Alimentație sănătoasă Produse organice HelloBio

Hrișca: proprietăți și beneficii

Hrișca este potrivită pentru o dietă fără gluten și conține proprietăți nutritive semnificative, aducând beneficii importante pentru sănătate.

Să facem plinul de vitamine!

Printre mineralele și vitaminele valoroase conținute de hrișcă găsim: fier, magneziu, potasiu, seleniu, zinc, cupru și câteva vitamine B. Acest puternic amestec nutrițional îl face să fie un aliment ideal pentru cele mai friguroase luni ale anului și pentru toate acele situații în care avem nevoie de un surplus de energie.

Magneziul și potasiul sunt implicate în mecanismele de reducere a tensiunii arteriale și pentru buna funcționare a nervilor și mușchilor.

Seleniul, zincul și cuprul sunt oligoelemente care contribuie la buna funcționare a glandei tiroide, reglează insulina și sunt utile în cazul anemiei și inflamațiilor virale și bacteriene.

Vitaminele din grupele A și B – conținute de hrișcă – protejează ochii, mențin pielea sănătoasă, sunt ideale pentru combaterea stresului, stării proaste de spirit, inflamației și mai ales ajută la depășirea oboselii cronice.

Care sunt celelalte beneficii pe care le are hrișca?

Indice glicemic scăzut: cu un indice de 40, hrișca este disponibilă sub formă de pâine, paste, gnocchi sau făină.

Reduce colesterolul: aportul de fitosteroli, combinat cu un stil de viață corect, ajută la menținerea nivelului scăzut de colesterol rău în sânge.

Potrivit pentru diabetici: proprietățile sale au făcut obiectul studiului pentru tratamentul diabetului.

Bogat în fibre și fitosteroli: în 100 gr. hrișcă găsim mai bine de 6 grame de fibre!

Sursă de aminoacizi esențiali: semințele de hrișcă aduc cantități bune de lizină, treonină și triptofan – aminoacizi esențiali pe care organismul nu este în măsură să îi producă în cantități suficiente. De aceea, contribuția de hrișcă este importantă pentru reînnoirea celulară a organismului.

Cum o putem folosi în bucătărie?

Cultivată în principal în Valtellina și în Tirolul de Sud, în zonele montane unde temperatura nu depășește 20°C, hrișca poate fi utilizată în supe, pentru prepararea dulciurilor sau a biscuiților și este disponibil sub formă de boabe, făină, paste și gnocchi.

Făina de hrișcă este folosită mai ales la prepararea de pizzoccheri (un tip de tagliatelle scurte cu verdeață și cartofi cuburi, preparat clasic din Valtellina) și a mămăligii ”taragna”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *