Hrănim Zen-ul sănătos

Yoga după izolare: postura zburătorului – îndrăznește să-ți (re)deschizi aripile și inima

Te-ai întrebat ce postură de yoga este perfectă acum pentru ca mintea și sufletul tău să revină la noua normalitate? Cum să imprimi în corpul și în creierul tău o dinamică de zbor, de eliberare și de încredere?

Marion Sebih, absolventă în filozofie și profesoară de yoga, te invită la o călătorie unică prin intermediul unei posturi de yoga menită să te ajute să te reconectezi la inteligența corpului. O mișcare ideală să te însoțească pentru a trece cu bine de această etapă a izolării și să îți pregătești treptat zborul către „următoarea lume”.

În tot acest timp de izolare impusă, ți-ai frânt inconștient aripile pentru a rămâne acasă și pentru a te interioriza. Mișcarea dinamică a zborului marchează deschiderea brațelor și a inimii pentru a te pregăti să îmbrățișezi o nouă realitate. Explorează, ai încredere în tine.

Simbolistica zborului

În timpul izolării, cu siguranță ai simțit nevoia de retragere, de interiorizare. În astfel de situații, recurgem inconștient la poziția oului, poziție în care ne ghemuim și ne aducem genunchii și capul aproape de  piept, pentru experiența organică a lumii interioare. Aici, cu poziția zburătorului, brațele tale devin aripi care se deschid către lume. Oul eclozează, devii o pasăre și înveți să zbori.

În tradiția șamanică, aripile păsărilor simbolizează înălțarea, conștientizarea, eliberarea și victoria. După spusele lui Platon, aripile sunt simbolul unei inteligențe superioare. O inteligență care transcende iluziile lumii umane.

Deschiderea aripilor te invită să te înalți, să-ți recâștigi autonomia și sensul propriului destin, departe de orice teamă. Prin deschiderea brațelor te pregătești pentru a întâmpina schimbările care au loc prin deschiderea inimii. Să înveți să-ți deschizi larg brațele înseamnă să înveți de fapt să iubești viața și toate surprizele sale. Prin această deschidere a brațelor îi demonstrezi Vieții că ai încredere în ea (deci, în tine).

Postura zburătorului

Pentru poziția zburătorului, stai cu picioarele încrucișate și cu bazinul bine fixat pe sol. Coloana vertebrală este dreaptă. Brațele sunt deschise transversal, în linie cu umerii. Palmele mâinilor tale sunt deschise către lume.

  • Inspiră: fixează-ți șezutul în pământ, întinde-ți coloana vertebrală și deschide-ți brațele cât de mult poți (fără a-ți face rău la gât).
  • Expiră: arcuiește-ți spatele, adu-ți brațele întinse la nivelul pieptului și când se întâlnesc palmele, să se audă (tare) bătaia acestora, iar bărbia să se îndrepte spre piept.

Ce se întâmplă în interiorul tău?

Senzația fizică de a sta în șezut și a bazinului bine fixat oferă o informație nervoasă de siguranță pentru tot corpul: ești la locul tău pe acest pământ. Această informație de ancorare circulă de-a lungul coloanei tale și transmite informații nervoase de încredere inimii, care se deschide larg, în ritmul mișcărilor brațelor.

Deschiderea sinceră a inimii tale se poate face numai dacă te simți încrezător și dacă ai încredere în tine, în viață. Prin deschiderea și închiderea brațelor, îți masezi inima și plămânii. Organul plămânului este organul conectat la elementul aerului, este organul de flexibilitate intimă în lume. O flexibilitate care îți permite să inspiri noua lume (proiect, întâlniri etc.) și să expiri lumea veche (temeri, îndoieli, paradigme învechite). Cu cât plămânii îți respiră, cu atât simți că aparții lumii. Ancorat și deschis, ești pregătit să trăiești experiența eliberării: necunoscutul.

  • Inspiră: deschide-ți inima și permite-ți să oferi lumii cea mai bună versiune a ta
  • Expiră: deschide-ți spațiul dintre omoplați și fă-și curaj să îți deschizi aripile.

Pune în surdină și o muzică bună și savurează fiecare clipă. Inspiră, expiră!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *