Hrănim Zen-ul sănătos

Probabil îți atingi fața de 16 ori pe oră: iată cum să te oprești

Atingerea feței poate crește semnificativ riscul infecției cu virusurile gripei și răcelii și cu noul coronavirus. Ochii și gura sunt zone în care virusurile îți pot pătrunde cu ușurință în corp. Studiile au descoperit că oamenii îți ating fețele de mai mult de 16 ori într-o oră. Ne atingem fețele atât de des încât șansele de a contamina din nou mâinile între spălatul acestora sunt extrem de mari. Experții declară că purtarea mănușilor ajută la renunțarea acestui obicei de a-ți atinge frecvent fața.

Atingerea feței în vreme de coronavirus

Cu toți o facem. Ne atingem fețele de nenumărate ori în fiecare zi. Senzația de mâncărime nazală, ochi obosiți, ștergerea gurii cu dosul palmei sunt lucrurile pe care le facem fără să stăm pe gânduri.

Cu toate acestea, atingerea feței poate crește semnificativ riscul de infecție cu virusurile gripei și răcelii, dar mai ales cu noul coronavirus. Gura și ochii sunt zonele în care virusurile pot pătrunde cel mai ușor în corp și este suficient să le atingi cu un deget care transportă deja o infecție.

Există două moduri de a transmite o infecție

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), noul coronavirus, numit și SARS-CoV-2, este transmis de la o persoană la alta, ca multe alte infecții respiratorii.

Transmiterea include picăturile respiratorii provocate de un strănut, care sunt inhalate de persoanele din jur și care ajung în plămânii acestora. De asemenea, transmiterea se face prin atingerea unei suprafețe contaminate cu virusul și atingerea ochilor sau gurii cu mâna cu care ai atins suprafața.

Deși putem evita cu ușurință să fim în preajma cuiva care este bolnav sau să luăm măsuri de precauție împotriva virusurilor transmise în aer prin folosirea unei măști, este imposibil să nu intrăm în contact cu virusul atunci când acesta se află pe o suprafață.

Ne atingem fețele tot timpul

Oamenii de știință care cercetează acest comportament constată că oamenii își ating fețele tot timpul. Într-un studiu realizat în anul 2008, 10 subiecți au fost observați individual într-un mediu de birou timp de 3 ore. Cercetătorii au descoperit că și-au atins fețele, în medie, de 16 ori pe oră.

Un alt studiu realizat în anul 2015, la care au participat 26 de studenți la medicină la o universitate din Australia, a constat că aceștia și-au atins fețele de 23 de ori pe oră. Aproape jumătate din atingerile feței au implicat gura, nasul sau ochii, acestea fiind cele mai ușoare căi pentru transmiterea virusurilor și bacteriilor în corpul nostru.

S-a demonstrat că și specialiștii din domeniul medical, care ar trebui să cunoască mai bine riscurile, și-au atins fețele, în medie, de 19 ori în 2 ore, chiar dacă erau inconsecvenți cu privire la respectarea igienei mâinilor.

Când lucrează activ, oamenii își vor mișca adesea piciorul, se vor juca cu părul sau în aceste cazuri, îți vor atinge fețele. Cu siguranță ajută să știi când ești mai vulnerabil la astfel de activități și să încerci să fii conștient, în timpul unei ședințe sau în timpul unui apel telefonic sau când lucrezi.

Spălatul pe mâini este răspunsul

Cea mai importantă măsură de precauție: spălatul mai des pe mâini, timp de cel puțin 20 de secunde. Dar dacă acest lucru ne poate fi de folos doar dacă evităm să ne atingem fețele, mai ales că nu există nicio modalitate de a ști că am contactat un mic virus, potențial mortal.

Conform CDC, spălatul eficient pe mâini constă în cinci pași simpli:

 • umezește mâinile
 • aplică săpun până face spumă
 • freacă bine
 • clătește
 • usucă

Cu toate acestea, ne atingem fețele atât de des încât șansele de recontaminare a mâinilor noastre între spălatul pe mâini sunt extrem de mari. Este suficient să atingem mânerul ușii sau o suprafață similară și suntem din nou în pericol de infecție.

Un inel, bijuterii sau chiar o bandă elastică în jurul încheieturii poate servi ca o atenționare pentru a crește conștientizarea mâinilor și, în mod ideal, pentru a-ți aminti să nu-ți atingi fața. Totuși, ceva trebuie să se schimbe, pentru a încuraja un comportament diferit și controlat.

Este un obicei la care poți renunța

Psihologii recomandă următoarele lucruri pentru a evita atingerea feței în timpul focarului de coronavirus.

 • Gândește-te la ceea ce vrei să faci și încearcă să-ți ții mâinile departe de față. Doar o pauză scurtă te poate ajuta să fii mai conștient de ceea ce faci cu mâinile tale.
 • De asemenea, este util să ai atenționări precum bilețele post-it în casă sau la birou, astfel încât să le poți vedea și să-ți amintești că trebuie să-ți ții mâinile departe de față.
 • Ține-ți mâinile ocupate. Dacă stai acasă la televizor, încearcă să împachetezi haine, să sortezi e-mailuri sau, pur și simplu, să ai mereu ceva în mâini.
 • Folosește un dezinfectant de mâini parfumat sau un săpun parfumat pentru a-ți reaminti să-ți ții mâinile departe de față. Mirosul îți va atrage atenția asupra mișcării mâinilor tale.
 • Dacă ești într-o ședință sau într-o sală, ține-ți mâinile în poală.
 • În cele din urmă, dacă știi că obișnuiești să-ți atingi fața, ar trebui să porți mănuși. Poți purta mănuși atunci când ești în public și este probabil să fii expus virusului prin atingerea suprafețelor. Apoi, când ajungi la destinație, trebuie să-ți scoți mănușile. Poate fi neobișnuit, dar purtarea mănușilor acasă te poate ajuta să renunți la obiceiul de a-ți atinge fața.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *