Alimentație sănătoasă Produse organice HelloBio Remedii naturale

Măsuri pentru un sistem imunitar puternic

Un sistem imunitar puternic presupune să acționezi, în primul rând, asupra stilului de viață, prin schimbarea alimentației, multă odihnă, practicarea de activități fizice, timp pentru tine, băi medicinale, cărți și meditații. De asemenea, poți recurge și la anumite produse naturale, precum vitamine, oligoelemente și uleiuri esențiale.

Haide să vedem cum putem ajuta imunitatea noastră în fața bolilor și perioadelor agitate.

foto: UNSPLASH

Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se apăra împotriva substanțelor care amenință buna sa funcționare sau supraviețuire. Aceste amenințări pot fi microbii, precum virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziți, celule care au devenit canceroase sau chiar un corp străin.

Imunitatea implică mai multe tipuri de globule albe, care interacționează între ele și sunt capabile să reacționeze foarte rapid în cazul unei agresiuni exterioare. S-a demonstrat că mediul și stilul de viață chiar influențează calitatea răspunsului sistemului imunitar și sunt esențiale în dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

foto: UNSPLASH

Imunitatea, mai scăzută în perioada sezoanelor reci

În acest context, anotimpurile reci care coincid cu o circulație mai mare a virusurilor sunt, în general, neplăcute organismului. La nivel alimentar, există și o nevoie inconștientă de a acumula rezerve printr-o alimentație mai grasă, ceea ce poate provoca inflamații intestinale. La unele persoane are legătură și cu producția de serotonină, care scade în sezoanele reci, fapt ce duce la depresie, oboseală și stres. Așadar, dacă stimulezi producția de serotonină, care luptă împotriva stresului, stimulezi automat și un sistem imunitar puternic.

foto: UNSPLASH

Începe prin îmbunătățirea stilului de viață

Specialiștii îți recomandă să nu schimbi brusc alimentația, să consumi mai multe produsele de sezon și să ai un consum limitat de zahăr sau grăsimi. Ideal ar fi să elimini băuturile alcoolice și sucurile dulci, care pot deregla sistemul imunitar.

Pentru a stimula producția de serotonină:

Asigură-te că alegi carbohidrații cu digestie lentă, în special din pâine, paste, cereale, orez, în loc să consumi carbohidrați cu digestie rapidă provenind din bomboane, fursecuri, produse de patiserie.

Asigură-te că dormi 7 până la 8 ore pe noapte și, în timpul zilei, lasă să intre cât mai multă lumină solară în casă sau la locul de muncă, dacă poți.

Un truc furat de la scandinavi: plasează câteva oglinzi în locuri strategice pentru a reflecta lumina zilei în interiorul locuinței.

Activitatea fizică regulată, cum ar fi o simplă plimbare timp de 30 de minute pe zi, ajută îmbunătățirea circulației sângelui și contribuie la un sistem imunitar puternic, reducând riscul de infecție respiratorie cu 40%.

În schimb, suprasolicitarea ar avea un impact mai degrabă negativ: după o ședință sportivă prea intensă, se observă o scădere a numărului de limfocite, ceea ce implică mai puțini anticorpi potențiali în caz de agresiune. Depinde de tine să găsești echilibrul potrivit, fără a te forța.

foto: UNSPLASH

Vitaminele, aliatele imunității

Vitamina A: stimulează proliferarea globulelor albe și producerea de anticorpi de către limfocite. Doza potrivită: 600 – 800 micrograme pe zi. Pentru un aport natural de vitamina A, mănâncă morcovi, dovleac sau spanac. Atenție: pentru femeile însărcinate, suplimentele care conțin vitamina A (retinol) și, în special, uleiul de ficat de pește, pot fi dăunătoare. Consultă medicul înainte de consum!

Vitamina C: Este un puternic antioxidant care protejează globulele albe din sânge și le crește mobilitatea. Stimulează producerea de citokine, mesagerii care activează răspunsul imunitar. Se găsește în fructe și legume. Doza zilnică recomandată este de 110 mg pe zi.

Vitamina E: Este prezentă în mod natural în alimente, cum ar fi în semințele de floarea soarelui sau în uleiurile vegetale. Studiile au arătat că vitamina E, prin stimularea producției globulelor albe, compensează pierderea răspunsului imunitar, care este provocată din cauza procesului de îmbătrânire, de unde și importanța acestei vitamine în lupta împotriva infecțiilor respiratorii.

Vitamina D: este cunoscută pentru că activează globulele albe din sânge (limfocitele T) necesare creării  de anticorpi și distrugerii microbilor. Se găsește în principal în peștele gras (ficatul de morun și uleiul său, heringul afumat, macroul). Printr-un aport minim recomandat de 5 micrograme pe zi, amplificat de expunerea zilnică la lumina zilei, ajută la producția de vitamina D, fiind indusă în principal de razele UV.

foto: UNSPLASH

Seleniu și zinc, două oligoelemente esențiale

Seleniu se găsește în brânza Emmental, șuncă sau ciuperci. La 50 de micrograme pe zi, acesta întărește sistemul imunitar, păstrând un grup de globule albe în alertă.

Zincul (existent în fructe de mare, brânză) protejează membranele celulare de infecții ale agenților microbieni. Doza recomandată: de la 10 până la 15 mg pe zi

Folosiți uleiuri esențiale antivirale și imunostimulatoare

Uleiurile esențiale de ravintsara, arbore de ceai, cimbrul sau eucaliptul sunt antivirale și imunostimulante excelente.

Cum se folosesc? Pentru un efect stimulant puternic, amestecă 20 de picături de ulei esențial de ravintsara, 20 de picături de ulei esențial de eucalipt, 20 de picături de lemongrass. Pune 3 picături din acest amestec pe un comprimat neutru o dată pe zi, 5 zile pe săptămână, pe toată durata epidemiei. Nu utiliza în caz de cancer de sân, la femei însărcinate și la copii sub 7 ani.

foto credit: UNSPLASH

În cazul copiilor, înainte de vârsta de 3 ani, consultați medicul pediatru înainte de a lua în considerare folosirea uleiurilor esențiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *