Hrănim Zen-ul sănătos

Yoga te ajută să slăbești

Yoga te ajută să slăbești? Iată o întrebare pe care și-o pun în special persoanele care nu au experiementat până acum yoga, dar care cochetează cu acest gând. Pentru noi, cei îndrăgostiți de yoga, a reduce această activitate doar la ideea de a reduce din greutatea corporală ni se pare o subestimare a impactului pe care această mișcare o are asupra oricărei persoane. Yoga atinge fizicul, psihicul și spiritul.

Și da, chiar dacă nu este un antrenament extrem de intens, yoga te ajută să și slăbești, în special datorită faptului că te face mai prezent. Iar atunci când înveți să îți asculți corpul, începi să îl hrănești conștient, în cantitățile potrivite și cu alimente care să îi ofere nutrienții de care are nevoie.

Plus că yoga ajută la creșterea ritmului cardiac, te ajută să elimini calorii, îmbunătățește calitatea somnului și reduce nivelul de stres, iar toate aceste lucruri, în final, te pot ajuta să scazi în greutate.

Trebuie să ai grijă însă la regimul alimentar pentru a reuși să îți controlezi greutatea. Conform unui studiu publicat anul trecut, oamenii care s-au apucat de sport se hrănesc cu mese mai bogate caloric, în jur de 90 de calorii mai multe în fiecare zi. Poate că nu pare a fi o cantitate mare, însă, conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutritie Clinica, este suficient pentru a face ca procesul de slăbire să stagneze.

Ce tip de yoga este recomandat pentru slăbit?

Există mai multe tipuri de yoga pe care le poți practica: unele care vizează mai mult relaxarea, altele care te solicită considerabil.

Dacă tu cauți sau preferi un stil mai sportiv, antrenorii de yoga îți recomandă Vinyasa, unde te vei mișca în permanență. Conform VeryWellFit, acest tip de yoga mai este numit și „flux” (flow yoga), datorită fluidității cu care se succed mișcările. În cadrul Vinyasa mai există și alte subtipuri, cum ar fi power yoga.

Spre deosebire de Vinyasa, pentru Hatha trebuie să te concentrezi pe rând asupra fiecărei poziții. De asemenea, se fac pauze între mișcări și se respiră corect fiecare postură, pentru a elimina orice blocaj la nivelul corpului.

Yoga și factorii care te ajută să slăbești

Cercetările arată că yoga ajută organismul să reacționeze într-un mod mai eficient când este expus la stres, reducând presiunea arterială și încetinind ritmul cardiac în timpul situațiilor dificile.

Pe lângă asta, în cadrul unui studiu s-a descoperit că cei care fac yoga suferă mai rar de tulburări de somn decât aceia care nu practică. Atât somnul cât și stresul afectează greutatea, pentru că atunci când dormi prost nivelul de grelină crește, grelina fiind un hormon care cauzează creșteri de apetit. De asemenea, conform specialiștilor, dacă îți faci griji prea des, nivelul de cortizol, hormonul stresului, va crește și el, ceea ce te va face să ai poftă de zahăr.

Cât de mult poți slăbi dacă faci yoga?

Pierderea în greutate variază de la persoană la persoană, în funcție de diverși factori precum greutatea inițială, nivelul general de activitate și regimul alimentar. Însă, conform unui studiu publicat de Alternative Therapies in Health and Medicine, oamenii care fac yoga de cel puțin patru ani se îngrașă cu aproximativ un kilogram și jumătate mai puțin decât cei cu indice de masă corporală normal.

Pentru a avea rezultate cât mai bune, antrenorii recomandă să faci yoga de patru ori pe săptămână, plus exerciții de cardio sau alergat.

Este normal să îți dorești rezultate cât mai rapide, însă oamenii care reușesc să slăbească cel mai bine sunt aceia care slăbesc treptat. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă să NU slăbești mai mult de jumătate de kilogram sau un kilogram pe săptămână!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *