi la nimic. E dificil, dar poate că pandemia este și o ocazie bună de a te gândi la lucrurile care contează cu adevărat în viață. Și dacă nu poți face asta, ascultă un podcast bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *