Alimentație sănătoasă Produse organice HelloBio

Începi o cură de detoxifiere? Trebuie să consumi aceste 5 alimente

Ți-ai propus să începi o cură de detoxifiere, pentru a elimina toxinele acumulate în ultima perioada? Include în meniul tău alimente cu proprități importante în acest sens. Chiar dacă, în mod normal, corpul tău este capabil să elimine singur toxinele, în perioadele de stres, oboseală sau în urma exceselor, detofixierea poate fi un impuls excelent. O astfel de cură permite purificarea organismul pentru a-l încărca cu o nouă doză de energie.

Iată cele 5 alimente care te vor ajuta într-o cură de detoxifiere:

Lămâia

Pentru ce este bun acest aliment?

  • Linia abdominală:  lămâia curăță corpul și te ajută să digeri ușor lipidele, elimină toxinele din organism și nu este deloc calorică.
  • Organism: bogată în vitamina C și cu mulți antioxidanți naturali, lămâia stimulează sistemul imunitar. Este un excelent antiseptic, antibiotic și antiviral, perfect pentru tratarea răcelilor și a durerilor de gât.
  • Păr: lămâia îți va lumina părul, îl va face să strălucească și îi va oferi volum. Aceasta acționează și la nivelul scalpului, micșorând celulele și împiedicând astfel apariția mătreții.
  • Piele: antioxidanții din lămâie, aliați ai vitaminei C, curăță pielea în profunzime distrugând bacteriile rele. Ajută în reducerea petelor maro de pe piele și acționează împotriva îmbătrânirii.
  • Ficat: lămâia stimulează producerea de bilă și elimină toxinele rele prezente în ficat.
  • Cancer: bogată în antioxidanți, lămâia previne apariția anumitor tipuri de cancer.
  •  Casă: sucul de lămâie este eficient în combaterea murdăriei și în special împotriva petelor de pe obiectele din aluminiu sau cupru.
foto: UNSPLASH

Cum o consumăm?

În limonadă sau în unele sucuri pe care le poți consuma când începi o cură de detoxifiere. De asemenea, limonada este un bun derivat pentru hidratare. Adaugă 50 de grame de zahăr la 2 litri de apă și 2 lămâi și gata! O rețetă de casă, ușoară și delicioasă.

Cu puțin ulei de măsline, lămâia poate înlocui vinegreta pentru salată, fiind astfel mai puțin gras, dar mai sănătos și mult mai bun la gust. Sucul proaspăt de lămâie merge perfect cu preparatele pe bază de pește. Nu trebuie adăugată în vreun sos, ci servită ca atare.

Avocado

Pentru ce este bun acest aliment?

  • Antioxidanți: avocado conține carotenoizi care funcționează precum antioxidanții, un element esențial într-o cură de detoxifiere. Aceștia permit scăderea colesterolul,  prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului și protejarea ochilor.
  • Sistemul digestiv: acest aliment este într-adevăr caloric, dar benefic! Bogat în fibre, acesta încetinește digestia și îți asigură sațietatea pentru mult mai mult timp. În plus, previne constipația.    
  • Piele: proprietățile antioxidante ale avocadoului au și efecte estetice. Previne îmbătrânirea pielii și celulelor și ne protejează părul.
  • Inimă: bogat în acid folic, care ajută la reînnoirea rapidă a celulelor sângelui, stomacului, intestinelor sau chiar ale gurii, avocado te ajută în special să ai o inimă sănătoasă.
  • Colesterol: pe lângă creșterea senzației de sațietate, avocado îmbunătățește nivelul colesterolului. Scade colesterolul rău și crește colesterolul bun.
  • Femeile însărcinate: avocado este bun pentru femeile însărcinate. Nutritiv, bogat în fibre, magneziu, proteine, potasiu și vitamine A, C și E, te va ajuta să calmezi acea greața de la început de sarcină, te va liniști, va lupta împotriva anemiei și îți va oferi o senzație de sațietate.
foto: UNSPLASH

Cum să-l consumăm?

În bucătărie, poate fi folosit sub diverse forme. Fiind adesea consumat crud în salate, avocado poate înlocui multe alimente bogate în calorii, dar care nu au toate beneficiile sale: unt, ulei sau maioneză, de exemplu. Poate fi și gătit, de exemplu, copt la cuptor cu un ou, brânză și bacon.

Usturoiul

Pentru ce este bun acest aliment?

  • Prevenirea cancerului: usturoiul ar reduce riscul de cancer la stomac, gât, esofag, colon și ovarian. În plus, usturoiul crește puterea sistemului imunitar și ajută organismul să lupte mai eficient împotriva celulelor canceroase.
  • Inimă: ajută la reglarea nivelului de colesterol prin lupta împotriva a ceea ce se numește „colesterol rău”, din cauza căruia crește riscul bolilor cardiovasculare. În plus, usturoiul crește fluiditatea sângelui și astfel reduce formarea cheagurilor care pot înfunda venele și arterele.
  • Linia abdominală: sărac în calorii și bogat în potasiu, calciu și vitamina A și C, usturoiul combate colesterolul rău și îmbunătățește digestia. De asemenea, stimulează metabolismul și arderea caloriilor. În plus, atunci când îl mănânci, usturoiul oferă creierului semnale de sațietate și curăță organismul, fiind perfect într-o cură de detofixiere.
  • Împotriva negilor:  este suficient să freci încet negul cu un cățel de usturoi. Totuși, ai grijă să protejezi pielea din jurul acestuia, astfel încât să nu se ardă. Acest remediu se repetă până la dispariția totală a negului.
  • Împotriva acneei: aplicarea unui cățel de usturoi direct pe coșurile provocate de acnee ar putea face minuni. Proprietățile antiseptice și antibacteriene ale usturoiului ar împiedica inflamația pielii.
  • Un păr frumos: bogat în alicină, usturoiul luptă împotriva mătreții și a căderii părului.
  • Unghii frumoase: pentru redarea strălucirii unghiilor terne sau deteriorate, freacă-le ușor cu usturoi. Acesta le va ajuta să se întărească și să crească.
  • Anti-alergen: usturoiul ar putea avea această proprietate, deoarece reduce răspunsul celular cu mai mult de 90% după expunerea la un alergen.
foto: UNSPLASH

Cum să-l consumăm?

Este de preferat să îl consumăm crud, deoarece gătit nu mai are aceleași proprietăți. Pentru a-l face mai ușor de digerat, cel mai bine este să-l zdrobim.

Gătit fie ca atare, necojit, fie prăjit sau în sos, usturoiul este fraged, digerabil și dulceag. Și mai dulce? Atunci se marinează 24 – 48 ore în ulei de măsline. Ca să nu mai fie atât de iute, poți înmuia cățeii de usturoi timp de 1 oră în apă rece.

Atenție la consum, pentru că dacă vrei să îl adaugi în alimentație, acest lucru trebuie făcut totuși cu moderație. Decât să te forțezi, mai degrabă include-l treptat în obiceiurile tale alimentare. Usturoiul poate provoca indigestie, diaree și respirație urât mirositoare.

Matcha : ceaiul verde japonez

Pentru ce este bun acest aliment?

  • Apărarea imunitară: organismul combate bolile mult mai bine. Acest ceai are proprietăți antivirale care ajută organismul să lupte cu virusul gripal datorită catehinelor pe care le conține. Matcha conține multe oligoelemente: zinc, fier sau potasiu, nutrienți care joacă un rol esențial în lupta împotriva infecțiilor, întărind în același timp sistemul imunitar. 
  • Cancer: Eficiența acestei băuturi împotriva acestei boli cronice se datorează prezenței puternice a antioxidanților. Încă o dată, EGCG sau galatul de epigalocatechină joacă un rol important în evoluția cancerului. Consumul regulat de ceai matcha ar reduce semnificativ riscul anumitor tipuri de cancer, în special cele care afectează stomacul, vezica, prostata sau sânii.
  • Bolile cardiovasculare: datorită catehinelor sale, acest produs se dovedește a lupta împotriva hipertensiunii arteriale. Acest ceai protejează inima, iar consumul regulat ajută la reducerea nivelului de colesterol rău și a trigliceridelor.
  • Îmbunătățește starea de spirit: L-Theanine, prezentă în acest ceai, ajută la reducerea stresului emoțional și fizic, îmbunătățind în același timp aptitudinile creierului. Consumul regulat de ceai matcha ajută și la îmbunătățirea concentrării.
  • Piele: prezența polifenolilor și flavonoidelor conferă acestui ceai verde proprietățile sale antioxidante, contribuind la încetinirea îmbătrânirii celulelor.
  • Linia abdominală: EGCG sau galatul de epigalocatechină, prezent în ceaiul matcha, crește rata metabolismului de bază, iar arderea grăsimilor este astfel optimizată. În plus, crește și arderea numărului de calorii zilnic din repaus sau din timpul exercițiului fizic.
foto: UNSPLASH

Cum să-l consumăm?

Matcha se consumă sub formă de infuzie. În ceea ce privește doza, se poate consuma zilnic. După cernerea pulberii, toarnă apă fiartă la 80 de grade. Apoi amestecă ușor până când vei obține spumă. Este momentul să te bucuri de o băutură cu proprietăți multiple. Inclusiv de detofixifiere, datorită ceaiului verde.

Turmericul

Pentru ce este bun acest aliment?

  • Ficat: turmericul luptă împotriva îmbolnăvirii ficatului, mai ales prin reducerea efectelor toxice provocate de consumul abuziv de alcool și medicamente.
  • Digestie: folosit timp de milenii în medicina ayurvedică pentru reglarea tulburărilor digestive, protejează pereții stomacului împotriva iritațiilor prin stimularea producției de mucus, ceea ce ajută și tranzitul, important într-o cură de detoxifiere. Această rădăcină galbenă, a cărei pulbere oferă culoarea  curry-ului indian, stimulează și digestia grăsimilor. Combate și ulcerul gastroduodenal luptând cu bacteria stomacală numită Helicobacter pylori.
  • Piele: luptă împotriva acneei. Datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatorii, turmericul ține coșurile și sebumul la distanță. De asemenea, tratează și alte probleme ale pielii precum psoriazisul, diverse infecții, arsuri, eczeme.
  • Stare de spirit: lupta împotriva depresiei. Tumericul te-ar ajuta să te simți mai puțin stresat și anxios.
  • Linia abdominală: contribuie la pierderea în greutate, ajutând organismul să ardă mai multe calorii și scade colesterolul rău.
  • Cancer: turmericul încetinește înmulțirea celulelor canceroase. Acest fapt demonstrat de numeroase studii științifice, pare să se datoreze activității unuia dintre principalii săi pigmenți, curcumina. Luată în doze mari, determină retragerea anumitor tumori mamare și pancreatice cu mai mult de jumătate. De asemenea, ar avea un efect benefic asupra unor tumori cerebrale foarte agresive.
  • Concentrare: Tumericul te ajută să te concentrezi, stimulând capacitățile cognitive și îmbunătățind  memoria.
foto: FREEPIK

Cum să-l consumăm?

Acest condiment este mult mai eficient după ce a fost ușor încălzit.  Ca acesta să fie absorbit cât mai bine de organism, ar trebui să îl combini cu piper, piperina fiind una dintre moleculele cheie, care crește absorbția curcuminei cu 154%.

Pentru a beneficia de proprietățile sale, este suficient consumul a  1-2 lingurițe pe zi. Îl poți presăra pe toate felurile de mâncare, îl poți adăuga în supă, în saramura de pește, precum și în apa de fierbere a pastelor sau a orezului.

Atenție! Absorbit într-o cantitate prea mare, tumericul poate deveni iritant, poate provoca greață sau să influențeze acțiunea anumitor medicamente (anticoagulante, heparine sau aspirine).

1 thought on “Începi o cură de detoxifiere? Trebuie să consumi aceste 5 alimente”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *